OKB, kryeministri i Ishujve Solomon kërkon ndalimin e lëshimit të ujërave të ndotura bërthamore
2023-09-24 15:33:26

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Më 23 shtator, gjatë debatit të përgjithshëm në sesionin e 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, kryeministri i Ishujve Solomon Manasseh Sogavare i kërkoi Japonisë të ndalojë lëshimin e ujit të ndotur bërthamor në det, duke thënë se ky veprim është një goditje për besimin dhe solidaritetin global.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sogavare tha se Ishujt Solomon janë në një mendje me vendet e tjera të Paqësorit dhe të alarmuara nga shkarkimi i ujit të ndotur të Fukushimas nga Japonia. Raporti i vlerësimit të agjencisë IAEA nuk është përfundimtar dhe të dhënat shkencore të shpërndara janë jo të plota. Nëse uji i ndotur bërthamor i Japonisë është i sigurt, ai duhet të ruhet në Japoni. Shkarkimi nga Japonia i ujit të ndotur bërthamor në det ka efekte ndërkombëtare dhe transgjenerative.

Foto nga VCG

Foto nga VCG