Grupet etnike të Kinës një mozaik i festimit të Vitit të Ri kinez
2024-02-12 15:01:08


Foto nga China Daily

Datat për Vitin e Ri tibetian mund të ndryshojnë në Rajonin Autonom Xizang, në varësi të lartësisë dhe kohës së korrjes. Këtë vit festivali,  i njohur si Losar, përkon me Festivalin e Pranverës më 10 shkurt. Ndërsa po afrohet, Tsetan Wangmo , një banore e Lhasës e pret me padurim.

Për tibetianët, Losar është një kohë e takimeve të gëzueshme dhe festimeve, duke simbolizuar fillimet e reja dhe duke ofruar një mundësi për të rindezur miqësitë dhe për të shprehur dashurinë.

"Losar është një nga festat më të rëndësishme për tibetianët," tha Tsetan Wangmo.

"Përfaqëson një fillim të ri, plane të reja dhe shpresë për vitin e ardhshëm. Ai bashkon njerëzit. Na lejon të rigjallërojme marrëdhëniet tona."

Përgatitjet për Vitin e Ri tibetian kanë filluar tashmë në shtëpinë e saj. Pastrimi i shtëpisë luan një rol të rëndësishëm. Së bashku me shumë tibetianë të tjerë, ajo do të konsultohet me një murg ose astrolog për të zgjedhur një ditë të favorshme për ritualin vjetor të pastrimit, e ndjekur nga akti simbolik i hedhjes së mbeturinave në një drejtim specifik bazuar në rezultatin e konsultimit.

Përgatitjet përfshijnë gjithashtu aktivitete tradicionale si skuqjen e makaronave, tharjen e mishit, blerjen e rrobave të reja ose furnizimin me ushqime të ndryshme, fruta dhe arra. Tsetan Wangmo tha se familja e saj ka përgatitur tashmë mish jaku të tharë dhe planifikon të bëjë më shumë pazar në ditët e ardhshme.

Në ditën e parë të Losar, familjet zakonisht festojnë brenda shtëpive të tyre. Që nga dita e dytë, ata ftojnë të afërmit dhe miqtë në tubime, të cilat zgjasin të paktën 15 ditë dhe përfshijnë shumë verë elbi dhe birrë.

Viti i Ri tibetian, një nga festat tradicionale më të rëndësishme për popullsinë tibetiane, që nuk ka të bëjë vetëm me të korrat, ribashkimet ose bekimet. Ai gjithashtu shërben si një mjet për ruajtjen e kulturës etnike dhe shfaqjen e karakteristikave dhe shpirtit etnik, tha Zhong Jinwen, profesor në Shkollën e Gjuhëve dhe Letërsisë së Pakicave Etnike Kineze të Universitetit Minzu  në Pekin.

Në Kinë, grupet etnike zakonisht kanë kalendarët e tyre tradicionalë. Koha e Vitit të Ri tibetian përcaktohet nga një nga ato llogaritjet unike.

Të respektosh pleqtë, të përgatitësh ushqime të shijshme, të ofrosh sakrifica dhe të bësh vallëzime e këngë janë të gjitha rituale të rëndësishme për festimet e Vitit të Ri të grupeve të ndryshme etnike”, tha Zhong.

Në provincën Yunnan, njerëzit Va e nisin festën e tyre në ditën e 30-të të muajit të 12-të hënor, ditën e tyre më të gëzueshme të vitit. Çdo familje Va fillon të bëjë verë orizi nga orizi i kuq i rritur në vend të paktën një muaj para kohe.

Dita e fundit e vitit është një ditë e ngarkuar: banorët përgatisin ushqim, orizin ngjitës, therin derrat dhe pulat. Pleqtë interpretojnë shenjat e pulës, duke vëzhguar pjesën e kofshës së zogut që lidhet me trupin e tij. Kjo u tregon atyre nëse familja do të ketë fat të mirë dhe bollëk në vitin e ardhshëm.

Festimet ngazëllyese vazhdojnë. Pleqtë e fshatit ndezin zjarre duke recituar bekime dhe lutje për komunitetin, duke shpresuar për një vit moti të favorshëm dhe një jetë të lumtur e të shëndetshme për të gjithë. Njerëz të të gjitha moshave në fshat i bien daulleve dhe gongëve për të shoqëruar këngë dhe valle. Zbavitja shpesh zgjat deri në orët e vona të natës.

