6 studentë maltezë praktikohen në mjekësinë tradicionale kineze
2024-02-05 10:07:40

Gjashtë studentë nga programi Master në mjekësinë tradicionale kineze (TCM) dhe kulturën në Universitetin e Maltës të enjten morën pjesë në një klasë speciale për të mësuar artin e përpunimit të gjetheve të thara të bimës aziatike “moxa” të përdorura në kremrat kundër irritimit të lëkurës.

Ky proces, i njohur si “Moxibustion” është një formë terapie që përfshin djegien e gjetheve të një bime aziatike. Wang Yimeng, mjek kinez nga Qendra për Mjekësinë Tradicionale Kineze në universitet, drejtoi seminarin, duke përgatitur disa kuti  me gjethe të thara dhe duke ofruar mjete ndihmëse si film plastik, letër, shkopinj të rrumbullakët dhe të hollë, gërshërë dhe shkopinj ngjitës.

Xinhua

Xinhua

Qendra, e krijuar në bashkëpunimi midis Universitetit të Maltës dhe Universiteti i Shanghait i Mjekësisë Tradicionale Kineze në vitin 2015, luan një rol kryesor në promovimin e arsimit TCM në Maltë.

Përpara se të angazhohej në krijimin praktik të shkopinjve moxa, Wang sqaroi funksionet mjekësore të “moxibustion” dhe procedurat hap pas hapi të krijimit të shkopinjve moxa, përmes një videoje udhëzuese.

Nën drejtimin e Wang, studentët vendosën me kujdes gjethet e thara në film, e rrotulluan me shkopinj të rrumbullakët dhe shtuan një letër në gjysmë të rrugës për të mbështjellë përmbajtjen. Pavarësisht studimeve të tyre të mëparshme në mjekësinë tradicionale kineze TCM dhe disa provave të kësaj praktike,  ishte hera e parë që të gjithë ata bënin shkopinj moxa.

Xinhua

Xinhua

Xinhua

Xinhua

Të zhytur në aromën e lehtë të gjetheve, secili student i kushtoi gati gjysmë ore punës për të krijuar një shkop moxa afërsisht 25 centimetra të gjatë, të personalizuar me emrat e tyre pas përfundimit.

"Nuk është e lehtë, por shumë interesante," tha Elizabeth Muscat, mami në spitalin shtetëror të Maltës “Mater Dei”.

Muscat, e cila filloi programin e saj master në mjekësinë tradicionale kineze TCM në tetor 2022, tha se ishte kurioze për të dhe aplikimet e saj, veçanërisht duke pranuar efektivitetin e akupunkturës në trajtimin e kushteve të ndryshme.

Efektet pozitive mjekësore të TCM po fitojnë njohje në Maltë, me popullaritetin e saj në rritje të vazhdueshme, vuri në dukje Muscat. Ajo theksoi se TCM është prezente në Maltë prej një kohe të gjatë.

Xinhua

Xinhua

Xinhua

Xinhua

Qendra Rajonale Mesdhetare për Mjekësinë Tradicionale Kineze (MRCTCM), e krijuar bashkërisht nga qeveritë kineze dhe malteze në 1994 në qytetin Paola, hapi në vitin 2008 një departament të mjekësisë tradicionale kineze TCM në Spitalin “Mater Dei”.

Ishte hera e parë që TCM praktikohej në një departament të pavarur në një spital shtetëror në vendet e Bashkimit Evropian (BE). Që nga viti 1994, rreth 250,000 pacientë maltezë kanë marrë trajtim të mjekësisë tradicionale kineze TCM.

Stephanie Zahra, infermiere në Spitalin “Mater Dei”, e cila dikur kishte dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, u interesua për TCM pasi provoi akupunkturën.

"Është shumë terapeutik dhe i mirë për shërim," tha ajo, "Nuk ka aq shumë kundërindikacione sa ilaçi".

Xinhua

Xinhua

Përmes përvojës praktike të përpunimit të shkopinjve moxa, studentët fituan një kuptim më të thellë të procesit “moxibustion”, një metodë vendimtare e trajtimit në mjekësinë tradicionale kineze TCM, tha Wang. Ajo theksoi se ky aktivitet rrit perceptimin dhe përvojën e tyre për TCM dhe kulturën kineze.

Wang tha për Xinhua se një kamp veror do të organizohet nga Universiteti i Mjekësisë Tradicionale Kineze të Shangait për studentët e programit Master në mjekësinë tradicionale kineze (TCM) dhe kulturën, i planifikuar nga 10 qershori deri më 5 korrik të këtij viti.

Zahra tha se mezi priste të merrte pjesë në kampin e ardhshëm veror. Ajo shtoi se kishte qenë në një kamp veror të ngjashëm gjatë vizitës së saj të parë në Kinë rreth 9 vjet më pare, kohë kur  interesi i saj për TCM u rrit  dhe vendosi të ndiqte një program Master.

Xinhua

Xinhua