Shkencëtari italian sheh gjallërinë e Kinës në kulmin e udhëtimeve në Festivalin e Pranverës
2024-02-12 15:16:02


Foto nga Xinhua

Me afrimin e Festivalit të Pranverës Nicola D'Ascenzo, një profesor italian në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë të Kinës, kontrolloi me mjeshtëri biletat e hekurudhave të shpejtësisë së lartë, duke përdorur një aplikacion në smartfonin e tij.

Profesor i inxhinierisë elektronike dhe shkencës së informacionit, D'Ascenzo është gjithashtu një nga ekspertët kryesorë në tomografinë e emetimit dixhital të pozitronit (PET), një lloj procedure e mjekësisë bërthamore që mat aktivitetin metabolik të qelizave në indet e trupit.

D'Ascenzo ka jetuar në Kinë për 10 vjet. Ai udhëton midis qyteteve të mëdha në Kinë me tren me shpejtësi të lartë pothuajse çdo fundjavë, duke përfshirë Hefei, Wuhan, Suzhou dhe Pekinin, ku ai dhe ekipi i tij po punojnë në projekte kërkimore dhe bashkëpunimi.

Këtë vit, Festivali i Pranverës në Kinë, ose Viti i Ri Hënor Kinez nis më 10 shkurt. Rritja e udhëtimeve 40-ditore, e njohur si "chunyun", filloi 15 ditë përpara festivalit dhe parashikohet të gjenerojë rreth 9 miliardë udhëtime pasagjerësh. Kjo përfaqëson migrimin më të madh vjetor të popullsisë së Kinës.

Mëngjesin e 3 shkurtit, D'Ascenzo shkoi në stacionin hekurudhor të Hefei Jugor dhe iu bashkua udhëtimit. Edhe pse stacioni ishte plot zhurmë, atij i bëri përshtypje se gjithçka ishte në rregull.

"Kam një orar shumë të ngjeshur, por për shkak të menaxhimit efikas dhe dizajnit të përpunuar të stacionit të trenit, më duhet të arrij në stacion 10 minuta para nisjes së trenit çdo herë," tha D'Ascenzo.

Hekurudhat e shpejtësisë së lartë të Kinës janë të njohura për lëvizjen e tyre të qëndrueshme dhe të qetë, por D'Ascenzo gjen më shumë detaje që të ngrohin zemrën.

Foto nga Xinhua

“Sediljet në trenat me shpejtësi të lartë janë gjithmonë përballë drejtimit të destinacionit të tyre, gjë që e bën të lehtë dhe komode për mua të përballoj punën ose të pushoj në tren”, tha D'Ascenzo.

D'Ascenzo beson se të kesh një karrierë në Kinë është shumë shpërblyese, veçanërisht pasi qeveria kineze i kushton rëndësi të madhe inovacionit shkencor dhe teknologjik dhe promovon aplikimin industrial të përparimeve shkencore dhe teknologjike.

Ndërsa treni me shpejtësi të lartë nisej nga qyteti lindor kinez i Hefeit, D'Ascenzo admiroi peizazhin dimëror jashtë dritares së trenit.

"Më pëlqen të punoj në parqe ose buzë liqenit në Hefei. Mjedisi i hapur më jep më shumë frymëzim për kërkime shkencore," tha D'Ascenzo.

Ndërsa treni me shpejtësi të lartë mbërriti në stacionin Wuhan në provincën Hubei të Kinës qendrore, D'Ascenzo mbylli fletoren e tij dhe doli nga vagoni, gati për të filluar një sesion tjetër të ideve akademike me studentët e tij.

"E gjithë karriera ime akademike ka kaluar në Kinë dhe besoj se mund të jap një kontribut të vërtetë këtu," tha D'Ascenzo.