Krijohet rrjeti BRI për bashkëpunimin kërkimor
2023-11-14 14:47:25


Foto nga ChinaDaily

Dymbëdhjetë universitete nga vendet pjesëmarrëse në Iniciativën “Një brez, një rrugë” i janë bashkuar një rrjeti bashkëpunimi kërkimor për të përmirësuar komunikimin, në margjinat e Konferencës së parë “Një brez, një rrugë” mbi Shkëmbimin e Shkencës dhe Teknologjisë në Chongqing.

"Me këtë rrjet, Universiteti Chongqing do të krijojë një mekanizëm të rregullt të shkëmbimit të shkencës dhe teknologjisë dhe do të mbledhë më shumë burime shkencore globale për t'i shërbyer nevojave të BRI-së për inovacion shkencor," tha Wang Shuxin, akademik i Akademisë Kineze të Inxhinierisë dhe president i Universiteti Chongqing, në ceremoninë e nisjes së iUNRC të martën.

I inicuar nga Universiteti Chongqing, Rrjeti Universitar për Bashkëpunim Kërkimor: Nisma e Shkencës dhe Teknologjisë “Një brez, një rrugë” synon të promovojë shkëmbimin e informacionit, njohurive dhe burimeve midis universiteteve në mbarë botën dhe të forcojë ndërlidhjen e bashkëpunimit kërkimor shkencor.

Shkollat pjesëmarrëse përfshijnë Institutin e Teknologjisë së Pekinit, Universitetin e Teknologjisë Dalian, Institutin e Teknologjisë Harbin, Universitetin Ambo në Etiopi, Universitetin Shtetëror në Bjellorusi, Universitetin Mongol të Shkencës dhe Teknologjisë, Universitetin Brunei Darussalam, Universitetin e Donja Gorica në Mal të Zi , Universitetin e Parë Mohammed i Oujda në Marok, Universitetin e Pretorias në Afrikën e Jugut dhe Universitetin e Shkencës në Malajzi.

Habibah A. Wahab, zv/kancelare e Universitetit të Shkencës në Malajzi, tha se iUNRC është mishërimi i mençurisë bashkëpunuese dhe vizionit të përbashkët.

“Bashkëpunimi ndërmjet njësive të ndryshme anëtare është një lidhje midis kulturave dhe disiplinave të ndryshme dhe një urë që qëndron në bazë të ndërtimit të përbashkët të Iniciativës “Një brez, një rrugë”, tha ajo në këtë aktivitet.

Ajo vuri në dukje se rrjeti thekson rëndësinë e ndërtimit të zhvillimit të qëndrueshëm dhe përparimit teknologjik me të njëjtin ritëm, fokusohet në fusha kyçe si të dhënat e mëdha për zhvillimin e qëndrueshëm, veprimi klimatik dhe transformimi dixhital i arsimit, për të zgjidhur çështjet e ngutshme globale.

Në dekadën e kaluar, përveç kompanive që kanë ndihmuar në ndërtimin e infrastrukturës në vendet e përfshira në BRI, institucionet akademike kanë kontribuar gjithashtu si pjesëmarrës kryesorë, duke nxitur krijimin e mirëkuptimit të ndërsjellë midis njerëzve në Kinë dhe kombeve të tjera të BRI-së, përmes kërkimit shkencor, projekteve arsimore dhe shkëmbimit kulturor.

Kina ka nënshkruar marrëveshje qeveri-me-qeveri për bashkëpunimin shkencor dhe teknologjik me më shumë se 80 vende pjesëmarrëse në BRI.

Midis tyre, Kina ka mbështetur më shumë se 10,000 shkencëtarë të rinj nga vendet pjesëmarrëse për të ardhur në Kinë për punë dhe shkëmbim afatshkurtër dhe ka trajnuar 16,000 personel menaxhues shkencor dhe teknologjik nga vendet pjesëmarrëse, sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë së Kinës.

Universiteti Chongqing ka krijuar marrëdhënie të qëndrueshme dhe të shëndosha bashkëpunimi me më shumë se 300 universitete dhe institucione kërkimore në 40 vende dhe rajone dhe tani ka gati 20 platforma ndërkombëtare të bashkëpunimit shkencor dhe teknologjik, si bazat kombëtare të inovacionit dhe inteligjencës dhe Laboratorin e Përbashkët Ndërkombëtar të Ministrisë së Arsimit, tha Wang.