I riu pakistanez promovon shkëmbimet kulturore dhe arsimore Kinë-Pakistan
2024-03-25 14:46:33

Foto nga China Daily

Që nga vitet 1970, gjashtë nga anëtarët e familjes së Ammar Muhamedit kanë studiuar në Institutin e Teknologjisë në Pekin të Kinës. Në ditët e sotme, pakistanezi 37-vjeçar mbetet e angazhuar në sektorin e arsimit, veçanërisht në promovimin e shkëmbimeve dypalëshe.

"Mbledhjet tona familjare i ngjajnë bashkimeve të të diplomuarve të Institutit të Teknologjisë së Pekinit," tha ai.

Lidhja familjare e Ammar Muhamedit me Kinën filloi me një revistë. Dekada më parë, gjyshi i tij mori një kopje të China Pictorial, e cila u shpërnda nga Ambasada Kineze në Pakistan, dhe e solli në shtëpi.

Seria e revistave ekspozoi babain e Ammar Muhamedit, Ikram Ul Haq, ndaj arkitekturës dhe ndërtimit, operës, arteve marciale dhe filmave kinezë.

Ammar Muhamed kujtoi se babai i tij kishte vëzhguar pasionin dhe përpjekjet e popullit kinez në ndërtimin e kombit të tyre. "Babai im tha se pakistanezët gjithashtu aspironin të zhvillonin kombin e tyre, kështu që ai donte të shkonte në Kinë dhe të hidhte një sy," tha ai.

Pasi mësoi për një mundësi për të studiuar në Kinë, Ikram Ul Haq, i shtyrë nga kurioziteti dhe afiniteti, paraqiti një aplikim dhe filloi studimet në Pekin në vitet 1970. Ammar Muhammad tha se babai i tij jo vetëm që e kishte parë Kinën, por gjithashtu kishte akses në mençurinë kineze si "lidhja e teorisë me praktikën" dhe ishte optimist për të ardhmen e Kinës.

“Babai im na tregonte shpesh për kohën e tij në Kinë, gjë që natyrisht na bëri të mendonim të studionim atje”, tha Ammar Muhammad, duke shtuar se të dy dhe dy motrat e tij kishin studiuar në Kinë.

Foto nga China Daily

Aktualisht, Ammar Muhammad shërben si sekretar i përgjithshëm i aleancës së bashkëpunimit për industrinë dhe arsimin Kinë-Pakistan.

Ai tha se organizata ka futur më shumë se 200 disiplina arsimore dhe trajnimi teknik dhe profesional të Kinës në Pakistan, duke përfituar mbi 10,000 të rinj pakistanezë çdo vit dhe ka lehtësuar investimet e ndërmarrjeve kineze në Pakistan.

Në sytë e Ammar Muhamedit, mbi 2000 vjet më parë, Kina dhe Pakistani vendosën miqësi përmes Rrugës së Mëndafshit të lashtë, ndërsa në ditët e sotme Iniciativa “Një Brez, një Rrugë” (BRI) shërben si një urë për të forcuar lidhjet më të ngushta, njerëzit me njerëzit dhe bashkëpunimin ekonomik midis vendeve partnere. .

"BRI ka hapur një derë për më shumë të rinj pakistanezë," tha ai.

Këtë vit, Ammar Muhammad do të shkojë në Rajonin Autonom të Xinjiang Uygur në veriperëndim të Kinës, për të marrë pjesë në një seri aktivitetesh të krijimit dhe komunikimit të videove.

Foto nga China Daily

"Kam qenë në Xinjiang më parë dhe kam qenë i impresionuar," tha ai, duke shtuar se mezi pret udhëtimin e ardhshëm. "Xinjiang është gjeografikisht afër Pakistanit dhe ka peizazhe të bukura, produkte të pasura dhe infrastrukturë të modernizuar."

"Kultura të shumta përzihen me njëra-tjetrën dhe grupet multi-etnike bashkëjetojnë në mënyrë harmonike në Xinjiang," tha ai.

Sipas Ammar Muhammad, shoqëria e hapur, e sigurt dhe e civilizuar e Xinjiang ofron një qasje kineze për arritjen e modernizimit në rajone me grupe dhe fe të ndryshme etnike.

"I inkurajoj miqtë nga e gjithë bota që të vizitojnë Xinjiang dhe ta përjetojnë atë nga afër," tha ai.