Parukieri i huaj që e quan veten “Xinjianger”
2024-01-09 10:34:14

foto nga

foto nga Xinhua

"Ata nuk donin që unë të vija, duke thënë se jam pak e  moshuar për t'u shqetësuar për frizurën time," tha një zonjë e moshuar, duke parë reflektimin e saj në pasqyrë ndërsa An Jong-euk po i priste flokët.

"Kush të tha të mos vish?" e pyeti parukieri.

“Plakat e lagjes sonë”, tha klienti.

“Ata nuk dinë asgjë për bukurinë apo modën”, tha An me shaka.

Me lëvizje të sakta nga një palë gërshërë të mprehta, parukieri realizoi një prerje elegante. Pasi shoqëroi të moshuarën e lumtur deri te dera, parukieri i bëri shenjë klientit të  radhës me flokë argjendi që të zinte vend.

Çdo të hënë në mëngjes, An, i cili është me origjinë nga Republika e Koresë (ROK), ofron prerje flokësh falas për njerëzit mbi 65 vjeç si një mënyrë për t'u kthyer në "shtëpinë e tij të dytë" Urumqi, kryeqendra e Rajonit  Autonom Xinjiang Uygur të Kinës veriperëndimore.

An erdhi në Xinjiang në 2003 si turist. Peizazhet befasuese, kuzhina e shijshme dhe njerëzit miqësorë ishin ndër arsyet që e bindën të qëndronte.

"Ndonëse vij nga Koreja, zemra ime i përket Xinjiang-ut," tha An.

"Xinjianger" e di se ku mund të gjejë qengjin e pjekur në skarë dhe simitet e qengjit të pjekur në Urumqi. Duke jetuar në këtë qytet për dy dekada, An ka qenë personalisht dëshmitar i zhvillimit të shpejtë të Urumqit.

"Ndryshimi më i dukshëm në qytet është infrastruktura. Është ndërtuar një sistem metroje dhe janë zgjeruar gjithashtu aeroporti dhe stacionet hekurudhore. Ka gjithnjë e më shumë ndërtesa të larta," tha ai.

Me zgjerimin e biznesit të tij nga një dyqan i vogël parukerie në dy sallone të mëdha të nivelit të lartë në rrethin qendror të biznesit të Urumqit, parukieri ka ndjerë gjithashtu ndryshimet e mëdha që kanë ndodhur në biznesin  e tij.

"Në të kaluarën, të gjithë shkonin për frizurat më të njohura. Megjithatë, kjo do të thoshte që të gjithë dukeshin njësoj. Tani, njerëzit po kërkojnë stile me individualitet dhe ndjenja e tyre e stilit është përmirësuar gjithashtu," tha ai.

Vite më parë ai shpesh kthehej në Kore, ose udhëtonte në vende si Japonia, Evropa dhe Amerika për të mësuar rreth tendencave më të fundit. Por në ditët e sotme ai ka parë gjithnjë e më shumë kurse ndërkombëtare trajnimi për parukeri të mbajtura në Kinë dhe një numër në rritje të stilistëve të flokëve që vijnë në Kinë për të mësuar rreth ideve të reja që po shfaqen këtu.

Puna e palodhur e Anit për t'u sjellë bukuri banorëve vendas ka fituar respekt në komunitetin e tij. Ai donte të shprehte mirënjohjen e tij për mikpritjen dhe mirësinë që banorët vendas i kanë bërë dhe vendosi të ofrojë prerje flokësh falas për të moshuarit.

"Të ndihmosh të tjerët më sjell gëzim," tha An. “Përveç kësaj, kur i shoh këta të moshuar në Urumqi, më duket sikur jam me prindërit e mi në vendlindjen time”.

foto nga Xinhua

Lidhja e Anit me një familje kazake, atë të Sayzbat Mahmutit, filloi me një histori dhënie e marrje.

Një ditë, dy shokë dhe djali i tyre i vogël vizituan Anin në shtëpinë e tij në periferi të Urumqit dhe djalit i duhej pak qumësht. Nuk kishte supermarkete dhe dyqane aty pranë, kështu që An shikoi përreth lagjes dhe pa një derë me një tabelë që shkruante "qumësht i freskët". Ai trokiti dhe një çift i moshuar barinjsh kazakë hapi derën.  Dikush u tha atyre se ai është një fqinj dhe do të donte të blinte pak qumësht.

"Merre", tha çifti.

"Unë do të paguaj," tha An.

"Pse po e bëni këtë?" Ata thanë. “Fqinjët janë si të afërmit”.

Që atëherë, An është bërë pjesë e familjes së Sayzbat. Çifti i moshuar kishte humbur djalin e tyre të vetëm në një aksident dhe kishin kaluar vështirësi duke rritur nipin e tyre. An shpesh u blen gjërat e nevojshme ditore dhe bisedon me çiftin e moshuar.

“Ndihem sikur jam një prej tyre”, tha An.

"Njerëzit vendas janë shumë mikpritës ndaj një të huaji si unë. Unë jam mirënjohës për këtë," tha koreani. "Ardhja në Xinjiang ishte vendimi i duhur. Unë kam gjithçka që kam dashur."