Tai chi është më i mirë se ushtrimet aerobike në kontrollin e hipertensionit
2024-02-22 11:20:00

Një studim kinez i publikuar së fundi tregon se Tai chi, një disiplinë e butë dhe medituese kineze për shëndetin, është më efektive se një stërvitje e fuqishme aerobike në uljen e presionit të gjakut, duke ofruar kështu një mundësi pa ilaçe për pacientët në fazat e hershme për të kontrolluar hipertensionin. Studimi, i botuar në revistën “JAMA Network Open”, shqyrtoi rolin e tai chi në uljen e presionit të gjakut te njerëzit me parahipertension.

Parahipertensioni përkufizohet si një tregues i presionit të gjakut që është më i lartë se normalja, por që nuk arrin nivelin e hipertensionit. Pa ndryshime në stilin e jetës, gjendja mund të përkeqësohet në hipertension dhe gjithashtu të rrisë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru, bën të ditur Organizata Botërore e Shëndetësisë. Të dhënat zyrtare tregojnë se në Kinë, rreth një në katër të rritur kanë tension të lartë të gjakut. Përveç kësaj, një studim në vitin 2018 zbuloi se rreth 51 për qind e të rriturve pa histori të hipertensionit kishin parahipertension.

Xinhua

Në studimin e ri, i cili u drejtua nga studiues në Spitalin Guang'anmen të Akademisë Kineze të Shkencave Mjekësore Kineze, 342 pjesëmarrës me presion të ulët të gjakut u caktuan rastësisht dhe në mënyrë të barabartë për të kryer ushtrime tai chi ose aerobike për një orë, katër herë në javë. Mosha mesatare e tyre ishte 49 vjeç dhe 166 prej tyre ishin meshkuj. Gjysma e tyre kryen rutinën e standardizuar të praktikës me 24 lëvizje të tai chi të stilit Yang, ndërsa gjysma tjetër u mor me aktivitete aerobike si ngjitja e shkallëve, vrapimi dhe çiklizmi.

Një vit më vonë, ata në grupin tai chi treguan një rënie dukshëm më të madhe të presionit të gjakut sesa të tjerët që bënin ushtrime aerobike. Për më tepër, gati 22 për qind e pacientëve nga grupi tai chi panë që parametrat e tyre shënuan në intervalin normal, krahasuar me më pak se 16 për qind në grupin e ushtrimeve aerobike.

“Këto gjetje mbështesin vlerën e rëndësishme të shëndetit publik të tai chi për të promovuar parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare në popullatat me parahipertension”,- thuhet në studim.

CFP

CFP

Tai chi ka qenë prej kohësh një aktivitet popullor në mesin e të moshuarve, sepse është një ushtrim relativisht i lehtë, ka efekte qetësuese në mendje dhe trup dhe është i përshtatshëm për t'u praktikuar në shtëpi, jashtë ose në shumë vende të tjera.  Ekspertët mjekësorë kanë rekomanduar gjithashtu ushtrimin për pacientët që shërohen nga sëmundjet kardiovaskulare ose të frymëmarrjes. Yang Jiefu, nënkryetar i Shoqatës Kineze të Kardiologjisë, deklaroi se marrja e ilaçeve nuk është domosdoshmërisht prioriteti për kontrollin e hipertensionit, veçanërisht për ata pacientë, presioni i gjakut i të cilëve nuk është shumë i lartë.

“Ndryshimi në stilin e jetës është thelbësor. Disa pacientë mund të kthehen në një nivel normal të presionit të gjakut thjesht duke adoptuar një dietë më të shëndetshme, duke lënë duhanin dhe duke bërë ushtrime në mënyrë të moderuar”,- tha ai në një intervistë televizive.

Wang Fang, kardiologe në Spitalin e Pekinit, tha se ushtrimet e rregullta, të tilla si ecja e shpejtë, noti dhe tai chi, janë një qasje efektive për të parandaluar ose kontrolluar presionin e lartë të gjakut.

CFP

CFP

Ajo sugjeroi që pacientët me hipertension të bëjnë ekzaminime mjekësore për të përcaktuar nëse stërvitjet e rregullta janë të përshtatshme dhe cili lloj ushtrimi është ideal për ta, përpara se të angazhohen në një plan stërvitje.