Transformimi i gjelbër i qytetit kinez i mundësuar nga energjia e erës
2023-10-06 13:26:35

Rreshtat e turbinave të mëdha me erë, me kullat e tyre të bardha shkëlqyese që arrijnë në qiell, formojnë një kontrast të mrekullueshëm në sfondin e fushave të hapura. Fletët masive, secila në gjatësinë e një avioni komercial, fshijnë me hijeshi në ajër, duke shfrytëzuar rrymat e padukshme që i shtyjnë ato.

Kjo është një fermë me erë e vendosur në qytetin Baicheng në provincën Jilin të Kinës Verilindore. Një rajon që dikur konsiderohej i varfër me burime, Baicheng ka shfrytëzuar potencialin e mjedisit të tij natyror, veçanërisht erës, për të nxitur transformimin e tij të gjelbër.

"Sot, energjia e erës e prodhuar këtu jo vetëm që plotëson nevojat e banorëve vendas, por transmetohet gjithashtu më shumë se 1000 km larg në provincën Shandong të Kinës Lindore",- tha Hao Zhongqiang, nënkryetari i zyrës së energjisë në qarkun Tongyu të Baicheng.

Këtë vit, Baicheng, me një sipërfaqe prej më pak se 26,000 km katrorë, rriti kapacitetin e instaluar të energjisë së re, gati sa gjysma e kapacitetit të hidrocentralit Tre Grykat, më i madhi i këtij lloji në botë.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërsa Kina ecën përpara me strategjinë e saj të zhvillimit të gjelbër, Baicheng qëndron si një shembull i përkushtimit të vendit për të reduktuar emetimet e karbonit dhe për të përqafuar një të ardhme më të pastër dhe më të qëndrueshme.

Baicheng ndodhet në një korridor me erë midis Maleve të Mëdha Hinggan dhe maleve Changbai, duke e bërë atë një vend ideal për zhvillimin e energjisë së erës.

Qysh në vitin 1999, qyteti ndërtoi fermën e tij të parë me erë në qarkun Tongyu. Sot, Tongyu prodhon 800 milionë kWh energji në vit, nga të cilat vetëm 300 milionë kWh konsumoheshin në vend.

"Prodhimi i tepërt i energjisë është një sfidë e përbashkët nga shumë ferma me erë kineze",- tha Hao, duke shtuar se Kina ka investuar shumë në teknologjinë e ruajtjes dhe transmetimit të energjisë së erës dhe asaj diellore gjatë viteve për të përballuar sfidën.

Në vitin 2017, një linjë e transmetimit të rrymës direkte me tension ultra të lartë u vu në punë, duke lidhur Jarud Banner në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme të Kinës Veriore me Qingzhou në provincën Shandong. Si një projekt i madh kombëtar, linja dërgon energjinë e tepërt të Baicheng në Qingzhou, mbi 1000 km larg.

Sot, inovacioni i vazhdueshëm teknologjik ka ndihmuar gjithashtu në rritjen e efikasitetit dhe besueshmërisë së fermave me erë në Baicheng.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në një fermë me erë në Tongyu, të operuar nga “China Huaneng Group”, sistemet e avancuara të kontrollit mbikëqyrin pa probleme funksionimin e turbinave me erë. Robotët përdoren për të kryer inspektime dhe mirëmbajtje të rregullt, ndërsa sistemet e monitorimit në distancë ofrojnë të dhëna në kohë reale për performancën e secilës turbinë, duke lejuar rregullime edhe përmes telefonave celularë.

Historia e gjatë e Baicheng në prodhimin e energjisë së erës ka hapur gjithashtu rrugën për rolin e saj të spikatur në zinxhirin e industrisë së energjisë së erës.

Kompanitë kryesore të prodhimit të pajisjeve, duke përfshirë “Huaneng” dhe “Sany”, kanë zënë vend në qytet. Nga fletët e mëdha të turbinave me erë te vidhat e vogla dhe bulonat e lidhjes, të gjithë komponentët mund të prodhohen aty, duke e bërë qytetin një bazë prokurimi për të gjithë zinxhirin e industrisë së energjisë së erës.

"Në të kaluarën ne mbështeteshim në importe, por grupi i ri i industrisë së energjisë na ka lejuar të ulim ndjeshëm kostot tona",- tha Hao.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Falë transformimit të gjelbër të qytetit, edhe banorët vendas kanë fituar një ndërgjegjësim më të fortë mjedisor.

Yin Hang, 30 vjeç, shkon në punë çdo ditë me një autobus elektrik me zero emetime. "Unë gjithmonë marr me vete shishen time të ripërdorshme të ujit dhe çantën e blerjeve kur dal nga shtëpia. Kjo është bërë mënyra e jetesës për shumë njerëz në Baicheng",- tha Yin.