Fosilet e dinosaurëve, vezët prej lëkure të zbuluara në Kinën Jugperëndimore
2023-11-21 14:50:05

Paleontologët kinezë kanë zbuluar atë që është potencialisht prova më e hershme fosile që lidh dinosaurët e rritur me foletë. Ata kanë raportuar se lëvozhgat e vezëve mund të kenë qenë të ngjashme me lëkurën, një zbulim që do të thellonte të kuptuarit tonë për riprodhimin e dinosaurëve.

Studimi, i botuar në National Science Review, njofton  se fosilet e një specie dinosauri të hershëm Jurasiku ishin gjetur në një shtresë guri balte ngjyrë vjollce dhe të lyer në Guizhou, në jugperëndim të Kinës. Gjetja përfshinte pesë tufa vezësh të mbushura me embrion dhe të paktën tre skelete të rritur që jetuan afërsisht 190 milionë vjet më parë.

Mostrat që janë nga një familje sauropodmorf janë quajtur Qianlong shouhu, që  do të thotë "një dragua në Guizhou që mbron embrionet e tij". Sauropodmorfët ishin një grup dinosaurësh të përmasave të mesme dhe të mëdha, që ushqeheshin me bimë, me qafë të gjatë dhe bisht, dhe ata ishin disa nga kafshët më të mëdha që kanë ecur ndonjëherë në tokë.

Ekipi hulumtues përfshinte anëtarë nga Universiteti Yunnan  Universiteti i Kinës i Gjeoshkencave në Wuhan, Akademia Kineze e Shkencave, Muzeu Provincial Guizhou dhe Instituti Pingba i Administrimit të Relikteve Kulturore në Anshun.

Së bashku, ata ekzaminuan lëvozhgat e vezëve, duke përdorur teknika të shumta.

Ata zbuluan se Qianlong prodhoi vezë që janë relativisht të mëdha dhe kanë një shtresë gëlqerore të trashë në krahasim me dinosaurët e tjerë sauropodmorf të hershëm.

Sipas studimit, kthetrat e vezëve të ruajtura Qianlong ndryshojnë në madhësi, ku tufa më e vogël përmban tre vezë dhe më e madhja përmban 16  dhe shumica e vezëve do të ishin të rrumbullakosura në eliptike.

Analiza e tyre tregoi se dinosaurët kishin vezë që dalloheshin nga ato të grupeve të tjera të zvarranikëve, pasi ato ishin mesatarisht të zgjatura dhe me lëvozhgë të hollë.

Këto fosile të Jurasikut të Hershëm ofrojnë prova të forta për teorinë se vezët më të hershme të dinosaurëve do të kishin pasur lëvozhga lëkure. Për të testuar këtë hipotezë, paleontologët mblodhën një bazë të dhënash të vezëve nga 210 specie reptiliane të fosilizuara dhe ekzistuese,  databaza më e madhe e vezëve të zvarranikëve deri më sot dhe përfaqëson të gjitha kladet kryesore të zvarranikëve.

Nivelet e ngjashme të kockëzimit të embrioneve Qianlong sugjerojnë që Qianlong të praktikonte riprodhimin sinkron dhe strategjinë e çeljes në vendin e zbuluar të foleve koloniale.

"Ashtu si breshkat moderne, ato mund të kishin dalë nga guaska e tyre në të njëjtën kohë, një strategji që do t'i kishte ndihmuar në arratisjen e tyre nga grabitqarët," tha Han Fenglu, autori i parë i gazetës, i cili punon në Universitetin e Gjeoshkencave të Kinës në Wuhan.

Gjithashtu, raportet e gjymtyrëve të rritur-embrion tregojnë se një individ i rritur 6 metra i Qianlong do të kishte ecur vetëm në gjymtyrët e tij të pasme, por një individ i ri ka të ngjarë të kishte përdorur të katër gjymtyrët.

Gjetjet e ekipit janë të rëndësishme për të kuptuar biologjinë riprodhuese të zvarranikëve, dhe veçanërisht atë të dinosaurëve, sipas studiuesve.

Kina Jugperëndimore është shtëpia e një koleksioni të pasur të fosileve të dinozaurëve të hershëm. Skeleti i Lufengosaurus huenei, një dinosauri barngrënës që ekzistonte në periudhën e Jurasikut të Hershëm, u zbulua në Kinën jugperëndimore në vitin 1938.

Ai inicializoi kërkimin sistematik dhe profesional të Kinës për dinosaurët dhe çoi në zbulimin e një prej vendeve fosile të dinosaurëve më të mëdhenj dhe më domethënës në botë që përfshin epokat e hershme dhe të mesme të periudhës jurasike.