Java e Energjisë promovon bashkëpunimin për energjinë e pastër midis Kinës dhe Indonezisë
2023-09-24 11:40:20

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Eventi i organizuar me rastin e Javës së Energjisë në Kinën jugore ndihmoi në promovimin e bashkëpunimit për energjinë e pastër midis Kinës dhe Indonezisë.

Në Javën e Energjisë së Pastër Kinë-ASEAN 2023, zhvilluar në Haikou, kryeqendra e provincës Hainan, u diskutuan tema në lidhje me bashkëpunimin për energjinë e pastër, nën temën “Për një të ardhme të përbashkët: Përtej oqeanit dhe drejt prosperitetit”, shkruan “Xinhua”.

Arifin Tasrif, ministër i Energjisë dhe Burimeve Minerare të Indonezisë, tha se Indonezia është e gatshme të forcojë në mënyrë aktive bashkëpunimin ndërkombëtar në fushën e energjisë, veçanërisht shkëmbimet praktike në shkencën dhe teknologjinë energjetike, si dhe të ndihmojë në zhvillimin në shkallë të gjerë të energjisë së pastër.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Zhang Jianhua, kreu i Administratës Kombëtare të Energjisë, tha se Kina dhe Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) gëzojnë bashkëpunim të madh për aksesin në energji, aplikimin inovativ të teknologjive të energjisë së pastër dhe financimin e energjisë së gjelbër.

Sipas tij, Kina do të vazhdojë të forcojë bashkëpunimin praktik me vendet e ASEAN-it në fusha të tilla si lidhja e energjisë elektrike, energjia e rinovueshme dhe ngritja e kapaciteteve të energjisë së pastër.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Arifin Tasrif tha se, me zhvillimin e zinxhirit të furnizimit global, Indonezia do të përdorë zinxhirët përkatës industrialë për të mbështetur sektorin e ri të energjisë. Ai theksoi se Kina dhe ASEAN kanë shumë përvojë në procesin e zhvillimit të energjisë së pastër gjatë shumë viteve dhe se Indonezia do të vazhdojë të promovojë përdorimin e energjisë së pastër dhe zhvillimin e energjisë së rinovueshme.

Java e energjisë përbëhet nga tre evente me pesë nënforume, me më shumë se 300 delegatë që kanë bërë shkëmbime të thella mbi tema të tilla si energjia e re dhe teknologjitë e reja, zhvillimi i qëndrueshëm i hidrocentraleve, investimet e gjelbra dhe ndërlidhja e rrjeteve të energjisë. (Irma)