Lulëzimi i bashkëpunimit bujqësor mes vendeve të nismës “Një brez, një rrugë”
2023-09-22 10:51:24

Me një numër në rritje vendesh dhe rajonesh që i bashkohen nismës së  Kinës “Një brez, një rrugë”, bashkëpunimi në sektorin bujqësor ka arritur nivele të larta. Agjencia e lajmeve “Xinhua” sjell shembullin e bazës lokale të demonstrimit bujqësor në Ningxia,  që ka eksportuar fara kulturash bujqësore në 46 vende dhe rajone, duke përfshirë Azinë, Afrikën, Amerikën Latine dhe Lindjen e Mesme.

Lulëzimi i bashkëpunimit bujqësor mes vendeve të nismës “Një brez, një rrugë”

Shtatori shënon sezonin e korrjes jo vetëm për fermerët, por edhe për biznesmenin egjiptian Youssef Elkorma, i cili kohët e fundit përfundoi një udhëtim treditor pune në kontenë Pingluo  në qytetin Shizuishan, që ndodhet në rajonin autonom Ningxia Hui  të Kinës Veriperëndimore.

Pei Zhuoqiang, kryetar bordi i një baze demonstrimi bujqësor, bisedon me biznesmenin egjiptian Youssef Elkorma në një fushë me spec djegës në Kontenë Pingluo, Qyteti Shizuishan, Rajoni Autonom Ningxia Hui i Kinës veriperëndimore, 14 shtator 2023.

"Është shumë frytdhënëse. Pashë shumë varietete dhe një numër të madh perimesh që janë të përshtatshme për tregun egjiptian dhe afrikan dhe gjithashtu për tregun arab, kështu që unë jam këtu për të marrë fara me cilësi të lartë për vendin tim",- tha Elkorma, i cili drejton një biznes familjar të specializuar në fara, pesticide dhe plehra në Kajro, kryeqyteti i Egjiptit.

Kjo ishte vizita e parë e tij në Ningxia dhe e kaloi pjesën më të madhe të kohës duke eksploruar bazën lokale të demonstrimit bujqësor që përmban një shumëllojshmëri perimesh. Ky objekt i përket “Ningxia Taijin Seeds Co., Ltd.”, një ndërmarrje shkencore dhe teknologjike e specializuar në mbarështimin, prodhimin, promovimin, importin dhe eksportin e perimeve.

Sipas Pei Zhuoqiang, kryetar i bordit të bazës demonstruese, ky objekt ka mbarështuar me sukses mbi 70 varietete të reja farërash dhe ka eksportuar fara në 46 vende dhe rajone, duke përfshirë Azinë, Afrikën, Amerikën Latine dhe Lindjen e Mesme.

"Rreth 50 për qind e klientëve tanë janë nga Lindja e Mesme. Klima luan një rol vendimtar në performancën e të korrave dhe klima e Ningxia përputhet me atë të vendeve të Lindjes së Mesme, duke na ofruar një avantazh të natyrshëm në zhvillimin e këtij tregu",- shpjegoi ai.

"Megjithëse shumë perime janë mjaft të zakonshme në botë, zakonet dietike ndryshojnë në vende të ndryshme dhe kështu ne fokusohemi në mbarështimin e farave që janë të përshtatshme për tregjet e huaja për sa u përket ngjyrave, shijeve dhe formave",- tha Pei, duke shtuar se bujqësia kërkon kohë dhe përpjekje të vazhdueshme, kjo është arsyeja pse kompania ka rritur raportin e saj të investimeve në kërkim dhe zhvillim në 20 për qind vitet e fundit.

Duke shëtitur nëpër fushat e gjera të specave me 500 varietete, Elkorma u mahnit nga bollëku i hibrideve të specave me cilësi të lartë dhe herë pas here ndalonte për të bërë foto dhe filmuar zonën e madhe bujqësore.

