OKB - Guterres: Njerëzimi ka hapur portat e ferrit
2023-09-22 14:25:03

Antonio Guterres, shefi i OKB-se, (Foto Xinhua)

Antonio Guterres, shefi i OKB-se, (Foto Xinhua)

Sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, paralajmëroi se njerëzimi ka hapur portat e ferrit për klimën.

“Nxehtësia e tmerrshme ka dhënë efekte të tmerrshme. Fermerët janë të shqetësuar duke parë të korrat e rrëmbyera nga përmbytjet. Temperaturat mbytëse kanë shkaktuar sëmundje, ndërsa mijëra njerëz ikin nga frika prej zjarreve historike”,- deklaroi Guterres në Samitin e Ambicieve Klimaterike, shkruan “Xinhua”.

“Nëse asgjë nuk ndryshon, bota po shkon drejt një rritjeje të temperaturës prej 2.8 gradë, drejt një bote të rrezikshme dhe të paqëndrueshme”, paralajmëroi Guterres, duke bërë thirrje për veprime klimaterike për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5 gradë.

“Pakti i propozuar i Solidaritetit të Klimës u bën thirrje emetuesve kryesorë, të cilët kanë përfituar më shumë nga lëndët djegëse fosile, të bëjnë përpjekje shtesë për të ulur emetimet dhe vendet e pasura të mbështesin ekonomitë në zhvillim për ta bërë këtë. Vendet e zhvilluara duhet të arrijnë emetimet neto zero sa më afër vitit 2040 dhe ekonomitë në zhvillim sa më afër që të jetë e mundur në vitin 2050, sipas parimit të përgjegjësive të përbashkëta por të diferencuara”,- tha ai.

Sipas tij, të gjitha palët duhet të funksionalizojnë Fondin e Humbjeve dhe Dëmtimeve në Konferencën e OKB-së për Ndryshimet Klimatike të këtij viti. “Vendet e zhvilluara duhet të përmbushin angazhimin prej 100 miliardë dollarësh për vendet në zhvillim, të plotësojnë Fondin e Gjelbër të Klimës dhe financimin e dyfishtë të përshtatjes. Dhe të gjithë duhet të mbulohen nga një sistem paralajmërimi i hershëm deri në vitin 2027”,- tha Guterres.

Në të njëjtën kohë, tha ai, biznesi dhe institucionet financiare duhet të nisin rrugët e vërteta neto zero.

“Premtimet e dyshimta kanë tradhtuar besimin e publikut. Çdo kompani që me të vërtetë do të thotë biznes duhet të krijojë plane të drejta tranzicioni që reduktojnë në mënyrë të besueshme emetimet dhe japin drejtësi klimatike”,- deklaroi Guterres. (Irma)