Viza dixhitale për atletët do të aplikohen për Lojërat e Parisit
2024-01-09 10:12:59

Photo/Agencies

Foto/Agencies

Franca do të lëshojë rreth 70,000 viza plotësisht online për atletët, gazetarët dhe delegacionet për Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike 2024, duke e bërë atë shtetin e parë anëtar të Bashkimit Evropian që ofron një procedurë aplikimi plotësisht dixhitale për një vizë Shengen.

Të hënën, Franca filloi zbatimin e sistemit të saj të ri të Konsullatës Olimpike, për të përpunuar aplikimet dixhitale për Lojërat Verore, sipas një raporti në faqen e internetit SchengenVisaInfo.

Nisma për pjesëmarrësit në Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike synon të thjeshtojë procesin e aplikimit për viza dhe të parandalojë çdo konfuzion me numrin e madh të dosjeve që po përpunohen aktualisht në qendrat franceze të vizave në mbarë botën.

Raporti citon Ministrinë e Brendshme të Francës të thotë se "(sistemi) është me të vërtetë i nevojshëm për të garantuar lëshimin e vizave brenda afateve kohore në përputhje me organizimin e suksesshëm të Lojërave".

70,000 pjesëmarrës që vizitojnë Francën për të marrë pjesë në Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike nuk do t'i kenë vizat të vendosura në pasaportat e tyre, por të integruara drejtpërdrejt në kartat e tyre të akreditimit të Lojërave.

Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike në Francë janë planifikuar të zhvillohen përkatësisht nga 26 korriku deri më 11 gusht dhe nga  gushti deri më 8 shtator, me vendin që parashikon që rreth 1.5 milionë vizitorë nga e gjithë bota të marrin pjesë.

Rregullat e reja të BE-së për aplikimet për viza dixhitale synojnë të ulin kostot e përfshira dhe të thjeshtojnë procedurën. Të gjitha aplikimet do të përpunohen përmes një platforme të vetme online që do të informojë aplikantët për vendin specifik që do të trajtojë aplikimin e tyre.

Në rastin e Francës, aplikimet do të dorëzohen dhe përpunohen online përmes platformës France-Visas, duke e bërë atë vendin e parë të BE-së që dixhitalizon plotësisht përpunimin e vizave, në përputhje me planet e BE-së për dixhitalizimin e vizave Shengen të miratuara nga Parlamenti i BE-së në tetor.

Një vizë Shengen u lejon udhëtarëve të vizitojnë dhe të lëvizin lirshëm brenda Zonës Shengen, e cila  përbëhet nga një grup prej 26 vendesh evropiane që kanë hequr kontrollet e kufijve të brendshëm. Me një vizë Shengen, individët mund të udhëtojnë midis këtyre vendeve pa pasur nevojë për viza të shumta ose kontrolle pasaportash në secilin kufi.

Sipas BE-së, ai përdoret zakonisht për vizita turistike, biznesi ose familjare brenda Zonës Shengen dhe zakonisht lëshohet për një kohëzgjatje të caktuar.

Organizatorët e lojërave kanë kërkuar më parë të vonojnë lëshimin e Sistemit të veçantë të hyrjes/daljes së BE-së, ose EES, për shkak të shqetësimeve rreth kaosit të mundshëm kufitar gjatë verës.

EES pritet të nisë në fund të vitit 2024 dhe është projektuar për të ofruar informacion të saktë mbi kohëzgjatjen e qëndrimit për vizitorët jashtë BE-së.