Nis numërimi mbrapsht për Lojërat e 14-ta Kombëtare Dimërore të Kinës
2024-01-22 09:30:51

Ka nisur numërimi mbrapsht për Lojërat e 14-ta Kombëtare Dimërore të Kinës, të cilat do të hapen në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme më 17 shkurt.

Vonesa katërvjeçare për shkak të pandemisë COVID-19 ka lejuar përmirësime të gjera në mjediset dhe infrastrukturën, duke përdorur përvojën e Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit si referencë.

foto nga VCG

foto nga VCG

Qendra e Trajnimit të Sporteve të Akullit të Mongolisë së Brendshme, vendi kryesor i Lojërave në qytetin pritës të Hulun Buir, ka pësuar një sërë përmirësimesh për të përmbushur standardin për garat e nivelit të lartë.

"Janë bërë gjithsej 44 përmirësime, duke përfshirë ndriçimin, furnizimin me energji elektrike dhe filtrimin e ujit," tha Xian Xuerui, zëvendësdrejtor i qendrës së trajnimit.

"Ndriçimi origjinal me energji të lartë është përmirësuar gjithashtu për të reduktuar konsumin e energjisë me 60 deri në 70%. Përveç kësaj, vendi mundësohet nga burime të rinovueshme të energjisë," shtoi Xian.

Trashëgimia e Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit ka lejuar që garat, të cilat më parë duhej të mbaheshin jashtë vendit, të zhvilloheshin në Qendrën Kombëtare të Rrëshqitjes në Yanqing.

Lojërat Dimërore Kombëtare do të përfshijnë alpinizmin me ski, i cili është shtuar rishtazi në Lojërat Olimpike Dimërore 2026.

"Megjithëse Lojërat e 14-ta Kombëtare Dimërore u shtynë për katër vjet, ishte një kohë rritjeje për ne," tha Zhang Zhi, zëvendësdrejtor i  Zyrës Sportive të Mongolisë së Brendshme. "Tani jemi më të përgatitur për të pritur atletë dhe spektatorë nga i gjithë vendi."

Njerëzit në Mongolinë e Brendshme po i presin me padurim Lojërat, duke përfshirë vullnetarë, studentë dhe biznesmenë.

"Unë jam duke u përgatitur për katër vjet dhe jam pak i paduruar," tha Bao Shanshan, një vullnetare.

foto nga VCG

foto nga VCG

Bao po kryen stërvitjen para ndeshjes. "Tani jam vullnetare në vendin e hokejit në akull. Edhe pse pozicioni është i ndryshëm nga katër vjet më parë, ëndrra ime më në fund është realizuar."

Në një shkollë të mesme në Hulun Buir, kënga me temë e Lojërave Kombëtare Dimërore mund të dëgjohet dhe studentët erdhën në shesh lojërash për të luajtur futboll bore dhe luftime me top bore.

"Lojërat do të hapen brenda një muaji dhe të gjithë studentët duan të shohin ndeshjet e Wu Dajing dhe Fan Kexin në pragun e tyre sa më shpejt të jetë e mundur," tha Hu Huiting, drejtor i shkollës së mesme “Nankai Road”.

"Deri në kohën kur shkolla të fillojë përsëri, mund të ketë më shumë studentë që do t'i bashkohen ekipeve sportive të akullit dhe borës," shtoi Hu.

Lojërat e 14-ta Kombëtare Dimërore kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në Hulun Buir për sa i përket infrastrukturës, turizmit dhe industrive të akullit dhe borës.

Qyteti ka investuar në rinovimin e rrugëve dhe trotuareve në afërsi të vendeve të konkursit, si dhe në rinovimin e komuniteteve të vjetra të banimit, duke përmirësuar imazhin e përgjithshëm të qytetit.

Vitet e fundit, Hulun Buir ka organizuar një sërë ngjarjesh të turizmit dimëror për të pasuruar përvojën për vizitorët.

Në zonën piktoreske të qytetit të lashtë Hulun Buir, skulptura të mëdha akulli shfaqin patinatorë figurash, tufa drerësh dhe skena të tjera dimërore.

Vizitorët mund të shijojnë skulpturat e akullit dhe gjithashtu të vizitojnë dyqanet e mallrave të licencuara në Lojërat e 14-ta Kombëtare Dimërore.

"Lojërat Olimpike Dimërore të Pekinit kanë ngritur shiritin për cilësinë dhe standardet e mallrave të licencuara për ngjarjet kryesore sportive," tha Xu Weijing, menaxher i një kompanie lokale të komunikimit kulturor.

foto nga VCG

foto nga VCG

"Ngjarja sportive ofron një mundësi të madhe për industrinë kulturore dhe turistike. Ne kemi përmirësuar aftësitë tona krijuese dhe promovuese kulturore."

"Hulun Buir ka ende shumë burime akulli dhe bore të pashfrytëzuara. Ai ka kushtet natyrore gjeografike për të ndërtuar vendpushimet turistike të skive dhe bazat e testimit të pajisjeve në natyrë dimërore," tha Xuan Mingmei, drejtor i Institutit Kërkimmor të Industrisë së Akullit dhe Dëborës në Hulun Buir.

Qyteti gjithashtu planifikon të zhvillojë industrinë e prodhimit të pajisjeve të akullit dhe borës në të ardhmen.

"Ne mezi presim që të mbërrijnë Lojërat Dimërore Kombëtare. Ne besojmë se duke shfrytëzuar mundësinë, industria jonë e akullit dhe borës do të hyjë në një fazë të re," tha Xuan