Kultura pop përzihet me historinë për të zbukuruar atmosferën e Vitin e Ri në Kinën Jugperëndimore
2024-02-12 15:20:02


Bare plot ndriçim, kafene dhe restorante komode të zbukuruara me personazhe vizatimorë, këto janë skenat që ofrojnë një kontrast të gjallë me argëtimet tradicionale të festave të pijes dhe lojërave mah-jong. Këto përzierje të së vjetrës dhe të resë krijojnë një atmosferë dinamike për Guiyang, kryeqendra  e provincës Guizhou  të Kinës jugperëndimore.

Guiyang është një qytet i ndërtuar në një rajon malor, me rrjete të ndërlikuara rrugore. Këto rrugë pasqyrojnë konturet natyrore të peizazhit, duke i shtuar më shumë energji qytetit. Përgjatë brigjeve të lumit Guancheng të rehabilituar së fundmi shtrihet rruga Taiping, një rrugë historike që është rigjallëruar dhe hapur për publikun muajin e kaluar, duke tërhequr turistët dhe banorët e qytetit për të vizituar trashëgiminë e pasur kulturore të zonës.

Tong Wenxi, i cili drejton kompaninë përgjegjëse për rrugën Taiping, u kthye në Guiyang pas katër vitesh studimi dhe jetese në Francë. Gjithmonë kishte dashur të zbatonte atë që kishte mësuar në një projekt që do të sillte kujtime për banorët e qytetit.

“Gjithmonë mund të mahnitesh nga qyteti sepse mund të ketë kafene apo bistro në çdo cep”, tha ai.

I frymëzuar nga qytete të tjera të njohura për rrugët ikonë dhe personazhet vizatimorë, Tong dhe ekipi i tij parashikuan krijimin e një vendi të ngjashëm në Guiyang në një pikë të nxehtë për të rinjtë dhe entuziastët e fotografive.

Mundësia lindi kur autoritetet e qytetit filluan të restaurojnë vendet kulturore dhe historike dhe cilësia e ujit të lumit u përmirësua ndjeshëm, pasi u ndërtuan impiantet e trajtimit të ujit në rrjedhën e sipërme. Dikur një lumë i braktisur, ai u rihap për qëllime piktoreske.

"Njerëzit në Guiyang shpesh harrojnë se qyteti kishte një qendër kulturore dhe është detyra jonë ta restaurojmë atë," shpjegoi Yue Jian, një praktikues afatgjatë i restaurimit të ndërtesave historike dhe projektuesi kryesor i rrugës Taiping.

Kjo rrugë Rruga ndodhet pikërisht pranë kompleksit të sallës ku u mbajtën provimet lokale perandorake në dinastitë Ming dhe Qing (1368-1911). Një vend ku dhjetëra mijëra studiues të lashtë në Guizhou  ndryshuan jetën e tyre.

"Ky vend ofron një mundësi ideale për të ruajtur kujtesën kolektive të brezave të kaluar," tha Tong, i cili zbuloi se qyteti është transformuar me shpejtësi dhe mezi njihet vitet e fundit.

Për ta arritur këtë, ata rindërtuan tre urat e vjetra në lumë, duke përdorur teknologji modern, duke ruajtur stilin e çatisë së ndërtesave tradicionale në Guizhou.

Duke u mbështetur në pronën intelektuale të rajonit, ata animuan majmunët rezus nga mali Qianling aty pranë në personazhe të njohur të filmave vizatimorë, të cilët kohët e fundit janë bërë një sensacion për turistët që vizitojnë qytetin.

Duke i lejuar pronarët e bizneseve të ruajnë modelet e tyre unike dhe të restaurojnë restorantet dhe dyqanet historike, rruga Taiping ruajti origjinalitetin e saj, duke e bërë stilin e shquar të turneut të të rinjve të "citywalk" që fjalë për fjalë do të thotë ecje në këmbë nëpër qytet

Kjo përpjekje rigjallërimi ka tërhequr jo vetëm të rinjtë, por edhe banorët e moshuar të etur për të kujtuar të kaluarën e Guiyang dhe ata do të sillnin nipërit e mbesat e tyre dhe do t'i tregonin me krenari rreth zonës historike.

"Për habinë tonë, shumë nga klientët tanë janë rreth të pesëdhjetave ose më të vjetër dhe ata shpesh ndajnë kujtimet e lumit të vjetër, të ndotur dhe janë të emocionuar nga ndryshimi i mahnitshëm," tha Fan Yan, i cili menaxhon një dyqan veshjesh në  rrugën Taiping.

Ndërkohë, dyqani i Fan-it parashikohej të gjeneronte të ardhura prej një milion juanë (rreth 140,770 dollarë amerikanë) brenda muajit të parë të hapjes, por i kaloi pritshmëritë,  duke e dyfishuar këtë shumë.

Këtë Vit të Ri Kinez, një rast për bashkim familjar, më shumë vizitorë, duke përfshirë të kthyerit nga provincat e tjera, pritet të dynden në rrugën e sapohapur.

"Qëllimi ynë është të rilidhim banorët me historinë dhe trashëgiminë e pasur të Guiyang ", tha Yue, përkushtimi i përjetshëm i të cilit në Guizhou  ka ushqyer pasionin e tij për rigjallërimin e thelbit historik të qytetit.

Si një i kthyer, Tong planifikon të sjellë nënën e tij për të vizituar distriktin e tij të biznesit të sapo zhvilluar gjatë festës së Vitit të Ri, kur ata do të bashkohen me shumë të tjerë që janë kthyer nga vende të tjera për t'u mrekulluar me transformimin e qytetit.

"Në vend që të fokusohemi në krijimin e projekteve masive, krejt të reja ndërtimi, ne tani jemi të përkushtuar për të rivendosur historinë dhe kujtimet e brezave të kaluar," tha Tong.