Pushimet e "Javës së Artë" nxisin motorët ekonomik të Kinës
2023-10-07 22:06:35

Një kthim në rritje në sektorin e prodhimit të Kinës dhe një bum në udhëtime gjatë festës vjetore të "Javës së Artë"  kanë nxitur motorët ekonomike të Kinës  .

Festivali tetë-ditor i Mesvjeshtës dhe festat e Ditës Kombëtare të Kinës përfunduan të Premten, me numrin e udhëtimeve të brendshme dhe të ardhurat nga turizmi që panë rritje të fuqishme dhe tejkaluan atë të 2019-ës, duke nënvizuar rimëkëmbjen e fuqishme të ekonomisë së dytë më të madhe në botë.

Turistët gjatë pushimit në provincën Gansu, 29 shtator 2023(Foto:VCG)

Turistët gjatë pushimit në provincën Gansu, 29 shtator 2023(Foto:VCG)

Kjo Javë e Artë - ku festivali vjetor i mesit të vjeshtës ndodhi që përkon me festimet e Ditës Kombëtare - është kthyer në pushimin më të gjatë të vitit. Gjallërimi në të gjithë vendin gjatë festave të Javës së Artë ofruan shenjën më të fundit të vitalitetit të fortë në konsumin e Kinës, një nxitës të madh të rritjes ekonomike dhe potencialin e madh të rimëkëmbjes së qëndrueshme ekonomike të Kinës.

Gjatë pushimit të gjatë me rastin e Festës së Mesvjeshtës dhe Ditës Kombëtare( nga 29 shtatori deri më 6 tetor ), shumë kinezë zgjodhën të bëjnë turizëm brenda e jashtë vendit, gjë që ka nxitur në mënyrë të fortë konsumi qoftë në ushqim, hoteleri, blerje, duke favorizuar më tej rigjallërimin e ekonomisë kineze.

Në shtator, Zyra e Përgjithshme e Këshillit të Shtetit nxori një njoftim për masat për "çlirimin e potencialit të konsumit të turizmit dhe promovimin e zhvillimit cilësor të industrisë së turizmit", duke inkurajuar turizmin me cilësi të lartë dhe duke promovuar zhvillimin e shëndetshëm të formateve të tilla si  festivale, koncerte, ekspozita arti dhe ekspozita turistike kulturore.

Gjithsej 826 milionë udhëtime të brendshme janë kryer në të gjithë Kinën gjatë festave të mesit të vjeshtës dhe Ditës Kombëtare të këtij viti, 71.3 për qind më shumë nga viti në vit, sipas një vlerësimi të bërë nga Ministria Kineze e Kulturës dhe Turizmit të premten.

Lulëzimi i turizmit ka nxitur kërkesën e lartë për fluturime dhe bileta treni, dhoma hoteli, katering dhe shitje me pakicë. Të dhënat më të fundit tregojnë se më shumë se 52 milionë udhëtime kryheshin me hekurudhë, autostradë, ujë dhe aviacion civil çdo ditë gjatë festës, duke shënuar një rritje nga viti në vit prej mbi 50 për qind.

Optimizimi i politikave të COVID-19, konsumatorët e sofistikuar të Kinës, bazat e forta dhe ndjenjat e përmirësuara po hapin rrugën për një rikthim të fortë ekonomik.

Në mars, Kina vendosi një objektiv modest të rritjes vjetore prej 5%, ndërsa Covid-19 dhe faktorë të tjerë vendas dhe ndërkombëtarë kishin ndikuar në ekonominë e vendit.

Masat e synuara të politikës patën efekte të mëtejshme të dukshme gjatë Javës së Artë, duke theksuar rëndësinë e vazhdimit të zbatimit të politikave që ecin përpara.

