Francezja e magjepsur nga fshati kinez
2023-09-25 10:21:36


Foto nga Xinhua

Në një platformë piktoreske që ofron pamje panoramike të ndërtesave tradicionale kineze gri dhe të bardhë, të vendosura mes pemëve të harlisura, Mylene Mathieu, nga Franca, zgjati krahët, duke kapur një sitë të gjerë bambuje me duar, duke hedhur specat e kuq djegës lart e poshtë.

Kjo është një procedurë që synon tharjen e duhur të produkteve bujqësore, si specat djegës, misri dhe kikirikët, për ruajtje më të gjatë. Praktika e zakonshme rurale është gjithashtu pjesë e përvojave të panumërta fshatare të Mathieu në udhëtimin e saj në fshatin Huangling, qarku Wuyuan i provincës Jiangxi të Kinës Lindore.

Mathieu, e cila u transferua në Pekin në fillim të këtij viti pas më shumë se shtatë vitesh të studimit të gjuhës kineze, ndan përvojat e saj të përditshme të jetës në mediat sociale dhe ka fituar dhjetëra mijëra ndjekës në vetëm disa muaj. Udhëtimi i saj në Huangling ishte një përvojë unike.

"Kjo është hera ime e parë që vij në një fshat kinez dhe nuk e prisja të gjeja një fshat kaq të bukur," thotë Mathieu. Ajo postoi një video në lidhje me hedhjen e specave djegës në llogarinë e saj të videove të shkurtra Douyin, nën një emër të profilit kinez që përkthehet si "gruaja franceze Xiaobengbeng", duke aluduar në statusin e saj si bashkëshorte e një kinezi.

Para se të vinte në Huangling, Mathieu nuk kishte pritshmëri të mëdha. "Unë kisha këtë imazh të zonave rurale kineze si të vjetra dhe të largëta," thotë ajo.

Megjithatë, me të hyrë në Huangling, ajo u mahnit menjëherë nga përzierja e sharmit të lashtë dhe komoditetit modern të fshatit. Arkitektura tradicionale e zbukuronte në mënyrë të ndërlikuar peizazhin dhe shtigjet e gjera e të sheshta prej guri lidhnin çdo cep të fshatit.

Mathieu ishte veçanërisht e impresionuar me një festival që shfaqte zakonet popullore.

"Unë kisha parë vetëm festivale të dritës në qytetet e mëdha më parë, por Huangling kombinon parada tradicionale folklorike me dritat, duke ruajtur traditën duke shfaqur sharmin e teknologjisë moderne," thotë ajo.

Ajo u mahnit edhe nga veprimtaria e fshatit. Fshatarët kanë gjetur punësim në zonën piktoreske, duke çuar në një ndjenjë të përbashkët lumturie dhe prosperiteti.

"Ju mund ta ndjeni lumturinë e tyre që rrezaton nga brenda. Nën udhëheqjen e fshatit, të gjithë ndajnë një konsensus për të ndjekur lumturinë së bashku në këtë vend piktoresk," thotë ajo.

Në vetëm pak vite, Huangling u shndërrua nga një fshat i varfër në një pikë të nxehtë të turizmit rural. Fshatarët mund të mbledhin të ardhura të lidhura me turizmin nga sektorë të tillë si akomodimi, ushqimi dhe transporti.

Të ardhurat mesatare vjetore për fshatar u rritën nga 3,500 juanë (479 dollarë) përpara zhvillimit të turizmit në mbi 50,000 juanë aktualisht, me disa familje që fitojnë mbi 1 milion juanë në vit nëpërmjet përfshirjes së tyre në industrinë e turizmit.

Sot, Huangling po fiton gradualisht njohje globale. Fshati ka pritur samite ndërkombëtare me turizmin rural dhe ka  krijuar aleanca me fshatra turistikë nga e gjithë bota.