Faqet e internetit me shpejtësi të lartë
2023-09-26 11:18:09

Qytetet pritëse të Lojërave të 19-ta Aziatike në Hangzhou të Kinës kanë përdorur teknologjitë më të fundit të komunikimit si rrjeti 5G-Advanced dhe infrastruktura pasive IoT (Internetof-Things), për të siguruar lojëra aziatike inteligjente.

Një teknologji lider globalisht e komunikimit, rrjeti 5G-Advanced është deri në 10 herë më i shpejtë se rrjetet standarde 5G. Sipas komitetit organizativ të Lojërave Aziatike Hangzhou, kjo teknologji tashmë është vendosur në automjete të lidhura inteligjente, operacione të zgjuara të vendeve të zhvillimit dhe skenarë të tjerë të Lojërave.

foto/VCG

foto/VCG

Rrjeti i parë demonstrues 5G-A 10 gigabit është instaluar përgjatë rrugës që lidh Qendrën Olimpike Sportive Hangzhou dhe Fshatin e Lojërave Aziatike, tha ai.

IoT pasive është një tjetër teknologji komunikimi, që përdoret gjithashtu gjerësisht për të arritur menaxhim inteligjent gjatë Lojërave Aziatike, tha komiteti organizativ.

Për shembull, Qendra e Sporteve Hangzhou do të përdorë etiketat pasive IoT në kabinat e lojtarëve për të monitoruar temperaturat dhe lagështinë e mjedisit në kohë reale

Teknologjia do të përdoret gjithashtu në Fshatin e Lojërave Aziatike për të lehtësuar gjurmimin e automjeteve logjistike dhe menaxhimin e magazinës.

Këto etiketa do të ndihmojnë gjithashtu në menaxhimin e inventarit të aseteve dhe do të mundësojnë monitorimin e aseteve të vlefshme, si automjetet dhe biçikletat elektrike, për të parandaluar vjedhjen e tyre.

Teknologjia autonome e drejtimit është aplikuar edhe për autobusët pa shofer për rrugën e autobusëve të Lojërave Aziatike. Gjatë Lojërave, autobusët pa shofer do të lëvizin përpara dhe mbrapa midis gjimnazit të Qendrës Sportive Deqing dhe fushës së basketbollit të qytetit, që të dyja vende të garave në Huzhou.

foto/China Daily

foto/VCG

Megjithatë, mbi të gjitha, një rrjet 5G i aftë për të siguruar që dhjetëra mijëra njerëz të lundrojnë në internet në të njëjtën kohë pa vonesë në rrjet në stadiumin e Qendrës Olimpike Sportive Hangzhou ka qenë një nga prioritetet kryesore për organizatorët.

Si vendi kryesor i Lojërave Aziatike Hangzhou, stadiumi, i njohur gjithashtu si Big Lotus (Lotusi i madh), do të presë ceremonitë e hapjes dhe mbylljes dhe garat në pistë dhe fushë.

Duke mbuluar një sipërfaqe totale ndërtimi prej 229,000 metrash katrorë, Big Lotus, i cili përbëhet nga 28 petale të mëdha dhe 27 petale të vogla, mund të strehojë deri në më shumë se 80,000 anëtarë të audiencës. Duke marrë parasysh strukturën e saj të veçantë dhe densitetin e madh të përdoruesve gjatë Lojërave, ekipi teknik përgjegjës për rrjetin dhe komunikimin ka punuar për zgjidhje të mundshme që nga viti 2019, kur palestra u vu për herë të parë në përdorim.

Li Qianxing, drejtor i rrjetit të mjediseve dhe mbështetjes së komunikimit, kujtoi se, në vitin 2019, Big Lotus priti një ngjarje me 60,000 njerëz.

"Ne zbuluam se pajisjet origjinale të komunikimit të rrjetit nuk mund të mbështesin të gjithë stadiumin," tha Li, duke shtuar se ata gjithashtu prisnin që kërkesa për përdorimin e rrjetit të rritet ndjeshëm për shkak të përhapjes së përdoruesve të telefonave celularë 5G.

foto/VCG

foto/VCG

"Nevoja për të ndërtuar një rrjet inteligjent dhe elastik për stadiumin ishte e domosdoshme," tha Li.

Hapi i parë në thurjen e rrjetit ishte shkurtimi i distancës deri te pikat me valë.

Me të gjitha kutitë e shënuara për të garantuar sigurinë e njerëzve, ato brenda Big Lotus që fillimisht ishin montuar 35 deri në 50 metra të larta janë ulur në 3 deri në 5 metra. Mjedisi është i ndarë në 134 zona të vogla të mbuluara nga gjithsej 250 pika pajisjesh.

Për të përmbushur nevojat e komunikimit të përdoruesve, është miratuar gjithashtu një teknologji rrjeti me frekuencë të dyfishtë dhe ultra të dendur që jo vetëm realizon mbajtjen e kapacitetit 5G, por gjithashtu garanton sigurinë në rast urgjence, sipas Li. .

“Që nga viti 2022, ne kemi kryer vazhdimisht teste stresi në këtë sistem rrjeti në një mjedis të shkallës së plotë dhe e kemi përmirësuar vazhdimisht atë”, tha Li. Praktika ka dëshmuar se ne i kemi rezistuar atyre testeve” theksoi ai.