Në përgjigje të perspektivës së rënies së ekonomisë kineze të përshkruar nga disa media dhe politikanë perëndimorë, ekspertët thanë se tregu i konsumit të Kinës po tregon shenja të forta rimëkëmbjeje dhe rritjeje. Kina ruan besimin e saj në treg si tregu i dytë më i madh i konsumit në botë, veçanërisht në mes të procesit të përmirësimit të shpejtë strukturor.

Foto:VCG

Turistë në një park të qytetit Suzhou, 3 tetor 2023(Foto:VCG)

Performanca ekonomike e Kinës e tejkaloi vitin 2019 në disa aspekte pas gati një viti rritjeje pas epidemisë, e treguar nga rimëkëmbja e konsumit për pushimet dhe rimëkëmbja graduale e tregtisë së bashku me tregues të tjerë, tha për Global Times Cao Heping, një ekonomist në Universitetin e Pekinit, duke pritur një rikuperim të plotë deri në fund të vitit 2023 ose më së voni deri në shkurt të vitit të ardhshëm.

Raporti i Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit

Gjatë pushimeve të Festës së Mesvjeshtës dhe të Ditës Kombëtare të këtij viti, industria kulturore dhe e turizmit u rimëkëmb fuqishëm. Sipas të dhënave të Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit të Kinës, gjatë pushimeve 8-ditore, numri i udhëtimeve turistike brenda vendit ishte 826 milionë, me një rritje prej 71.3% dhe 4.1% në një bazë të krahasueshme në krahasim përkatësisht me vitin e kaluar dhe me vitin 2019. Ndërkohë, të ardhurat nga turizmi i brendshëm ishin 753.43 miliardë juanë, 129.5 % dhe 1.5 % më shumë se përkatësisht vitin e kaluar dhe në vitin 2019 në një bazë të krahasueshme.

Ministria publikoi një raport të premten në mbrëmje, duke treguar se atraksionet vendase kanë marrë rreth 826 milionë vizita gjatë festës - nga 29 shtatori deri të premten - 71.3 për qind nga viti në vit. Numri gjithashtu shënon një rritje prej 4.1 për qind nga ajo në 2019 - një vit para goditjes së epidemisë.

Të ardhurat nga turizmi kanë regjistruar një rritje të jashtëzakonshme siç thuhet në raport, duke arritur në rreth 753.4 miliardë juanë (103 miliardë dollarë) në tetë ditë, një rritje nga viti në vit prej 129.5 përqind dhe një rritje prej 1.5 përqind nga ajo në 2019.

Duke u mbivendosur me Festivalin e Mesit të Vjeshtës, festivalin tradicional për vlerësimin e hënës së plotë dhe bashkimet familjare që ra më 29 shtator të këtij viti, disa ngjarje kulturore tradicionale, për shembull, vlerësimi i fenerëve festiv, janë të njohura në mesin e njerëzve, sipas ministrisë.

Përafërsisht një javë para Festivalit të Mesvjeshtës dhe festave të Ditës Kombëtare, më shumë se 6,000 dhoma hoteli në dhe rreth zonës skenike të Luginës Wangxian, e njohur për shtëpizat e saj buzë shkëmbinjve, të vendosura në qytetin Shangrao në provincën Jiangxi të Kinës lindore, ishin plotësisht të rezervuara për periudhën e pushimeve.

“Duke iu përgjigjur furisë së udhëtimeve, ne miratuam një sistem rezervimi në internet për të mbajtur fluksin ditor të pasagjerëve në 25,000 për t'u ofruar turistëve përvoja më të mira udhëtimi,” tha Ding Yongxiao, i cili është përgjegjës për vendin piktoresk.

Vizitorë në bregdetin e qytetit Lianyungang, 5 tetor 2023(Foto:VCG)

Vizitorë në bregdetin e qytetit Lianyungang, 5 tetor 2023(Foto:VCG)

Sipas platformës së udhëtimit të Alibaba Fliggy, porositë për udhëtime brenda dhe jashtë shtetit gjatë Festivalit të Mesit të Vjeshtës dhe festave të Ditës Kombëtare u rritën respektivisht rreth 600 përqind dhe më shumë se 20 herë nga viti në vit.

