Platformat e tregtisë elektronike ndihmojnë në ndërtimin e Rrugës dixhitale të Mëndafshit
2023-11-14 10:48:01

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Banorja e Nairobit, Susan Wangui, ka bërë blerje në Kilimall, një platformë e-commerce me bazë në Kenia, që operon midis Kinës dhe Afrikës, që nga viti 2018.

"Unë kurrë nuk kam qenë ezhgënjyer me produktet e tyre dhe gjithmonë më kanë pëlqyer zbritjet e tyre," tha Wangui, e cila së fundmi bëri blerjen e saj të tretë në faqe këtë muaj.

"Më kursen kohë sepse nuk kam nevojë të shkoj në qendrat tregtare në qytet. Është i përshtatshëm pasi gjithçka më dërgohet në pragun e shtëpisë sime. Dhe çmimet janë të drejta në krahasim me platformat e tjera," tha ajo.

Në Afrikën Lindore, shumë si Wangui besojnë se Kilimall ka produkte me cilësi të mirë, një përzgjedhje të madhe, çmime të përballueshme dhe shërbim efikas.

E themeluar në vitin 2014 dhe me qendër në Nairobi, Kilimall është përfaqësues i tregtisë elektronike të Rrugës së Mëndafshit dhe është bërë aplikacioni i tregtisë elektronike më i renditur në rajon.

Rrjeti ka ndërtuar me sukses një urë dixhitale midis Kinës dhe Afrikës, duke krijuar afro 10,000 vende pune lokale.

Emri i Kilimall vjen nga mali Kilimanxharo, mali më i lartë në Afrikë, sipas Yang Tao, themeluesi dhe CEO i tij. "Ne donim të krijonim një kompani të lokalizuar dhe një markë lokale, dhe shpresojmë të shkojmë në lartësitë e tregtisë elektronike në Afrikë," tha ai.

"Avantazhi ynë më i madh është zinxhiri i madh i furnizimit të Kinës," tha Xie Bin, bashkëthemeluesi dhe zv.presidenti i Kilimall, i cili i tha Xinhua se qëllimi fillestar i ekipit ishte të lehtësonte biznesmenët kinezë në Afrikë dhe njëkohësisht t'u jepte afrikanëve akses më të madh në mallrat kineze.

Për të reduktuar kostot dhe për të rritur efikasitetin, ekipi eksploroi atë që ai e quan një model biznesi "depo afrikane jashtë shtetit". Sipas këtij modeli, tregtarët kinezë i dërgojnë produktet e tyre në magazina në vendet afrikane përpara se konsumatorët vendas të bëjnë porositë e tyre, duke u mundësuar blerësve që të marrin blerjet e tyre sa më shpejt të jetë e mundur.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në kuadrin e Iniciativës “Një Brez, një Rrugë”, dhe me "Nëntë projektet" e bashkëpunimit Kinë-Afrikë të paraqitura në Takimin e Tetë Ministror të Forumit për Bashkëpunimin Kinë-Afrikë, Kilimall ka marrë mbështetje të madhe dhe është rritur me shpejtësi.

Shkalla e dorëzimit të saj ditën tjetër ka arritur në 82 për qind dhe shkalla e dorëzimit të suksesshëm ka arritur në 98 për qind. Punëtorët e dërgesës së Kilimall tani mund të shihen nga Rezerva Kombëtare Masai Mara deri në brigjet e liqenit Victoria.

Me kompanitë e mëdha kineze të tregtisë elektronike aktualisht të zëna me promovimet e blerjeve Dy 11, Kilimall po punon gjithashtu shumë gjatë sezonit promocional të të Premtes së Zezë.

Drejtori i markës Kilimall, Liao Zhengrong, i tha së fundmi Xinhua se mallra me vlerë totale prej dhjetëra miliona juanë, duke përfshirë pajisje shtëpiake dhe produkte të modës, janë përfshirë në këto promovime.

Ndërsa fiton mbi konsumatorët afrikanë me shpejtësinë dhe cilësinë e tij, Kilimall po ofron gjithashtu mundësi punësimi për gjithnjë e më shumë vendas.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Nga menaxherët e shitjeve dhe korrierët tek tregtarët dhe agjentët lokalë, Kilimall ka krijuar më shumë se 5000 vende të reja pune vetëm në Kenia. Në të njëjtën kohë, Kilimall po kërkon në mënyrë aktive partnerë lokalë, cilësorë.

Silas Musyoka, një kenian rreth të 20-tave dhe menaxher i rritjes së shitësve të Kilimall, iu bashkua kompanisë pesë vjet më parë. Sot, ai ka të ardhura të qëndrueshme dhe mentoron miqtë që po mendojnë të fillojnë bizneset e tyre.

"Këtu, kam mësuar shumë njohuri dhe aftësi të avancuara të tregtisë elektronike, dhe jam njohur më shumë me tregun kenian dhe zinxhirin e furnizimit, dhe kam kuptuar më mirë se si të zhvilloj industrinë e tregtisë elektronike në Kenia," tha Musyoka.

Ai beson se praktika e suksesshme e tregtisë elektronike të Kinës mund ta ndihmojë Keninë të mbushë boshllëkun në tregun e saj.

Gjigantë të tjerë kinezë të tregtisë elektronike si Alibaba dhe Pinduoduo kanë lançuar gjithashtu platforma ndërkufitare, si Lazada dhe Temu, për të ndihmuar më shumë mallra kineze "të bëhen globale".

Me përmirësimin e infrastrukturës ekonomike dixhitale globale, më shumë vende janë në gjendje të gëzojnë dividentët e tregtisë elektronike ndërkufitare të Brezit dhe Rrugës.

Deri në fund të vitit 2022, Kilimall kishte më shumë se 10 milionë përdorues të regjistruar, duke përfshirë më shumë se 7.2 milionë përdorues aktivë, dhe shkalla e riblerjes së saj vjetore tejkaloi 50 për qind. Tani ai krenohet me më shumë se 8,000 tregtarë dhe 12,000 dyqane dhe është bërë një softuer kryesor i blerjeve në Afrikën Lindore për sa i përket shkarkimeve.

"Ne jo vetëm që po bëjmë biznes në Afrikë, por gjithashtu po lejojmë vendasit të marrin pjesë në të gjithë zinxhirin e tregtisë elektronike industriale dhe të shijojnë efektivisht dividentët e ekonomisë dixhitale," tha Xie Bin.