Kina përuron hekurudhën e vet transdetare me shpejtësi më të lartë
2023-09-28 14:25:00

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Hekurudha më e shpejtë transdetare e Kinës, që lidh qytete si Fuzhou dhe Xiamen përgjatë bregdetit perëndimor të Ngushticës së Taivanit, filloi funksionimin të enjten.

Një tren me shpejtësi të lartë "Fuxing" u nis nga Fuzhou, kryeqendra e provincës Fujian të Kinës Lindore, në 9:15 të mëngjesit, duke shënuar hapjen e hekurudhës 277 km të gjatë Fuzhou-Xiamen-Zhangzhou me shpejtësi maksimale 350 km/h.

Hekurudha shkurton në 55 minuta kohën e udhëtimit midis Fuzhou-t dhe Xiamen-it, dy qytete të mëdha në provincën Fujian. Ajo kalon gjithashtu nëpër qytetet Putian, Quanzhou dhe Zhangzhou, duke lejuar një udhëtim të shkurtër prej rreth 30 minutash midis tyre.

Hekurudha, ndërtimi i së cilës filloi në vitin 2017, ka teknologji inteligjente, duke përfshirë internetin e gjërave, informatikën skajore dhe sistemin e informacionit gjeografik, duke shënuar një hap tjetër përpara në ndërtimin e transportit inteligjent të vendit.