100 koncerte dhe shfaqje në Pekin, Shangai, Foshan dhe qytete të tjera të mëdha në Kinë,  nxiten bumin e turizmit vendas. Fliggy tha se rezervimet kumulative të hoteleve për këto qytete gjatë pushimeve janë rritur afërsisht 500 për qind krahasuar me vitin e kaluar.

Fluksi i udhëtimeve gjatë "javës së artë" ilustron qëndrueshmërinë e madhe ekonomike të Kinës, me të gjitha cepat e vendit duke shfrytëzuar fuqinë e turizmit për të injektuar vitalitet në konsumin e festave.

Pushimet e “Javës së Artë” premtojnë të ardhmen e artë ekonomike në vend

Indeksi zyrtar i menaxherëve të blerjeve të prodhimit të Kinës për shtatorin arriti në 50.2, hera e parë në territor pozitiv që nga prilli dhe pas një rritjeje të njëpasnjëshme gjatë katër muajve të fundit, njoftoi Byroja Kombëtare e Statistikave më 30 shtator.

Sipas të dhënave nga platformat online Meituan dhe Dianping, që nga 20 shtatori, porositë e konsumit të turizmit në platformat për festën e "Javës së Artë" të Ditës Kombëtare u dyfishuan në krahasim me vitin 2019 dhe numri i rezervimeve të restoranteve u rrit me 112 për qind.

"Që nga fillimi i këtij viti, modeli i konsumit të banorëve vendas është transformuar gradualisht nga fokusimi në konsumin e mallrave në konsumin e mallrave dhe shërbimeve, dhe shitja me pakicë e shërbimeve është bërë një motor i ri i ekonomisë së pushimeve.

“Me rezervimet për bileta piktoreske, hotele, hoteleri dhe shërbime të tjera në rritje të konsiderueshme, kërkesat e konsumit në të gjithë vendin do të nxirren më tej gjatë festës tetë-ditore, gjë që pasqyron trendin pozitiv të zhvillimit të ekonomisë së Kinës”, shtoi Li.

Kërkesa për pasagjerë në Kinë gjatë Festivalit të Mesit të Vjeshtës 2023 dhe periudhës së festave të Ditës Kombëtare - midis 29 shtatorit dhe 6 tetorit -  arriti nivele të reja, pasi vendi dëshmoi një rikthim të fuqishëm në volumin e udhëtimeve.

Të dhënat e fundit tregojnë se gjithsej 56.7 milionë udhëtime janë realizuar me hekurudhë, autostradë, ujor dhe aviacionin civil në ditën e gjashtë të festës tetëditore, duke shënuar një rritje prej 58.4 për qind nga viti në vit.

Më 29 shtator, ditën e parë të periudhës së pushimeve që zgjat deri më 6 tetor, hekurudhat e Kinës kryen rreth 20.1 milionë udhëtime pasagjerësh, duke vendosur një rekord të ri për numrin e udhëtimeve ditore dhe duke kaluar 20 milionë për herë të parë në histori.

Transporti hekurudhor u rrit 108.2 për qind nga shifrat e vitit 2022.

Për të gjithë periudhën e pushimeve, u llogariteen se do të kryhen 2.05 miliardë udhëtime me të gjitha mjetet e transportit, ku mesatarja ditore e udhëtimeve regjistron një rritje prej 11.5 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019, sipas Ministrisë së Transporteve.

Sistemi hekurudhor i vendit parashikohet të ofrojë deri në 190 milionë udhëtime pasagjerësh gjatë nxitimit të udhëtimit 12-ditor të pushimeve nga 27 shtatori deri më 8 tetor, tha Grupi Shtetëror i Hekurudhave të Kinës.

