Qeramistët e rinj krijojnë vepra artistike në kavanoza
2023-11-21 11:14:23

Brenda një dyqani të vogël në distriktin Rongchang, komuna Chongqing e Kinës jugperëndimore, një grup çaji tre-në-një në formën e një kavanozi demonstron ndryshimin e imazhit të qeramikës locale, nga enët e kuzhinës te veprat delikate të artit.

E dizenjuar nga Zheng Yingqiao, një artist 28-vjeçar i qeramikës, së bashku me Universitetin Soochow, "kavanozi" ka kapakun e tij si një filxhan çaji, trupi i tij është një enë çaji dhe një filxhan çaji brenda.

foto nga VCG

foto nga VCG

"Ai përfaqëson të kaluarën dhe të tashmen e Poçerisë Rongchang: kavanozi ishte imazhi klasik i qeramikës, ndërsa çaji është tendenca më e fundit," tha Zheng.

Ky art daton nga dinastia Han (202 para Krishtit-220 pas Krishtit). Qeramika Rongchang njihet si një nga katër stilet e famshme të qeramikës në Kinë. Por në historinë e kohëve të fundit, qeramika bëhej kryesisht në kavanoza, gjë që vështirë se e bën atë të preferuarin e artistëve dhe koleksionistëve.

Për të menaxhuar imazhin e artizanatit të lashtë dhe për të rritur vlerën e saj të shtuar, pushteti vendor ka rritur masat për tërheqjen e talenteve të rinj me përjashtime nga qiraja dhe trajnime të aftësive.

Zheng, një vendas i Rongchang, është një nga artistet e rikthyera.

 Pas diplomimit në skulpturë në kolegj, ajo iu bashkua një studioje qeramike në Yixing, një qendër tjetër qeramike në provincën Jiangsu të Kinës lindore.

E inkurajuar nga fushata e vendlindjes së saj për të ringjallur industrinë e saj të qeramikës, ajo u kthye në vitin 2019.

Ajo mësoi nga një artist vendas i qeramikës për një vit. "Nuk më ka ngarkuar asnjë tarifë studimi. Atmosfera është e mirë këtu," tha Zheng.

foto nga VCG

foto nga VCG

Mbi 30 artistë të rinj si Zheng janë vendosur në rrugën me temë qeramike. Ata injektojnë dinamikë të re në dizajnet e qeramikës, të tilla si skulptura, piktura dhe kaligrafia.

Disa artistë të rinj po ndjekin një shprehje më të pasur me ngjyra. Guan Yongshuang, 32 vjeç, ka studiuar kulturën e qeramikës për gati dhjetë vjet. Ai po punon për ta kthyer hirin e bimëve, si lëvozhgat e gështenjës dhe gjethet e xhinko-s, në glazurat natyrale për qeramikë.

“Qeracia është si piktura, ku argjila është letra, lëndët djegëse të drurit janë boja dhe hiri i bimëve është pigmenti”, tha Guan. "Të gjitha këto gjëra janë nga natyra. Kështu që unë dëshiroj të vazhdoj të vëzhgoj dhe shpreh natyrën nëpërmjet qeramikës."

foto nga VCG

foto nga VCG

Praktikues të tjerë të rinj e konsiderojnë qeramikën si një hobi dhe një pushim nga jeta e tyre urbane.

Pasi punoi për vite në një kompani dizajni në Shangai, Liang Chaoyi u kthye në Rongchang për të mësuar qeramikë në fund të vitit 2021. Në maj, ajo hapi një kafene dhe dyqan qeramike në rrugë, duke tërhequr shumë vizitorë të rinj.

"Shumë të rinj tërhiqen këtu nga kafeja dhe përvojat e prodhimit të qeramikës. Për mua, është si një pushim nga jeta plot tension në qytete," tha Liang, i cili bën filxhanë kafeje nga furrat tradicionale të qeramikës.

"Unë gjithashtu mund të ndiej pasionin e artistëve të rinj për qeramikën këtu. Ky brez i ri artistësh po trashëgon dhe e zhvillon Artin e qeramikës Rongchang me mënyrat e veta."

Më shumë se 100 studio qeramike janë hapur në rreth, së bashku me mbi 200 kompani qeramike. Në vitin 2022, vlera e prodhimit të kompanive të mëdha të qeramikës tejkaloi 8 miliardë juanë (1.1 miliardë dollarë amerikanë). Shifra pritet të arrijë në mbi 9 miliardë juanë këtë vit.