Kina dhe Franca forcojnë bashkëpunimin në mjedisin e tokës
2023-10-31 10:29:31

Kina dhe Franca do të promovojnë bashkëpunim më të thellë në teknologjinë mjedisore të tokës në muajt në vijim, kur të nisë faza e dytë e Shërbimeve të Ekosistemit të Ofruara nga Laboratori Ndërkombëtar i Asocuar i Tokës së Kontaminuar (ECOLAND-II), thanë zyrtarët dhe ekspertët nga të dyja palët.

Laboratori, dikur i vlerësuar nga Instituti i ri Kombëtar i Kërkimeve për Bujqësinë, Ushqimin dhe Mjedisin në Francë si një nga 12 arritjet më të suksesshme të bashkëpunimit ndërkombëtar në Francë gjatë 20 viteve të fundit, do të vazhdojë të punojë me Kinën dhe Francën për të promovuar rehabilitimin e tokave të infektuara  dhe zhvillimi i sistemeve të reja të shërbimit ekologjik.

foto nga VCG

foto nga VCG

Li Yixi, zëvendësdekan i Zyrës së Kërkimit dhe Zhvillimit të Shkencës, Universiteti Sun Yat-sen  tha se ECOLAND synon të promovojë ruajtjen globale të tokës dhe zhvillimin e qëndrueshëm, nga i cili do të përfitojë  jo vetëm Kina dhe Franca, por gjithashtu do të kontribuojë në përmirësimin e mjedisit ekologjik global.

Stéphanie Ouvrard, drejtoreshë e ECOLAND-2 nga pala franceze dhe profesore në Universitetin e Lorraine, tha se qëllimi kryesor i ECOLAND-II në pesë vitet e ardhshme është të arrijë restaurimin e njëkohshëm ekologjik dhe sekuestrimin e karbonit të tokës së kontaminuar dhe të ofrojë zgjidhje teknike. për zbutjen e ndryshimeve klimatike globale. "Operacioni i ECOLAND-II do të kryhet brenda kuadrit të bashkëpunimit kino-francez dhe do të punojë ngushtë me ekipe kërkimore nga më shumë vende të ndryshme për të promovuar së bashku zhvillimin e teorisë mjedisore të tokës dhe kërkimit teknologjik, për të kontribuar në ndërtimin e një të ardhmeje të qëndrueshme. ”, tha Ouvrard.

Qiu Rongliang, nënkryetar i Universitetit Bujqësor të Kinës Jugore, tha se ECOLAND, si një model dhe një nga rastet e suksesshme të bashkëpunimit shkencor dhe teknologjik kino-francez, ofron mbështetje të fortë për punën kërkimore shkencore dhe teknologjike të Kinës dhe Francës në mbrojtjen e mjedisit ekologjik te tokës dhe reagimin global ndaj ndryshimeve klimatike.

Tang Yetao, profesor në Universitetin Sun Yat-sen, Ni Zhuobiao, profesor në Universitetin Bujqësor të Kinës Jugore, Marie-Odile Simonnot nga Universiteti i Lorraine dhe Li Zheng, përfaqësuesi kryesor i institutit francez të kërkimit në Kinë, nënshkruan kontratën. në emër të njësive të tyre përkatëse për të nisur zyrtarisht dhe operuar ECOLAND-II në Universitetin Sun Yat-sen në Guangzhou, kryeqendra  provinciale e Guangdong, të premten.

foto nga VCG

foto nga VCG

Xu Jie, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i Departamentit të Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë, tha se ECOLAND është një nga grupet e para të laboratorëve të përbashkët të mbështetur nga Ministria e Shkencës dhe Teknologjisë dhe është një shembull i suksesshëm i bashkëpunimit ndërmjet dy vendet.

"Është e një rëndësie të madhe në promovimin e qeverisjes së qëndrueshme të ndotjes ndërkombëtare të tokës dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike globale," tha ai.

"Lansimi i suksesshëm i ECOLAND ka promovuar marrëdhënie miqësore afatgjata midis Kinës dhe Francës në bashkëpunimin shkencor dhe teknologjik, dhe Ministria e Shkencës dhe Teknologjisë do të vazhdojë të mbështesë dhe promovojë zhvillimin e mëtejshëm të projektit," shtoi Xu.

Liu Xucheng, zëvendësdrejtor i Divizionit të Ekologjisë dhe Mjedisit të Tokës me Departamentin Provincial të Guangdong të Ekologjisë dhe Mjedisit, tha se bashkëpunimi i favorshëm është qasja e duhur për të përballuar problemin e rëndë dhe kompleks të ndotjes së tokës në botë.

foto nga VCG

foto nga VCG

"Kina ka paraqitur kërkesa më të larta për sigurinë e mjedisit ekologjik të tokës dhe bashkëpunimi ECOLAND do të ndihmojë Kinën dhe Francën të forcojnë më tej komunikimin dhe bashkëpunimin, të arrijnë vazhdimisht përparime të reja në teorinë dhe teknologjinë e kontrollit të tokës dhe të ofrojnë zgjidhje Kinë-Francë për zgjidhjen e problemeve mjedisore të tokës në Provinca Guangdong, Kina dhe e gjithë bota”, tha ai.

Sipas Tang Yetao, arritjet e ECOLAND I jo vetëm që përfaqësonin suksesin e bashkëpunimit kërkimor shkencor midis Kinës dhe Francës, por gjithashtu hodhën një themel të fortë për funksionimin e ECOLAND II në vitet në vijim.

"Universiteti Sun Yat-sen ka kryer shumë projekte bashkëpunimi me institutet kërkimore franceze në dekadat e mëparshme dhe marrëdhënia e ngushtë bashkëpunuese jo vetëm që ka pasuruar arritjet akademike të të dyja palëve, por ka ushqyer edhe shumë shkencëtarë të rinj të shkëlqyer, duke ofruar mbështetje të fuqishme për talentet për zhvillimi i ardhshëm i kërkimit të mjedisit tokësor”, tha ai.