 

Ekonomia e Kinës rimëkëmbet më shpejt se sa pritej pas rihapjes së Covid

Tensionet globale, inflacioni gjithnjë në rritje ka dëmtuar rritjen ekonomike botërore, duke lënë shumë vende, përfshirë Kinën, të varura nga kërkesa e brendshme për të nxitur momentin dhe duke ngritur sfidën për politikëbërësit që kërkojnë stabilitet pas COVID-19 .

Foto:VCG

Foto:VCG

Megjithatë  Ekonomia e Kinës u rrit me një ritëm më të shpejtë se sa pritej në tremujorin e parë, pasi fundi i kufizimeve të rrepta të COVID nxori bizneset dhe konsumatorët nga ndërprerjet gjymtuese të pandemisë.

Ekonomia e Kinës u rimëkëmb më shpejt nga sa pritej, duke tejkaluar vlerësimet e rritjes për tremujorin e parë të vitit, pasi vendi qetësoi kufizimet e tij të rënda Covid-19 dhe shpenzimet e konsumatorëve u rritën.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë u rrit me një normë prej 4.5% krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë, sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave. Ritmi i rritjes ishte më i shpejti në një vit dhe mposhti parashikimin e rritjes prej 4% nga analistët e anketuar nga Reuters.

Ekonomia konsumatore e Kinës tregoi shenja ringjalljeje, me shitjet me pakicë që u rritën me 10.6% në mars, duke përfaqësuar kërcimin më të madh në pothuajse dy vjet dhe më shumë se dyfishin e normës së parashikuar. Gjatë të njëjtit muaj, prodhimi industrial gjithashtu u rrit me 3.9% krahasuar me një vit më parë, një nivel më i lartë në pesë muaj.

Ekonomia e Kinës po përshpejtohet pasi kufizimet pandemike dhe kufizimet tregtare me SHBA-në ngadalësuan rritjen. Për gati tre vjet, qeveria kineze vazhdoi me bllokime të vazhdueshme dhe testime masive për të ndaluar përhapjen e Covid-19. Në vitin 2022, PBB-ja e Kinës u zgjerua me ritmin e saj më të ngadaltë që nga mesi i viteve 1970, duke përjashtuar vitin 2020 të goditur nga Covid.

Ndërsa Kina është hapur totalisht pas tre viteve kufizime nga pandemia, sfida me të cilën vijon të përballet Kina, është kërcënimi i SHBA-së për një shkëputje nga ekonomia kineze.

Në vazhdën e tensioneve SHBA-Kinë, fenomenet e supozuara të ripërtëritjes, afrimit dhe deglobalizimit po mbizotërojnë lajmet. Pasojat ekonomike të deglobalizimit janë një shqetësim në rritje .

Shumë analiste shprehin shqetësimet për gjendjen e ekonomisë kineze duke theksuar se ndërprerjet në zinxhirët e furnizimit mund të dëmtojnë rimëkëmbjen ekonomike të Kinës.

Megjithatë kur bëhet fjalë për shkëputjen e dy ekonomive më të mëdha globale, është e pamundur të flasim vetëm për impaktin negativ në ekonominë kineze, por mbi te gjitha edhe në atë amerikane dhe globale.

Të dhënat ekonomike të tre muajve të fundit (FMN- Banka Botërore)

Të dhënat e fundit kanë treguar shenja stabilizimi pasi qeveria intensifikoi përpjekjet për të nxitur shpenzimet konsumatore dhe për të përshpejtuar projektet e infrastrukturës. Fitimet në firmat industriale u rritën me 17.2% në gusht, duke përmbysur një rënie prej 6.7% në korrik, sipas të dhënave të publikuara nga NBS javën e kaluar.

Edhe prodhimi industrial u rrit me 4.5% në gusht nga një vit më parë, duke u përshpejtuar nga rritja prej 3.7% e regjistruar në korrik. Shitjet me pakicë u rritën 4.6% në gusht, rritja më e shpejtë që nga maji.

