Presidenti Xi i dërgon një letër urimi Forumit Liangzhu
2023-12-03 18:17:13

CFP

CFP

Presidenti kinez Xi Jinping i dërgoi të dielën një letër urimi Forumit të parë Liangzhu.

Rrënojat e qytetit antik Liangzhu janë një demonstrim i historisë 5000-vjeçare të qytetërimit kinez dhe një thesar i qytetërimeve botërore, tha Xi. Qytetërimi kinez ka qenë i hapur dhe gjithëpërfshirës. Ai është zhvilluar vazhdimisht dhe mësoi thelbin e qytetërimeve të tjera, duke e bërë edhe më të pasur kopshtin e qytetërimeve botërore, shtoi ai.

Duke vënë në dukje se respekti reciprok, uniteti, harmonia dhe bashkëjetesa janë rruga e duhur për zhvillimin e qytetërimit njerëzor, Xi u bëri thirrje të gjitha palëve të shfrytëzojnë plotësisht platformën e Forumit Liangzhu, për të çuar përpara dialogun me vendet pjesëmarrëse të nismës “Një brez, Një rrugë” dhe të zbatojnë Iniciativën e Qytetërimit Global dhe forcojnë shkëmbimet e mëtejshme dhe mësimin e ndërsjellë ndërmjet qytetërimeve.

CFP

Ai gjithashtu bëri thirrje për përpjekje për të nxitur vizionin e barazisë, të mësuarit reciprok, dialogut dhe akomodimit të ndërsjellë për të ndihmuar qytetërimet e ndryshme të jetojnë në harmoni dhe të përforcojnë njëri-tjetrin, si dhe të shtojnë miqësinë e mirëkuptimin reciprok dhe dashurinë midis njerëzve të vendeve të ndryshme.

Me temën "Zbatimi i Iniciativës së Qytetërimit Global, promovimi i shkëmbimeve dhe mësimit të ndërsjellë midis qytetërimeve", u hap të dielën në Hangzhou Forumi i parë Liangzhu, i organizuar bashkërisht nga Ministria e Kulturës dhe Turizmit dhe qeveria provinciale e Zhejiang-ut të Kinës Lindore.

Kultura Liangzhu, që daton në një periudhë midis 5.300 deri në 4.300 vitesh më parë, është një nga kulturat arkeologjike të epokës neolitike në Kinë. Ai u emërua pas zbulimit të vendit të lashtë të qytetit në Liangzhu të provincës Zhejiang në vitin 1936. Tipari më dallues i zbulimeve e nxjerra nga rrënojat arkeologjike të Liangzhu-së të listuara në UNESCO ishte numri i artefakteve të nefritit të gjetura në forma të ndryshme.

Me mbështetjen e projektit "Arkeologjia e Kinës", Instituti provincial i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë në Zhejiang ka vazhduar të kryejë kërkime arkeologjike në vendbanimin kryesor të rrënojave të Liangzhu-së dhe sistemin e tij periferik të ruajtjes së ujit, duke çuar në zbulime të reja vitet e fundit.

Gati 20 digat që mendohet se janë ndërtuar gjatë fazave të mesme të kulturës Liangzhu u zbuluan së fundmi në zonën përreth qytetit antik Liangzhu, shtatë prej të cilave besohet se datojnë rreth 5.000 vite më parë. Për më tepër, gërmimet rreth zonës konfirmuan ekzistencën e një strukture komplekse dige me anë të larta, e cila ndoshta shërbente për funksionin e devijimit të ujit nga perëndimi në lindje.

Këto zbulime tregojnë se grupi i zonës Liangzhu kishte pësuar tre faza të veçanta zhvillimi, nga vendbanimet e shpërndara, deri te ndërtimi i një sistemi të ruajtjes së ujit dhe ndërtimi përfundimtar i qytetit antik Liangzhu.

Rrënojat arkeologjike të Liangzhu-së u shpallën një vend i Trashëgimisë Botërore nga UNESCO-ja në vitin 2019.