Lojërat Aziatike nxjerrin në pah më të mirat e Kinës dhe Azisë
2023-10-06 13:21:15

Në ceremonitë e hapjes së Lojërave Aziatike muajin e kaluar, qyteti kinez i Hangzhou shfaqi gjallëri dhe bukuri. Më shumë se 12,500 atletë nga më shumë se 40 kombe aziatike u mblodhën për Lojërat e 19-ta Aziatike. Sportdashësit tani kanë vetëm deri më 8 tetor për të parë sportistët elitarë në garat individuale dhe ekipore. Sigurisht, sportistët vazhdojnë të dëshirojnë të fitojnë medalje dhe rrjedhimisht njohje për veten dhe atdheun e tyre, por konkurrentët vërtet të nderuar do të jenë ata që ruajnë vlerën e sportit. Ky angazhim duhet të vazhdojë pasi të largohen nga Hangzhou dhe të kthehen në vendet e tyre.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Mund të bëhet një argument legjitim se Kina është tani një nga shtëpitë e sportit ndërkombëtar. Gjatë afërsisht 35 viteve të fundit, tre Lojëra Aziatike (1990, Pekin; 2010, Guangzhou; 2023, Hangzhou), dy Olimpiada (2008 dhe 2022, Pekin) dhe një Universiadë (2023, Chengdu janë mbajtur në tokën kineze. Në çdo rast, atletët e klasit botëror përfunduan aktivitetet e tyre në ambiente të nivelit të lartë dhe me buzëqeshjet mikpritëse të popullit kinez.

Kjo ishte e vërtetë edhe gjatë Lojërave Olimpike Dimërore 2022, një ngjarje që kërkonte mbajtjen e konkurrentëve dhe qytetarëve të distancuar.

Në rast se ju nevojitet vetëm një shembull i entuziazmit të popullit kinez për këto lojëra aziatike, më shumë se 100 milionë prej tyre morën pjesë në një stafetë virtuale të pishtarit, që kulmoi në ceremoninë e hapjes me pishtarin zyrtar të lojërave që u ndez në mënyrë digjitale, i pari për çdo ngjarje sportive.

Kina duhet duartrokitur për përgatitjen për këto lojëra, ndërkohë që tregon afinitet ndaj realiteteve mjedisore. Mbi 50 objekte janë duke u përdorur për Lojërat Aziatike dhe Lojërat e ardhshme Para Aziatike, por vetëm 12 janë objekte të reja. Të tjerat u rinovuan dhe u rikonstruktuan.

Presidenti kinez Xi Jinping iu drejtua një delegacioni të ftuarish ndërkombëtarë në prag të Lojërave Aziatike 2023, të cilat u shtynë për një vit për shkak të shqetësimeve të vazhdueshme nga pandemia. Ai i kujtoi audiencës së tij potencialin e jashtëzakonshëm që ka sporti në bashkimin e shoqërive. Ai më pas tha se Azia ruan potencialin e mahnitshëm për të qenë epiqendra e paqes botërore në dekadat e ardhshme. Një frymë gjithëpërfshirëse do ta mbështesë këtë përpjekje, përfundoi ai. Më pas, presidenti mori pjesë në ceremoninë e hapjes dhe i shpalli ato të hapura.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ata prej nesh mjaft të rritur për të kujtuar Luftën e Ftohtë e dinë se sporti ndërkombëtar u bë zëvendësues i luftës sa herë që atletët e SHBA-së dhe të tjerë perëndimorë konkurronin kundër atletëve sovjetikë dhe atyre të bllokut lindor.

Por ideja e sportit dhe luftës ishte miopike; identifikimi i sportistëve si miq ose armiq bazuar thjesht në kombësinë e tyre nuk përmbushte standardin se çfarë duhet të ishte sporti.

Lojtarët amerikanë dhe kinezë të pingpongut kishin ide të tjera. Demonstrimet e tyre të thjeshta të miqësisë dhe përfshirjes në kampionatin botëror të pingpongut të vitit 1971 tërhoqën titujt ndërkombëtarë.

Brenda një viti, presidenti i SHBA-së, Richard Nixon, bëri një udhëtim historik në Kinë; të dyja vendet u afruan gjithnjë e më shumë dhe Kina shpejt filloi të bënte të njëjtën gjë me shumë kombe dhe organe të respektuara si Kombet e Bashkuara. Pjesa tjetër, siç na kujton klisheja, është histori.

Ndërkohë, pak ditë më parë ishte 74-vjetori i themelimit të Republikës Popullore të Kinës. Festimet në mbarë vendin ofruan mundësinë për atletët dhe zyrtarët e Lojërave Aziatike që të kuptojnë më mirë vendosmërinë e Kinës për të qenë një model paqeje për rajonin dhe botën.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Mund të shpresojmë që më shumë njerëz, veçanërisht ata që jetojnë në vende ku Kina perceptohet në mënyrë të vazhdueshme negative, do të jenë në gjendje ta dëshmojnë këtë në vetë të parë. Shumë zyrtarë kinezë dhe të tjerë sportivë kanë folur mirë për tre lojërat aziatike të mbajtura në vend, duke qenë një mundësi për rritjen e kontakteve mes njerëzve. Shkëmbime të tilla, që përfshijnë studentë të kolegjit dhe qytetarë nga të gjitha industritë, janë thelbësore në ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët.

Disa ditë para fillimit të Lojërave Aziatike, “CGTN” foli me Oksana Chusovitina, një gjimnaste 48-vjeçare nga Uzbekistani. Ajo është duke garuar në lojërat e saj të katërta aziatike dhe gjithashtu ka qenë në tetë Olimpiada. Pyetjes së pse vazhdon të konkurrojë, ajo iu përgjigj: "Për të treguar se çfarë mund të bëj".

Fryma e konkurrencës miqësore dhe kënaqësia që i jep asaj sporti duhet të ndiqet nga shumë sportistë, pavarësisht nga vendi që ata e quajnë shtëpi. Qytetarët  e thjeshtë  mund dhe duhet të bëjnë të njëjtën gjë.