Autoriteti kinez i të dhënave zotohet të ndërtojë më shumë infrastrukturë informacioni
2024-01-08 11:28:41

Foto nga VCG

Kina duhet të përshpejtojë ndërtimin e infrastrukturës së informacionit për të ndërtuar një treg më të mirë të të dhënave digjitale, tha të dielën në një forum në Pekin kreu i Administratës Kombëtare të të Dhënave të Kinës (NDA) Liu Liehong. 

Trajtimi i të dhënave si një faktor prodhimi është një risi madhore në teorinë e qeverisjes së Kinës, u shpreh Liu, duke shtuar se Administrata Kombëtare e të Dhënave e Kinës po bën më shumë kërkime për të çliruar plotësisht potencialin e ekonomisë digjitale. 

"Shumë mbajtës të të dhënave nuk duan ose nuk guxojnë t'i shesin të dhënat. Pas shitjes së të dhënave, ata zakonisht humbin kontrollin mbi to, por ende duhet të përballen me pasojat e sigurisë," theksoi Liu.

 "Në tregun tradicional të jo të dhënave, njerëzit mund të zotërojnë ekskluzivisht mallrat. Por të dhënat e padeshifruara mund të kopjohen pothuajse lirisht," shpjegoi ai.

Liu tha se administrata po përpiqet të ndërtojë një sistem të besueshëm për tregtinë e të dhënave me teknologji si informatika e siguruar shumëfaktorëshe dhe zinxhirët e blloqeve. Në këtë mënyrë, ofruesit e të dhënave mund të mbikëqyrin përdorimin e të dhënave të tyre dhe mund t'i mbajnë rreziqet në minimum. 

Ai premtoi gjithashtu rregullimin siç duhet të hendekut të të ardhurave në tregtinë e të dhënave, në mënyrë që "të fortët" të mos vazhdojnë të bëhen më të fortë.