Zyrtari i OKB-së: Platforma e rëndësishme e CIIE promovon tregtinë ndërkombëtare
2023-11-09 15:38:46


"Ne e shohim CIIE si një platformë të rëndësishme për të promovuar tregtinë ndërkombëtare dhe për të nxitur dialogun midis vendeve për zhvillimin ekonomik global, veçanërisht në një kontekst të bashkëpunimit në rritje Jug-Jug," tha Rebeca Grynspan, sekretare e përgjithshme e Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD).

Ekspozita Ndërkombëtare e Importit të Kinës (CIIE) ka luajtur një rol në avokimin për tregje të hapura dhe promovimin e tregtisë ndërkombëtare. Duke u fokusuar në importet dhe eksportet, ajo ka theksuar gjithashtu rëndësinë e marrëdhënieve të balancuara tregtare, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për shumë vende, tha Grynspan.

Si një pjesë e rëndësishme e CIIE, që filloi të dielën në Shangai, Forumi Ekonomik Ndërkombëtar Hongqiao i këtij viti mblidhet me temën "Të zhvillohemi së bashku, të hapemi për të ardhmen".

"Kjo është një temë shumë e rëndësishme që na kujton se asnjë ekonomi, asnjë vend, asnjë shoqëri s’mund të lulëzojë në izolim," tha Grynspan.

CIIE e ka dëshmuar veten si një platformë e rëndësishme për kompanitë e huaja nga shumë vende të ndryshme, duke përfshirë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (SME), për të hyrë dhe për të përfituar nga tregu i gjerë i Kinës. Ajo paraqet mundësi për të kuptuar dinamikën e tregut, për t'u lidhur me partnerët, në një botë me zhvillim të shpejtë, tha Grynspan në një intervistë të fundit në media.

Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme përbëjnë 90 për qind të bizneseve në mbarë botën, 60 deri në 70 për qind të punësimit dhe 50 për qind të të gjithë Produktit të Brendshëm Bruto. Është thelbësore që ato të mund të përfitojnë nga rritja kineze, tregtia dhe dinamika e tregut, tha ajo.

Kina, tradicionalisht një eksportues i rëndësishëm i mallrave, tani është në mesin e tranzicionit drejt një ekonomie dixhitale të drejtuar nga kërkesa, e udhëhequr nga shërbimet, megjithatë, Kina do të vazhdojë të jetë një eksportues dhe importues kryesor i mallrave dhe shërbimeve në ekonomisë globale, shtoi ajo.

"Në UNCTAD ne vlerësojmë se Kina do të rritet me afërsisht 5 për qind këtë vit. Duke pasur parasysh udhëheqjen e vendit në shumë industri të avancuara, si teknologjia e baterive, AI (inteligjenca artificiale) dhe automjetet elektrike,  si dhe zhvillimin strukturor që po ndodh, kjo mund të sinjalizojë rritje të vazhdueshme në vazhdim”, tha Grynspan.

Shefja e UNCTAD tha se ajo është "optimiste" për rritjen ekonomike të Kinës, duke shtuar se ekonomia e Kinës ka përjetuar rritjen më të shpejtë të tre blloqeve kryesore ekonomike që nga fundi i pandemisë COVID-19. Rritja e Kinës është ndërtuar mbi pikat e forta në prodhimin industrial, infrastrukturën dhe logjistikës dhe teknologjisë, që do të thotë se është një lojtar dominues në tregtinë globale dhe zinxhirët e vlerës.

Duke folur për Nismën “Një brez, një rrugë”, Grynspan tha se ka luajtur një rol të pamohueshëm në transformimin e krizës së infrastrukturës në një mundësi infrastrukturore.

Nisma “Një brez, një rrugë” ka ofruar investime shumë të nevojshme në infrastrukturë dhe lidhje midis dhe brenda vendeve anembanë Azisë dhe më gjerë.Ajo gjithashtu ofron një mundësi për të krijuar lidhje të buta midis vendeve partnere të Nismës “Një brez, një rrugë” përmes ndarjes së njohurive dhe ndërtimit të kapaciteteve, tha ajo.