Instrumenti muzikor Lusheng ruhet falë punës së vëllezërve artizanë
2024-03-05 09:13:22

Gjatë Festës së Pranverës, Liang Guangjin dhe vëllai i tij më i vogël Liang Guanglin, me prejardhje nga konteja Congjiang në provincën Guizhou të Kinës jugperëndimore, ishin veçanërisht të zënë, duke punuar me orë të tëra për të akorduar mirë Lusheng, një instrument muzikor tradicional.

Në fshatin e tyre të lindjes Jinying, popullsia vendase etnike Dong kanë zakon të veshin veshjet e tyre tradicionale dhe të performojnë me  Lusheng gjatë festave dhe ngjarjeve të tjera të rëndësishme.

foto nga VCG

foto nga VCG

Në vitin 2019, zanati i prodhimit të instrumentit Lusheng nga minoriteti  Dong u rendit si një trashëgimi kulturore jomateriale provinciale në Guizhou.

Pothuajse çdo familje në Jinying krenohet me aftësitë për të bërë Lusheng dhe punimet e tyre artizanale janë mjaft të njohura në fshatrat Miao dhe Dong në Guizhou, si dhe në rajone fqinje të nivelit provincial si Guangxi dhe Hunan. Nuk është e pazakontë që interpretuesit e Lusheng nga jashtë fshatit të bëjnë një udhëtim njëditor në Jinying  vetëm për të blerë një të tillë.

Shtëpia e vëllezërve Liang, e cila shërben edhe si punëtoria e tyre, është e mbushur me lëndë të para bambu dhe bredh që përdoren për të bërë instrumentin Lusheng.

Lloje të ndryshme të Lusheng-ut mund të shihen në katin e parë të shtëpisë së tyre, ndërsa muret e brendshme janë të mbuluara me pankarta mëndafshi të kuq, të dhuruara nga banorët e minoriteteve  Miao dhe Dong.

"Njerëz nga grupet e pakicave etnike përdorën Lushengun tonë për të marrë pjesë në gara të ndryshme. Pasi fitonin çmime, ata na dërgonin pankarta për të shprehur mirënjohjen e tyre," tha Liang Guangjin.

Falë cilësisë së pabesueshme të Lusheng-ut të bërë nga vëllezërit Liang, baza e tyre e klientëve është zgjeruar vitet e fundit dhe po ashtu edhe shkalla e punëtorisë së tyre.

Në prag të Festës së Pranverës këtë vit të dy vëllezërit, megjithëse ishin të kënaqur me rritjen e porosive, ishin dhe pak të shqetësuar për shkak të kohës së shkurtër.

Megjithatë, angazhimi i tyre për ruajtjen e cilësisë mbeti i palëkundur, një parim i rrënjosur në familjen e tyre në breza.

Vëllezërit Liang thonë se zanati kërkon përpjekje të mundimshme, gjë që duket nga duart e tyre plot kallo.

Bërja e instrumentit Lusheng përfshin më shumë se 20 procedura, ku lustrimi i kallamit është çelësi.

foto nga VCG

foto nga VCG

Falë përvojës së tyre shumëvjeçare dhe mjeshtërisë së përpiktë, dy vëllezërit kanë arritur mjeshtëri në formësimin dhe arritjen e trashësisë perfekte të kallamishteve vokale.

Liang Guangjin ka punuar në provincën bregdetare të Kinës, Guangdong. Në vitin 2012, ai u kthye në vendlindjen e tij për të vazhduar trashëgiminë e zejtarisë Lusheng, duke ndjekur gjurmët e babait dhe vëllait të tij më të vogël.

Babai i tij Liang Songguang ishte gjithashtu i njohur për mjeshtërinë e tij gjatë kohës së tij. Kur ishte i ri, ai ftohej shpesh nga fshatarët për të punuar me Lushengun në shtëpitë e tyre. Tani, në moshën 76-vjeçare, ai përballet me sfida në prodhimin e instrumentit muzikor për shkak të rënies së shëndetit fizik, përfshirë humbjen e dëgjimit.

Liang Songguang krenohet shumë kur sheh dy djemtë e tij që vazhdojnë dhe përmirësojnë zanatin. Ai ushqen shpresën se më shumë njerëz do të fillojnë të luajnë Lusheng dhe të mësojnë artin e krijimit të tij.

foto nga VCG

foto nga VCG

Në vitin 2023, dy vëllezërit bënë së bashku më shumë se 1200 copë Lusheng. Çdo copë u shit me çmimin nga 400 juanë (rreth 56 dollarë amerikanë) deri në 500 juanë, duke fituar rreth 280,000 juanë vitin e kaluar.

Për të siguruar cilësinë, ata punësuan tetë zejtarë, pesë prej të cilëve ishin individë të rinj të apasionuar dhe të talentuar në artin e artizanatit Lusheng.

Herë pas here, dy vëllezërve iu desh të punonin deri në mesnatë për të kryer porositë. Pa dyshim, zanati kërkon përpjekje të konsiderueshme, por ata ishin të lumtur që morën porosi pasi u solli mundësi punësimi dhjetë familjeve dhe mund të ndihmojë në kalimin e aftësisë së nderuar nga koha, tha Liang Guangjin.