Yang Fuquan,  studiues në Akademinë e Shkencave Sociale në Yunnan, tha se Festivali i Pranverës nuk është vetëm për popullsinë Han.

"Shumë pakica etnike e festojnë gjithashtu, secila me zakonet e veta unike," tha ai. "Pothuajse të 56 grupet etnike në Kinë tani festojnë Festivalin e Pranverës, por shumë prej tyre kanë integruar gjithashtu elementet e tyre kulturore, duke pasuruar më tej konotacionet kulturore të festivalit."

Profesori Zhong tha se në njëfarë niveli Festivali i Pranverës shërben si "një skenë për shfaqjen e kulturave të ndryshme etnike".

"Njerëz nga grupe të ndryshme etnike veshin kostume tradicionale, kryejnë ceremonitë e tyre etnike dhe performojnë valle dhe këngë në stile të ndryshme," tha ai. "Është një formë e unitetit shoqëror në kontekstin e diversitetit etnik."

Ky unitet reflektohet në kulturën etnike Dong, pasi grupi etnik feston dy festa të Vitit të Ri,  të tyren dhe të popullsisë han.

Përpara se kalendari hënor të futej në Dong, festimet e Vitit të Ri tashmë po zhvilloheshin. Tradicionalisht, ata e konsiderojnë përfundimin e veprimtarisë bujqësore pas korrjes së vjeshtës si fillimin e një viti të ri,  rreth fundit të muajit të 10-të ose fillimit të muajit të 11-të të kalendarit hënor.

"Nga dita e dytë e Vitit të Ri Hënor deri në ditën e 15-të të muajit të parë hënor, ne kemi një festë në fshat çdo mbrëmje," tha Meng Yongfan, sekretare e partisë e fshatit Guangnan në qarkun Longsheng në Rajonin Autonom Guangxi Zhuang.

Meng  tregoi sesi fshatarët e Dong këndojnë këngë popullore dhe luajnë pipa. Çdo mbrëmje në auditorin e fshatit zhvillohet një shfaqje “fantastike”, pjesëmarrësit e së cilës zgjidhen nga fshatarët me short. Grupi i përzgjedhur është përgjegjës për shfaqjen e mbrëmjes deri në ditën e 15-të të muajit të parë hënor. Çdo mbrëmje përmban një festë të gjallë kulturore Dong.

"Mos i nënvlerësoni trupat në çdo fshat. Këto grupe, të përbëra nga vetëm pesë ose gjashtë anëtarë, ose ndoshta një duzinë, përmbledhin thelbin e kulturës së pakicave," tha Huang Zhongjing, ekspert i zakoneve popullore në qark.

“Kultura popullore ndikon ndjeshëm në jetën tonë të përditshme, nga ushqimi që hamë te rrobat që veshim, vendet ku banojmë dhe mënyra se si lëvizim”, tha Huang.

 "Trupat kulturore  pasqyrojnë jetën tonë përmes shfaqjeve të tyre. Për shembull, vallja e fenerit të dragoit, e cila filloi më shumë se 1700 vjet më parë, kryhet gjatë Festivalit të Pranverës për të nderuar dragoin për shpëtimin e jetëve, për t'u lutur për shiun dhe për të kërkuar bekime.", tha ai

Me kalimin e kohës, ngjarja u shndërrua në një formë argëtimi, sporti dhe kërcimi.

"Tani, gjatë rasteve festive, trupa kulturore do të performojë valle me fener dragoi në shumë situata," tha Huang.

Profesor Zhong tha se festimi i Festivalit të Pranverës në grupe të ndryshme etnike afirmon unitetin shoqëror dhe tregon respekt për dallimet etnike. Gjithashtu, përveç se shërbejnë si bartës të traditave kulturore të pakicave etnike, zakonet e pasura dhe shumëngjyrëshe të festivalit janë bërë një tërheqje e rëndësishme për turistët vitet e fundit.

Foto nga China Daily

Studentë nga universitetet kryesore anembanë vendit vizitojnë rregullisht fshatin Guangnan për kënaqësi dhe studim, duke dëgjuar këngë popullore Dong dhe duke admiruar arkitekturën tradicionale. Shumë aktivitete karakteristike të festivalit janë kthyer në atraksione.