"Ne shohim prova në rritje të një stabilizimi të rritjes afatshkurtër," thanë analistët e Nomura në një shënim kërkimor të shtunën, pjesërisht falë një sërë masash politike të zbuluara që nga fundi i korrikut, shtuan ata.

Pekini ka marrë një sërë masash mbështetëse të pjesshme për të ringjallur ekonominë, por është përmbajtur nga çdo stimul gjigant për shkak të shqetësimeve për rritjen e niveleve të borxhit.

Masat e marra në muajt e fundit përfshijnë uljen e normave të interesit, heqjen e kufizimeve për blerjet e shtëpive dhe blerjen e makinave dhe lejimin e qeverive vendore të përshpejtojnë huamarrjen për investime në infrastrukturë.

"Ne jemi më tej të bindur për fundin ciklik dhe shohim rreziqe të larta për parashikimin tonë të PBB-së prej 4.7% për vitin 2023," thanë analistët e Citi në një raport kërkimor të dielën.

Së fundit Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se Kina mund të arrijë ende rreth 5% rritje këtë vit, duke përmbushur objektivin e rritjes së qeverisë së saj.

Foto:VCG

Vizitorë provojnë luajtjen e shahut kinez me robot të inteligjencës artificiale, 16 shtator 2023, qytet Shenzhen(Foto:VCG)

Foto:VCG

Foto:VCG

Banka Botërore gjithashtu parashikoi të dielën një rritje prej 5.1 për qind për ekonominë kineze në vitin 2023, sipas Përditësimit Ekonomik të Azisë Lindore dhe Paqësorit të sapo publikuar.

"Kina ka pika të forta të jashtëzakonshme," tha Aaditya Mattoo, kryeekonomiste për Azinë Lindore dhe Paqësor të Bankës Botërore.

"Ajo ka treguar thellësinë e saj të madhe në prodhim, por jo vetëm në prodhimin bazë, (gjithashtu) llojin e prodhimit inovativ në të cilin po depërton Kina, llojin e kapacitetit njerëzor që po krijohet në Kinë," tha ekonomistja.

Sipas perspektivës, rritja në rajonin e Azisë Lindore dhe Paqësorit këtë vit është më e lartë se mesatarja e parashikuar për të gjitha tregjet e tjera në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim.

Pritet të mbetet i fortë në 5 për qind në 2023, por do të lehtësohet në gjysmën e dytë të 2023 dhe parashikohet të jetë 4.5 për qind gjatë 2024, tregoi raporti, duke shtuar se ekonomia e Kinës parashikohet të jetë 4.4 për qind në 2024.

"Rajoni i Azisë Lindore dhe Paqësorit mbetet një nga rajonet me rritje më të shpejtë dhe më dinamike në botë, edhe nëse rritja është e moderuar," tha zëvendëspresidentja e Bankës Botërore për Azinë Lindore dhe Paqësor Manuela V. Ferro.

"Në afat të mesëm, ruajtja e rritjes së lartë do të kërkojë reforma për të ruajtur konkurrencën industriale, për të diversifikuar partnerët tregtarë dhe për të çliruar potencialin për rritjen e produktivitetit dhe krijimin e vendeve të punës të sektorit të shërbimeve," tha Ferro.

Rimëkëmbja e konsumit gjatë festave pasqyroi potencialin e madh të konsumit të Kinës, duke shërbyer gjithashtu si një faktor i rëndësishëm për të forcuar më tej besimin e tregut dhe për të forcuar kërkesën e brendshme. Ky besim do të luajë një rol jetik në nxitjen e rritjes së vazhdueshme ekonomike që është jo vetëm në të mirën ekonomisë kineze por dhe për stabilitetin ekonomik global në vijimësi. Mos të harrojmë se Kina zë një vend unik në ekonominë politike botërore - popullsia e saj e madhe dhe përmasat e mëdha fizike janë dëshmi e një fuqie globale të pakundërshtueshme.