"Neve na pëlqejnë ëmbëlsirat në Egjipt, por hamë edhe speca, dhe kemi disa speca për përdorim industrial. Të gjitha këto që pashë këtu, pres t'i kthej në Egjipt",- tha Elkorma.

Pei ishte dukshëm i kënaqur kur dëgjoi reagimet pozitive të biznesmenit egjiptian. Vetëm gjatë muajit të kaluar, Pei ka mirëpritur rreth 30 grupe të ftuarish ndërkombëtarë nga vende dhe rajone të nismës “Një brez, një rrugë”, duke përfshirë Uzbekistanin, Libanin, Turqinë dhe Pakistanin. Me një numër në rritje vendesh dhe rajonesh që i bashkohen nismës së  Kinës “Një brez, një rrugë”, Pei shpreson të hyjë në këto tregje ndërkombëtare.

Mustafa Furkan Ozgener (R), një anëtar i stafit nga Türkiye, tregon biznesmenin egjiptian Youssef Elkorma përreth në një serë domatesh në një bazë bujqësore në kontenë Pingluo, qytetin Shizuishan, rajoni autonom Ningxia Hui i Kinës veriperëndimore, 14 shtator 2023./Xinhua

"Ne kemi gjetur miq të vjetër dhe të rinj, me disa porosi që kanë bërë gjatë vizitës së tyre të parë. Me kalimin e viteve, farat tona kanë lulëzuar vazhdimisht dhe kanë dhënë fryte në vendet e nismës “Një brez, një rrugë", - tha Pei. Si shembull, ai përmendi se kompania eksporton fara karote, patëllxhani dhe pjepri në Turqi, ndërsa furnizon gjithashtu kastravecë dhe domate në Jordani dhe kunguj të njomë në Singapor.

Mustafa Furkan Ozgener, 32 vjeç, i cili vjen nga Turqia, ka punuar në bazën bujqësore për shtatë vjet. Roli i tij aktual fokusohet kryesisht në menaxhimin e tregut të Lindjes së Mesme. Ai gjithashtu u ofron klientëve të tij njohuri për qendrën kërkimore dhe laboratorët. "Kjo është konkurrenca jonë kryesore dhe klientët do të jenë më të sigurt në bashkëpunimin me ne",- tha Ozgener.

Ekspozita e gjashtë Kinë-Shtetet Arabe, që nisi më 21 shtator në kryeqendrën e Ningxia-s, Yinchuan ka tërhequr përfaqësues nga 14 qeveri, 13 organizata ndërkombëtare dhe rajonale, si dhe institucione të huaja në Kinë dhe mbi 60 shoqata dhe ndërmarrje të huaja biznesi.

"Ekspozita ofron një platformë të mrekullueshme për tregtinë ndërkombëtare dhe ne i kemi ekspozuar farat tona disa herë. Unë me të vërtetë shpresoj se do të na ndihmojë të gjejmë më shumë klientë në Lindjen e Mesme",- tha Pei. "Ne gjithashtu kemi katër baza demonstruese të vendosura në Jordani, Turqi, Egjipt dhe Liban".

Pas ekspozitës, Ozgener planifikon të kthehet në Turqi dhe të fokusohet në zhvillimin e tregut ndërkombëtar për farat. "Kina ka burime të bollshme germoplazmash, ndërsa Lindja e Mesme ka një treg të madh. Unë mund të luaj një rol më të mirë në ndërtimin e një ure",- tha Ozgener.

Për shkak të agjendës së ngjeshur, Elkorma duhej të largohej para fillimit të ekspozitës. Duke folur për “Xinhua”, ai tha se shpreson të marrë pjesë në edicionin e ardhshëm të ekspozitës.

 "Egjiptianët ndërtuan piramida dhe kinezët ndërtuan Murin e Madh. Vendet tona janë ndërtuese, ndaj mezi pres të ndërtojmë një “rrugë biznesi” së bashku”, - tha ai.