Edukimi mbi robotikën fiton popullaritet ndër të rinjtë kinezë
2024-02-01 17:29:12

Qarku Fusong, në provincën Jilin të Kinës verilindore, priti Konkursin Botëror të Robotikës, që tërhoqi mbi 5000 të rinj nga i gjithë vendi duke konkurruar me robotët e tyre të vetëdizajnuar.

Foto:VCG

Foto:VCG

“Ne konkurruam në kategoritë e montimit, programimit dhe funksionimit. Besoj se pasja e një mendësie elastike është çelësi për të dalë fitimtar”,- tha Yu Yiyang, një prej garuesve, në klasën e pestë nga Shangai.

Shumë nga garuesit kanë marrë arsim për robotikë dhe kanë marrë pjesë në garat e robotëve që të vegjël. Aftësitë e tyre, forca mendore dhe ndjenja e punës në grup janë përmirësuar shumë si rezultat i pjesëmarrjes në gara të tilla.

“Ndërtimi i robotëve me duart e mia më jep një ndjenjë të arritjes”,- tha Feng Shangming, një garues 10-vjeçar nga Prefektura Autonome Tibetiane Ganzi në provincën Sichuan të Kinës jugperëndimore.

Shen Xinheng, një nxënës i klasës së katërt nga Fuzhou në provincën Fujian të Kinës lindore, ushqen një pasion të thellë për robotët. Shen tha se nga klasa e robotikës ai ka marrë njohuri përtej teksteve konvencionale, duke përmirësuar aftësitë e tij praktike dhe duke nxitur të menduarit inovativ.  Garuesit e rinj nga vende të ndryshme dhe me prejardhje të ndryshme, ofrojnë një paraqitje të shkurtër të popullaritetit të arsimit të robotikës midis studentëve kinezë.

Për shumë njerëz, mësimi i programimit të robotëve dhe pjesëmarrja në konkurset e robotëve ofrojnë jo vetëm mundësi për të mprehur aftësitë e tyre njohëse dhe për të përmirësuar aftësitë e tyre, por shërbejnë dhe si një mjet efektiv për të forcuar frymën e punës në grup.

Foto:VCG

Foto:VCG

“Konkursi ka të bëjë më shumë me komunikimin dhe bashkëpunimin”,- deklaroi Wu Zongyuan, nga Chengdu në provincën Sichuan, i cili ka mësuar robotikë për shtatë vjet që nga kopshti. Wu gjithashtu ka marrë pjesë në disa konkurse robotësh.

Prindërit po mbështesin gjithnjë e më shumë interesin e fëmijëve të tyre në programimin e robotikës, ndërkohë që shumë aktivitete të klubeve shkollore ofrojnë mundësi për nxënësit që të thellojnë të kuptuarit e robotikës dhe të përfshihen në konkurse.

“Fëmija im ka mësuar programimin e robotëve që në kopsht dhe ka qenë gjithmonë shumë i interesuar në këtë fushë. Vitin e kaluar, ne e çuam atë në disa konkurse të zhvilluara në Shaanxi, Shandong, Yunnan, Makao dhe shumë vende të tjera”,- tha Chen Jing, nga Shenzhen, në provincën Guangdong të Kinës jugore.

Cao Yuting, një mësuese e teknologjisë së informacionit në një shkollë të mesme në Nanjing, në provincën Jiangsu, të Kinës lindore, drejtoi një grup prej 30 nxënësish nga klubi i saj shkollor për të marrë pjesë në konkursin në Fusong.

“Nxënësit duhet të komunikojnë me shokët e skuadrës dhe kundërshtarët gjatë garës, gjë që jo vetëm përmirëson aftësitë e tyre ndërpersonale, por gjithashtu ndihmon zhvillimin e tyre të gjithanshëm”,- tha Cao.

Foto:VCG

Foto:VCG

Vitet e fundit, edukimi dhe garat e robotikës janë bërë gjithnjë e më të njohura ndër të rinjtë kinezë. Zhang Yuewei, zëvendëssekretari i përgjithshëm i Komitetit Organizativ të Konkursit Botëror të Robotëve, tha se një nga kategoritë kryesore të konkursit fokusohet te të rinjtë, me qëllim që të ushqejë interesin e tyre për robotikën dhe të ndezë pasionin e tyre për inovacionin teknologjik.