Në qytetin Tuanbao në Lichuan, provincën Hubei, më shumë se 200 turistë u mblodhën në Resortin Fenshui për të përjetuar zakonet unike të grupit etnik Tujia  ndërsa njerëzit përshëndesin vitin e ri dhe i thonë lamtumirë të vjetrit.

Për popullin Tujia, ciba, një tortë prej orizi xhelatinoz, është një element thelbësor i Festivalit të Pranverës. Procesi i përgatitjes së saj është një punë e vështirë, pasi orizi xhelatinoz  duhet të ngjyhet në ujë për të paktën tre ditë dhe të lahet tre herë derisa të pastrohet. Më pas, zihet në avull për të paktën një orë përpara se të futet në një rezervuar guri që njerëzit ta godasin, duke marrë me radhë çekiçët prej druri.

"Ishte hera ime e parë që bëja ciba," tha Xiong Xiumei. "Të gjithë e rrahim me radhë orizin. Ishte shumë argëtuese."

Së bashku me prodhimin e ciba, zakonet tradicionale të Vitit të Ri për grupet etnike Tujia dhe Miao përfshijnë therjen e derrave dhe shijimin e një supë të veçantë të quajtur paotang. Këto zakone kanë evoluar në një grup të pasur aktivitetesh popullore dhe janë bërë një atraksion i rëndësishëm për turistët në qytet. Pas një mëngjesi të ngarkuar, me gjak derri dhe gatim mishi, fillon ceremonia zyrtare e supës paotang.

Festa përfshin shërbimin e shtatë tasave të mëdhenj dhe tetë pjata të mëdha të mbushura me pjesë të freskëta të derrit. Aktiviteti tradicional shënon përfundimin me sukses të të korrave të vitit dhe shërben si lutje për mot të favorshëm në vitin e ardhshëm.

Aktivitetet sportive tradicionale  si rrotullimi i majave, kërcimi me litar dhe gjuajtja me shkelma  organizoheshin gjithashtu gjatë natës shousui, një zakon në të cilin njerëzit qëndrojnë zgjuar gjithë natën për të shmangur të keqen dhe sëmundjet dhe për të mirëpritur një vit të ri.

Foto nga China Daily

Një turist komentoi: "Pjesëmarrja në këtë ngjarje jo vetëm që na lejoi të përjetonim kulturën e pakicave etnike, të dëgjonim këngët unike popullore malore të Lichuan dhe të luanim me maja rrotulluese, por gjithashtu më dha një kuptim më të thellë të kulturës dhe zakoneve të Tujia dhe minoritetet Miao. Përvoja ishte krejtësisht e ndryshme nga një turne tipik turistik."

Zhong  i Universitetit Minzu beson se promovimi i zakoneve të grupeve etnike do të ndihmojë në ruajtjen dhe zhvillimin e trashëgimisë kulturore dhe tërheqjen e turistëve nga rajone të tjera.

"Është e rëndësishme të mbështeten dhe të ruhen festivalet tradicionale etnike dhe festimet e tyre unike, të tilla si festivali i spërkatjes së ujit Dai në Yunnan, i cili ishte popullor vitin e kaluar," tha Zhong.

Xishuangbanna, në Yunnan, priti më shumë se 2 milionë turistë në prill, një rritje prej 300 për qind krahasuar me vitin e kaluar. Ata sollën të ardhura prej rreth 2.12 miliardë juanë (295 milionë dollarë).

Njerëzit dai, të veshur me kostume tradicionale, kërcenin dhe këndonin duke spërkatur ujë mbi njëri-tjetrin si lutje për fat të mirë dhe për të shprehur urimet e mira.

"Kjo do të nxisë mirëkuptimin e ndërsjellë dhe shkëmbimet midis grupeve të ndryshme etnike," tha Zhong. "Për shembull, shumë turistë nga zonat jo-etnike të pakicave do të kenë një kuptim më të mirë të kulturave të pakicave lokale. Në të njëjtën kohë, shkëmbimet midis turistëve dhe vendasve do të diversifikojnë kulturën lokale. Ky është një ndërveprim dhe integrim i dyanshëm."