Botuesit kinezë shqyrtuan potencialin e inteligjencës artificiale në Panairin e Librit në Londër
2024-03-27 10:58:04

Ndërsa industria e botimeve nis një epokë të re të nxitur nga teknologjitë në zhvillim si inteligjenca artificiale, botuesit kinezë, së bashku me homologët e tyre ndërkombëtarë, u zhytën në potencialin e mjeteve inovative për të revolucionarizuar praktikat e tyre në Panairin e Librit në Londër të këtij viti, të zhvilluar nga 12-14 mars.

Në një panel diskutimi të mbajtur në zonën e ekspozitës së Kinës, profesionistët diskutuan aplikimin pragmatik, potencialin dhe kufizimet e qenësishme të teknologjisë së inteligjencës artificiale, e cila tërhoqi shumë vëmendjen në panair.

Botuesit në mbarë botën kanë përdorur prej vitesh mjete të mbështetura nga inteligjenca artificiale për redaktimin, analizën e tregut dhe rekomandimet e librave në internet. Megjithatë, rritja e fundit në zhvillimin e inteligjencës artificiale ka shtyrë industrinë të mendojë për këtë çështje.

Xinhua

Xinhua

“Kjo shënon një ndryshim në tregun e botimeve drejt proceseve dhe standardeve më efikase, të personalizuara dhe më të thella”,- deklaroi gjatë panelit profesori Shen Yang nga Shkolla e Gazetarisë dhe Komunikimit e Universitetit Tsinghua.

Pavarësisht mungesës së tij në këtë event, Shen mbajti fjalimin e tij përmes videove të krijuara nga inteligjenca artificiale, duke thënë se krijimi i përbashkët midis njerëzve dhe inteligjencës artificiale mund të lehtësojë konvertimin automatik nga teksti në multimedia, duke hapur kështu shtigje të reja të të ardhurave për industrinë.

Paolo Lombardi, drejtor i inovacionit të teknologjisë në “Taylor & Francis Group”, një botues britanik, deklaroi se kompania e tij ka eksploruar integrimin e inteligjencës artificiale me përkthimin profesional për të përmirësuar efikasitetin. Ai shpreson se bashkëpunimi midis kompanisë dhe partnerëve të saj kinezë do të rrisë aksesin e përmbajtjes kineze për lexuesit anglishtfolës.

“Një nga gjërat më emocionuese rreth inteligjencës artificiale sot është që na lejon të lidhim urë midis vendeve dhe të përmirësojmë komunikimin”,- tha ai.

Lombardi thekson rolin kryesor të autorëve humanë në prodhimin e përmbajtjes, duke theksuar përgjegjësinë etike se si të përdoret kjo teknologji.

Përveç inteligjencës artificiale, në panairin e librit u integruan edhe teknologji të tjera në trend me botimet tradicionale. Veçanërisht të rëndësishme ishin eksplorimet nga botuesit kinezë. Një shembull i spikatur ishte një përvojë gjithëpërfshirëse leximi, “The Classic of Mountains and Seas: An Illustrated Guide to Chinese Mythical Creatures”, ku skanimi i ilustrimeve në libër me një smartfon zbuloi paraqitje 3D të 40 krijesave nga mitologjia e lashtë kineze.

Wang Xubin, president i Shtëpisë Botuese të Librave të Lashtë në Zhejiang  thotë se teknologjia e avancuar mund të përmirësojë cilësinë e printimit dhe t'u ofrojë lexuesve një pamje më të qartë të materialeve vizuale si arti tradicional.

Xinhua

Xinhua

Pasi ka parë disa eksperimente nga profesionistë kinezë, Lombardi shpreh emocionin e tij për mendjet e tyre të jashtëzakonshme dhe përkushtimin për të kuptuar dhe provuar teknologjitë e reja.  Në eventin treditor, rreth 50 botues kinezë shfaqën më shumë se 3200 tituj me temë Kinën dhe u angazhuan në rreth 30 aktivitete të fokusuara në bashkëpunimin ndërkombëtar.

Peng Donglin, zëvendëskryeredaktori i “Foreign Language Teaching and Research Press”, thotë se agjencia e tij ka diskutuar me partnerë të mëdhenj ndërkombëtarë, duke përfshirë “Oxford University Press” dhe “HarperCollins Publishers”, për çështjen e licencimit të përmbajtjes digjitale si pjesë e strategjisë së saj të digjitalizimit.

Sipas tij, bashkëpunimi i përmbajtjes digjitale jo vetëm që mund të nxisë rritjen e biznesit, por edhe ta bëjë më të lehtë sjelljen e botimeve kineze në tregun global.

“Ne jemi të kënaqur që këtë vit pati rritje të pjesëmarrjes nga Kina. Shpresojmë që ky vit të jetë një trampolinë e fortë për të parë zgjerimin e mëtejshëm të pjesëmarrjes kineze në Panairin e Librit në Londër”,- tha Gareth Rapley, drejtor i panairit.

Në Panairin e Librit në Londër pati më shumë se 30.000 pjesëmarrës, profesionistë dhe rreth 1000 ekspozues nga e gjithë bota.