Një udhëtim nostalgjik drejt prosperitetit me trenin e gjelbër të ngadaltë të Kinës
2024-02-07 11:05:00

Foto nga CFP

Pse për udhëtimet e Festës së Pranverës në Kinë, i cili dominohet nga hekurudhat e shpejtësisë së lartë, ka ende në funksion trena të ngadaltë të gjelbër dhe me një shpejtësi mesatare prej rreth 50 km në orë?

Treni i gjelbër nr. 5652, një tren i ngadalshëm që udhëton nga Kunming, në provincën Yunnan të Kinës jugperëndimore, në Liupanshui, në provincën Guizhou, mund të japë një përgjigje.

Ky tren, i cili ka qenë në funksion që nga fillimi i viteve 1980, përshkon 261 km nëpër 16 stacione për një biletë prej 36.5 juanë (rreth 5 dollarë amerikanë), ku bileta më e ulët mes stacioneve fqinje është vetëm 6 juanë.

Një aspekt i mrekullueshëm i këtij treni të ngadaltë është rëndësia e tij për banorët në zona të tilla si distrikti Malong, që ndodhet gati 40 km larg nga qendra e qytetit Qujing në Yunnan.

Për vendasit, udhëtimi nga distrikti Malong në qendrën e qytetit të Qujing zgjat dy orë me tre transferta me autobus, ndërsa me trenin e gjelbër zgjat vetëm 22 minuta dhe është i përshtatshëm dhe me çmime të arsyeshme, me tarifa deri në 7 juanë.

Në stacionin Wuguantian në distriktin Malong, sa herë që treni ndalon, fermerët e perimeve e presin, duke mbajtur shporta mbi supe. Fermerët theksuan prakticitetin dhe rëndësinë e kësaj mënyre transporti, duke thënë se falë trenit, perimet e tyre mund të shiten me çmim të mirë në qendër të qytetit.

Yang Fengying, 62 vjeçe, e merr shpesh këtë tren për të shitur perimet e saj, të cilat i vendos mjeshtërisht në shportën e saj të ngarkuar me 30 kg ndërsa udhëton për në tregun lokal të qytetit. Ajo tha se shitja e perimeve përmes kësaj mënyre i lejon asaj të fitojë mbi 200 juanë në ditë, duke arritur deri në 300 juanë gjatë stinëve të pikut, siç janë ditët para Vitit të Ri Hënor Kinez, kur prodhimet e saj mund të shiten në më pak se dy orë në qendër të qytetit.

Yang e krahasoi këtë me alternativat e kufizuara që do të kishte pa trenin. Ajo dikur mbështetej vetëm në mbjelljen e perimeve për të siguruar jetesën, duke fituar vetëm 10 juanë në orë. “Duke punuar gjatë gjithë ditës, të ardhurat e mia të mundshme do të kufizoheshin në rreth 100 juanë”,- tha ajo.

Ky tren i gjelbër shërben jo vetëm si një mënyrë transporti, por edhe si një treg i lëvizshëm, duke i lejuar fermerët të shesin perimet e tyre direkt në bord. Një treg i tillë udhëtues ndihmon për të kontribuar në prosperitetin e komuniteteve përgjatë itinerarit të tij.

Përveç tregtisë, treni përmban gjithashtu një kënd leximi me rafte të pajisur me libra mbi teknikat e mbjelljes dhe mbarështimit bujqësor, duke i lejuar pasagjerët të zgjerojnë njohuritë e tyre gjatë udhëtimit të tyre.

Në Kinë, trenat e gjelbër janë mënyra të domosdoshme transporti në rajone ku hekurudha e shpejtë me shpejtësi të lartë nuk është ende e disponueshme.

Edhe pse funksionon për qëllime jofitimprurëse, çmimet e lira të biletave u mundësojnë banorëve të zonës të kenë akses në arsim, shërbime mjekësore, mundësi pune dhe aktivitete biznesi, duke plotësuar pothuajse të gjitha nevojat e udhëtimit.

Lu Heting, studente e vitit të parë në universitet, së fundi mori trenin e gjelbër nr. 5652 për t'u kthyer në shtëpi për festën e Festës së Pranverës me vëllanë e saj.

“Ky tren më sjell kujtime të shumta. Jam 18 vjeçe dhe treni ka funksionuar për më shumë se 10 vjet. Gjatë fëmijërisë, unë dhe nëna ime e merrnim këtë tren për të shkuar në shtëpinë e gjyshes”,- tha ajo.