Diplomati bën thirrje për forcimin e bashkëpunimit Kinë-Evropë
2023-09-25 10:18:31

Ndërsa vlerësoi rezultatet reciproke të dobishme të bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar Kinë-Evropë, Liu Xiaoming, ish-ambasador i Kinës në Mbretërinë e Bashkuar, kërkoi një bashkëpunim më të thellë për të nxitur një zhvillim edhe më të madh të ndërsjellë në këtë epokë të re. Ai e bëri këtë koment gjatë fjalimit të tij në “Forumin e Sipërmarrësve Kinë-Evropë 2023” mbajtur më 19 shtator në  qytetin bregdetar të Qingdao-s, në provincën kineze Shandong.

Liu vuri në dukje se vizitat dhe takimet e nivelit të lartë midis Kinës dhe Evropës kanë dhënë konsensus dhe rezultate të rëndësishme, duke rritur besimin e ndërsjellë strategjik, duke thelluar bashkëpunimin praktik, duke forcuar koordinimin ndërkombëtar dhe duke menaxhuar siç duhet dallimet. Këto zhvillime kanë dhënë një shtysë të re politike për thellimin e shkëmbimeve dhe bashkëpunimit mes dy palëve.

foto/VCG

foto/VCG

Qëndrueshmëria e fortë e bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar Kinë-Evropë, argumentoi Liu, rrjedh kryesisht nga natyra e favorshme e bashkëpunimit të tyre.

Si dy fuqi dhe qytetërime të mëdha globale, marrëdhënia e tyre ka kaluar provën e peripecive të disa dekadave, të karakterizuara nga mungesa e konflikteve të mëdha të interesit apo konflikteve gjeopolitike. Interesat e tyre të përbashkëta janë shumë më të mëdha se dallimet e tyre.

Ai vuri në dukje tre aspekte që kontribuojnë në avantazhet e jashtëzakonshme të bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar Kinë-Evropë: Së pari, perspektivat e shkëlqyera të rritjes ekonomike të Kinës. Kina posedon një treg të gjerë me kërkesë të fuqishme, një sistem furnizimi gjithëpërfshirës dhe një grup të madh të fuqisë punëtore shumë të kualifikuar dhe sipërmarrësve të talentuar. Ndërsa Kina nis një udhëtim të ri modernizimi me mbi 1.4 miliardë banorët e saj, ajo është e vendosur të injektojë energji të re në rimëkëmbjen ekonomike globale dhe të ofrojë mundësi për Evropën dhe pjesën tjetër të botës.

Së dyti, angazhimi i palëkundur i Kinës ndaj hapjes. Kina ka ndjekur vazhdimisht politikën e reformës dhe hapjes dhe është e përkushtuar për të hapur më tej tregun e saj. Ai synon të zvogëlojë listën negative për investimet e huaja, të thellojë angazhimin në bashkëpunimin industrial global dhe të rrisë hapjen e industrisë moderne të shërbimeve.

Së treti, veprimet praktike të Kinës për të mbështetur globalizimin ekonomik. Në një moment kritik të rimëkëmbjes ekonomike globale, Kina vazhdon të mbështesë globalizimin dhe ndërmerr veprime praktike kundër ndërtimit të mureve, shkëputjes, unilateralizmit dhe proteksionizmit.

foto/VCG

foto/VCG

Liu shprehu pritshmërinë e tij për të ardhmen e marrëdhënieve Kinë-Evropë. Ndërsa pranoi dëshirën e Evropës për të mbrojtur sigurinë e saj ekonomike, ai kundërshtoi çështjet e tepërta për të justifikuar de-globalizimin ose të ashtuquajturin "deintegrim nga Kina".

Për të arritur një zhvillim më të madh në bashkëpunimin Kinë-Evropë në epokën e re, Liu ofroi disa sugjerime. Së pari, ai bëri thirrje për thellimin e besimit dhe bashkëpunimit të ndërsjellë. Të dyja palët duhet të bashkëpunojnë për organizimin e raundit tjetër të takimeve të liderëve Kinë-Evropë, dialogë të nivelit të lartë për çështje strategjike, dixhitale, ekonomike dhe tregtare, si dhe konsultime profesionale.

Së dyti, ai kërkoi forcimin e bashkëpunimit të hapur. Kina do të presë Forumin e Tretë të Bashkëpunimit Ndërkombëtar në kuadër të nismës “Një brez, një rrugë” këtë vit për të rishikuar arritjet dhe për të përshkruar të ardhmen, duke paraqitur një mundësi kryesore për liderët e biznesit evropian që të marrin pjesë aktive në iniciativën me cilësi të lartë "Një brez dhe një rrugë", duke zgjeruar kështu interesat e përbashkëta.

foto/VCG

foto/VCG

Së fundmi, Liu inkurajoi të dyja palët të zgjerojnë bashkëpunimin cilësor. Të dyja palët duhet të forcojnë bashkëpunimin në energjinë e pastër, financat e qëndrueshme, inteligjencën artificiale dhe inovacionin shkencor, në mënyrë që të vazhdojnë thellimin e bashkëpunimit Kinë-Evropë në partneritete të gjelbra dhe dixhitale.

Liu e mbylli fjalimin e tij me një thënie evropiane: "Përpjekja e një personi është mbledhje, por përpjekja e shumë personave është shumëzim". Ai u shpreh se me besim të palëkundur dhe drejtim të qartë, Kina dhe Evropa mund të kapërcejnë barrierat e bashkëpunimit, duke e shndërruar mbledhjen në shumëzim.