Rruga drejt prosperitetit: Përtej maleve dhe deteve.
2023-10-14 14:46:29

Në botën e sotme, përpjekjet për t'u lidhur nuk kanë ndalur kurrë. Rrugët po ndërtohen në pllaja me borë dhe kabllot po vendosen në shtretërit e thellë të detit. Kufijtë e lidhjes njerëzore po tejkalohen vazhdimisht.

Në botën e sotme, ndarjet ekzistojnë ende. Ka rrugë të pamjaftueshme, hekurudha të zbrazëta dhe mungesë të energjisë elektrike në shumë zona, ndërsa hendeku i zhvillimit është i vështirë për t'u kapërcyer.

Si mund t'i thyejmë bllokimet dhe ndarjet për ta drejtuar botën drejt një rruge zhvillimi gjithëpërfshirëse dhe të ekuilibruar?

Më 26 prill 2019, Presidenti Xi Jinping mbajti një fjalim kryesor në ceremoninë e hapjes së Forumit të 2-të të Samitit Ndërkombëtar të Bashkëpunimit "Një brez, një rrugë": "Ndërtimi i infrastrukturës me cilësi të lartë, të vazhdueshme, rezistente ndaj rreziqeve, me çmime të arsyeshme, gjithëpërfshirëse dhe të aksesueshme do t'i ndihmojë të gjitha vendet që të vlerësojnë maksimalisht burimet e tyre, të integrohen më mirë në zinxhirin global të furnizimit, industrial dhe atë të vlerës, për të arritur një zhvillim të ndërlidhur".

Në dhjetë vitet e fundit, bllokimi i mallrave është zgjidhur dhe zhvillimi ekonomik është rritur. Mombasa, një port mijëravjeçar, ka rilindur me ndërtimin e hekurudhës Mombasa-Nairobi, duke u shndërruar në një qendër detare që lidh botën.

Përgjatë hekurudhës Mombasa-Nairobi, vitaliteti ekonomik vazhdon të rritet. Kjo arterie transporti ka nxitur rritjen e PBB-së së Kenias me 2 %.

Në dekadën e fundit është koordinuar bashkëpunimi rajonal dhe ka vazhduar rruga e miqësisë. Tregu Kinë-ASEAN, me një popullsi totale prej mbi 2 miliardë banorësh, po përshpejton aktivizimin e tij. Një rrjet hekurudhor në të gjithë ASEAN-in është ende në rritje.

Që nga ndërtimi i përbashkët i nismës "Një brez, një rrugë" dhjetë vite më parë, një rrjet ndërlidhjeje infrastrukturore gjithëpërfshirëse, me shumë nivele dhe komplekse, ka krijuar lidhje kudo. 

Në qiell “Rruga Ajrore e Mëndafshit” po bëhet gjithnjë e më e gjerë. Kina ka nënshkruar marrëveshje dypalëshe për transportin ajror me 104 vende bashkëndërtuese dhe ka arritur fluturime direkte me 57 vende të nismës.

Në det, itinerari i transportit të Rrugës së Mëndafshit ka arritur në 117 porte në 43 vende të botës, duke krijuar një rrjet tregtar që lidh botën.