Hungarezi që u jep jetë relikteve kulturore në Kinë
2024-04-01 10:12:07

Në vitin 1988, Steven Back u mahnit nga ekspozita e luftëtarëve prej terrakote nga Kina në vendlindjen e tij Budapest, e cila ishte një moment historik kulturor që shënoi fillimin e ndjekjes së tij gjatë gjithë jetës për shkëmbime kulturore. Katër dekada më vonë, profesionisti hungarez 44-vjeçar i muzeut dhe ekipi i tij po punojnë në një ekspozitë tjetër të luftëtarëve prej terrakote në Hungari, që është projekti i tyre aktual i madh. Si përfaqësues i Muzeut Kombëtar Hungarez në Kinë dhe drejtor ekzekutiv i “Back & Rosta”, një kompani e specializuar në dixhitalizimin kulturor dhe zgjidhjet inteligjente muzeale, Back është bërë një figurë kryesore në dixhitalizimin e muzeut, kushtuar ngushtimit të hendekut midis të kaluarës dhe të sotmes dhe nxitjen e mirëkuptimit midis Kinës dhe Hungarisë.

Foto nga CMG

Udhëtimi kulturor i Back filloi në dhomat e mbushura me antikuare të shtëpisë së tij të fëmijërisë. Pasioni i familjes së tij për koleksionin, veçanërisht interesi i babait të tij për historinë, ushqeu magjepsjen e tij me të kaluarën dhe përfundimisht e çoi atë nëpër kontinente.

"Unë u rrita i rrethuar nga libra të vjetër, gravura të vjetra dhe antike," tha Back. Magjepsja e tij me Kinën u nxit më tej nga ekspozita e 1987 e luftëtarëve prej terrakote në Budapest, një ngjarje që magjepsi publikun hungarez dhe i la një përshtypje të pashlyeshme. Me një diplomë master në shkenca kompjuterike të marrë në Hungari dhe një doktoraturë në psikologjinë sociale të fituar në Holandë, Back sjell një përzierje unike të ekspertizës teknike dhe njohurive sociale në punën e tij.

"Kur isha në Holandë, shumë studentë  kinezë donin të ktheheshin në Kinë pasi të përfundonin studimet e tyre," tha ai në intervistë për “Xinhua” nga zyra e tij në Shangai.

Zhvillimi i shpejtë i Kinës në dekadat e fundit solli mundësi të mëdha jo vetëm për kinezët, por edhe për të huajt, duke tërhequr Back dhe të tjerët për të ndjekur mundësi karriere në vendin më të madh në zhvillim në botë.

Foto nga CMG

Kur Back u zhvendos në Shangai, vendlindja e të dashurës dhe gruas së tij, në vitin 2005, ai u impresionua menjëherë nga niveli i zhvillimit në Shangai", ndërsa shtoi se "rrokaqiejt ishin në të gjithë qytetin, i cili është krejt ndryshe nga qytetet evropiane.

Back fillimisht punoi në një bankë investimesh, por një vit më vonë ai kaloi në dixhitalizimin e muzeut dhe së bashku me miqtë e tij themeluan degën e kompanisë së tij në Shangai.

Në vitin 2014, Back dhe ekipi i tij lansuan teknologjinë "Magic Wall", e cila kombinon ekranet me rezolucion të lartë, interpretimin e avancuar të imazhit dhe interaktivitetin me prekje, duke sjellë në jetë objekte të çmuara përmes multimedias, udhëzimeve video dhe modeleve 3D, duke përmirësuar kështu përvojën e vizitorëve dhe ndikim arsimor. Kjo qasje inovative për kombinimin e shkencës kompjuterike me ekspozitat muzeale është dëshmuar të jetë një sukses novator, duke rritur zhvillimin e muzeut dhe angazhimin e vizitorëve.

Sot, kjo teknologji shumë interaktive e teknologjisë së lartë është vendosur në vende të tilla si Muzeu i Shkencës dhe Teknologjisë së Shangait, Muzeu i Shangait dhe Aeroporti Ndërkombëtar Pudong, i cili ka thurur një tapiceri teknologjie dhe kulture që lidh hendekun midis relikeve shekullore. dhe shikuesit modernë.

