Të rinjtë nga Angola përqafojnë studimin e gjuhës kineze
2024-03-26 11:06:39


Foto nga China Daily

Në rrugët plot zhurmë të Luandës, kryeqytetit të Angolës, një valë entuziazmi për të mësuar gjuhën kineze po përfshin popullatën e re.

Brenda Universitetit Agostinho Neto, një nga institucionet më prestigjioze të arsimit të lartë të Angolës, një kurs i nivelit fillestar të gjuhës kineze është duke u zhvilluar në Institutin Konfuci të universitetit.

"Çfarë ka në tavolinë? Një shishe është në tavolinë," thotë Sun Yun në kinezisht, duke përsëritur dhe përdorur gjuhën e trupit për ta bërë më të lehtë për studentët e saj nga Angola që ta kuptojnë.

"Ata kanë studiuar vetëm tre muaj, por tashmë mund të praktikojnë dialogë në çifte bazuar në përmbajtjen e teksteve", thotë Sun, mësuese në Institutin Konfuci. Ajo mbikëqyr tre klasa me më shumë se 100 studentë, duke përfshirë studentë nga universiteti, institucione të tjera dhe studentë të shkollave të mesme.

"Pasioni i tyre për të mësuar është i fortë dhe ata e praktikojnë gjuhën vetë pas mësimit. Nga njëra anë, ata kanë një pasion për gjuhën dhe vendin; nga ana tjetër, besojnë se zotërimi i gjuhës kineze mund t'i hapë dyert  në kompanitë në Angola, një rrugë karriere që ata kanë ëndërruar”, thotë ajo.

Raul Carvalho, i cili ka studiuar gjuhën kineze në institut disa vite më parë, tani kthehet sa herë që ka kohë për të ndihmuar në mësimdhënie. Për të, interesi i tij fillestar për të mësuar kinezisht çoi në suksesin e tij profesional.

"Në Angola, nuk është e lehtë të gjesh një punë të mirë. Por kinezishtja që kam mësuar hap rrugën për një karrierë premtuese," thotë Carvalho.

Ai filloi rrugëtimin e tij për të mësuar  kinezisht në 2017, duke u regjistruar në klasa pasi pa postimin e Institutit Konfuci në internet.

Hapi i parë është gjithmonë më i vështiri. Shqiptimi, gramatika, madje edhe logjika e fjalive e ngatërruan atë në fillim.

Foto nga Xinhua

Megjithatë, me këmbëngulje, i riu mori një bursë në vitin 2018 për të studiuar në Universitetin Normal të Harbinit në provincën Heilongjiang të Kinës Verilindore, institucioni bashkëpunues i Institutit Konfuci në UAN.

"Unë dilja jashtë klasës dhe bisedoja me njerëz që takoja, nga shahistët e rrugës e deri te pronarët e restoranteve. Edhe pse flisja ngadalë, të gjithë ishin shumë të duruar dhe më mësonin shprehjet autentike kineze," kujton ai.

Ai udhëtoi me trena me shpejtësi të lartë, brodhi në tregun e natës dhe u bë një blerës i rregullt në internet. Me rekomandime nga miqtë kinezë, ai u fut në ofertat e ndryshme të kuzhinës kineze, duke u bërë shpejt një adhurues entuziast.

Në vitin 2022, Carvalho bëri intervistat dhe fitoi një punë si asistent projekti dhe përkthyesi në zyrën e China Energy Engineering Corporation në Angolë, ku ai mund të përdorte profesionalizmin e tij, duke përmirësuar gjuhën kineze në punë.

Tani ai i mëson motrës së  tij 18-vjeçare kinezisht, duke shpresuar t'i japë asaj një të ardhme të ndritur si e tija.

Përvoja e Carvalhos pasqyron atë të mijëra nxënësve të gjuhës kineze në Angola. Ndërsa numri i ndërmarrjeve kineze në Angola i kalon 400, shumë të rinj vendës besojnë se aftësia në gjuhën kineze po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme në tregun e punës të vendit jugperëndimor të Afrikës.

Sipas Zhao Yufeng, bashkëdrejtor i Institutit UAN të Konfucit, bashkëpunimi Kinë-Angola është thelluar përmes Iniciativës “Një Brez, një Rrugë” dhe ndërveprimi i gjuhës dhe kulturës është i rëndësishëm.

"Ne po punojmë me departamente të ndryshme qeveritare dhe institucione akademike në projekte të trajnimit gjuhësor për të ndërtuar një platformë për të avancuar bashkëpunimin midis dy vendeve," thotë Zhao.

Që nga themelimi i tij në 2015, më shumë se 2000 studentë janë regjistruar në Institutin Konfuci të universitetit. Pedro Magalhaes, rektor i universitetit, thotë se zhvillimi i Angolës "nuk mund të ndahet nga Kina" dhe shpreson se shkëmbimet midis institucioneve të arsimit të lartë të dy vendeve do të nxisin miqësinë.