Enë të lashta guri zbulohen në zonën e Tre Grykave
2023-11-09 16:21:11

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Një koleksion enësh balte të lashta është zbuluar në Longgupo në zonën e Tre Grykave në komunën Chongqing të Kinës jugperëndimore.

Vendi besohet të jetë 2 deri në 2.5 milionë vjet i vjetër dhe është një nga vendbanimet më të hershme njerëzore në Euroazi, shkruan “Xinhua”.

Së fundi, ka përfunduar faza e pestë e punës së gërmimit arkeologjik në vend. Sipas Muzeut Chongqing të Tre Grykave, një numër i konsiderueshëm objektesh zbuluan informacione të vlefshme, duke hedhur një themel për eksplorimin e mëtejshëm të artefakteve me gjurmë të dallueshme manuale dhe kërkime të ngjashme.

Gjatë këtij gërmimi u përdorën metoda shkencore dhe teknologjike si modelimi i skanimit digjital tredimensional dhe gjatë procesit u prezantuan disa risi në konceptet, metodat dhe teknologjitë e gërmimit.

“Ky është gërmimi më gjithëpërfshirës dhe multidisiplinar që përfshin mjete moderne shkencore dhe teknologjike që nga gërmimi i parë i sitit Longgupo në 1985-n”, tha një zyrtar i muzeut.

Ky gërmim pritet të japë të dhëna të vlefshme shkencore për mbrojtjen dhe shfrytëzimin e tij në të ardhmen, njohuri mbi evolucionin e mjedisit përreth, si dhe për origjinën dhe evolucionin e qenieve njerëzore. (Elona)