Që nga viti 2015, Back ka shërbyer si përfaqësues i Muzeut Kombëtar të Hungarisë në Kinë, duke punuar për të promovuar shkëmbimet kulturore midis Muzeut Kombëtar Hungarez, Muzeut të Shangait dhe muzeve të ndryshme provinciale në Kinë. Në vitin 2017, ai prezantoi ekspozitën e parë në shkallë të gjerë të mbajtur bashkërisht nga Muzeu i Shangait dhe Muzeu Kombëtar Hungarez në Kinë. Kjo ekspozitë titullohej "Sissi dhe Hungaria: Jeta e mrekullueshme e aristokracisë hungareze në shekujt 17-19".

Një total prej 149 artikujsh u ekspozuan për t'i dhënë publikut kinez një shije të mbretërimit të Shtëpisë së Habsburgëve, një nga shtëpitë mbretërore më me ndikim në Hungari dhe Evropë në tërësi.

"Më bëri përshtypje numri i madh i vizitorëve të tërhequr nga ekspozita. Në atë kohë, ne nuk prisnim që audienca kineze të ishte kaq e interesuar për kulturën hungareze," tha ai.

Foto nga VCG

Vitin e kaluar, Back kuroi një ekspozitë tjetër, këtë herë në Muzeun Mora Ferenc në Hungari, i cili u organizua nga Muzeu i Shangait, Muzeu Xuzhou dhe Instituti i Arkeologjisë Chengdu, duke shfaqur artefakte nga dinastia kineze Han, një periudhë e prosperiteti kulturor dhe ekonomik në Kinë.

Mbi 100 relike madhështore të dinastisë Han u ekspozuan në këtë ngjarje, duke përfshirë xhade, llak, qeramikë, bronz, gdhendje në gurë, monedha dhe më shumë. Sipas shifrave zyrtare, këto relikte kineze tërhoqën afro 70.000 vizitorë. Sipas mendimit të Back, ngjarje të tilla shkëmbimi kulturor jo vetëm që shfaqin trashëgiminë e pasur kulturore të të dy kombeve, por gjithashtu nxisin mirëkuptimin e ndërsjellë dhe miqësinë midis popujve.

Pas gati dy dekadash jetese në Kinë, hungarezi që flet kinezisht është kthyer në një enciklopedi të muzeve kineze, pasi ka vizituar mbi 1000 prej tyre në të gjithë vendin. Disa janë në metropolet e zhurmshme, ndërsa të tjerët janë të vendosura në qytete të vogla. Këto përvoja i kanë dhënë atij një perspektivë unike për zhvillimin e shpejtë të muzeve kineze, veçanërisht që nga nisja e nismës "Muzeu i zgjuar" në vitin 2012, një dëshmi e angazhimit të vendit për të ruajtur trashëgiminë e tij të pasur kulturore përmes inovacionit dixhital.

"Ndërsa Kina i ka kushtuar më shumë rëndësi ndërtimit të besimit kulturor, ne kemi parë gjithnjë e më shumë lojtarë të përfshirë në dixhitalizimin e muzeut. Shpresojmë të prezantojmë risitë tona në më shumë muzeume në Kinë, madje edhe në muzetë e fshatrave, duke kombinuar përvoja të fuqishme vizuale me shumë efikase. mjete edukative”. Back pret që në të ardhmen, teknologjia e inteligjencës artificiale të fuqizojë më tej dixhitalizimin e muzeve dhe do të vendosë një standard të ri për angazhimin kulturor.

"Ndër të gjitha vendet ku kam qenë, Xi'an është një nga të preferuarat e mia. Ne po planifikojmë gjithashtu t'i çojmë luftëtarët terrakote nga Xi'an në Hungari përsëri si një nga projektet tona të mëdha vitin e ardhshëm. Ushtria prej terrakote është aq popullore sa është gjithmonë i suksesshëm kudo që shkon”, vuri në dukje ai.

Aspiratat e Back për të ardhmen përputhen me qëllimet më të gjera të Iniciativës “Një brez, një Rrugë”, e cila synon të promovojë komunikimin kulturor dhe njerëzit mes njerëzve midis vendeve. "Ne kemi qenë jashtëzakonisht të suksesshëm në këtë treg dhe unë e konsideroj veten shumë me fat që kam ardhur në Kinë në kohën e duhur," tha Back. "Vendi po rritet si në infrastrukturë ashtu edhe në shërbime. Kompania ime po rritet për sa i përket shkallës dhe ndikimit në të gjithë industrinë. Është sikur biznesi ynë po rritet së bashku me vendin në përgjithësi," shtoi ai.