Projektet e nismës “Një brez, një rrugë” përmirësojnë jetën në vendet në zhvillim
2023-09-22 11:18:10

Gjatë dekadës së fundit, nisma “Një brez, një rrugë” ka ndihmuar në përmirësimin e të drejtave të njeriut në vendet e përfshira në iniciativë, duke nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar, i cili ka çuar në zhvillimin social dhe ekonomik, sipas ekspertëve të të drejtave të njeriut.

Nisma “Një brez, një rrugë”, duke përfshirë Brezin Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit dhe Rrugën Detare të Mëndafshit të shekullit të 21-të, u propozua nga qeveria kineze në vitin 2013. Ajo është zotuar të rrisë gjithëpërfshirjen dhe qëndrueshmërinë e zhvillimit, duke u kushtuar vëmendje vendeve dhe rajoneve më pak të zhvilluara dhe duke i dhënë përparësi zbutjes së varfërisë, punësimit dhe përmirësimit të jetesës së njerëzve, tha të martën Zuo Feng, nënkryetar dhe sekretar i përgjithshëm i Fondacionit Kinez për Zhvillimin e të Drejtave të Njeriut.

Ai i bëri komentet gjatë një simpoziumi të titulluar "Ndërtimi i përbashkët i “Një brez, një rrugë” dhe përparimi i kauzës globale të të drejtave të njeriut" në margjinat e sesionit të 54-të të Këshillit të të Drejtave të Njeriut të Kombeve të Bashkuara në Gjenevë, Zvicër.

foto/VCG

foto/VCG

"Dhjetë vjet më vonë, mbi 3,000 projekte bashkëpunimi janë nisur, që përfshijnë afër 1 trilion dollarë investime. Nisma “Një brez, një rrugë” ka injektuar një shtysë të fortë në zhvillimin e vendeve pjesëmarrëse, ka krijuar shumë vende pune dhe ka ndihmuar dhjetëra mijëra njerëz të dalin nga varfëria",- tha Zuo.

Nisma “Një brez, një rrugë” është e favorshme për zgjidhjen e çekuilibrit të zhvillimit, vështirësive të qeverisjes, ndarjes digjitale, hendekut të shpërndarjes dhe çështjeve të tjera, duke lejuar më shumë vende dhe njerëz të ndajnë përfitimet e zhvillimit dhe të mbrojnë dhe promovojnë më mirë të drejtat e njeriut, shtoi ai.

foto/VCG

foto/VCG

Zhang Wei, zëvendësdrejtor ekzekutiv i Universitetit të Shkencave Politike të Kinës dhe Institutit për të Drejtat e Njeriut, tha se nisma “Një brez, një rrugë” ka inkurajuar hapjen dhe stimulon rritjen. Ajo gjithashtu ka mundësuar shpërndarjen efikase të burimeve dhe ka çuar në një shkallë më të lartë të integrimit të tregut.

Infrastruktura e besueshme është thelbësore për nxitjen e rritjes ekonomike. Nëpërmjet nismës “Një brez, një rrugë”, vendet në zhvillim anembanë botës po marrin kredi masive të mbështetura nga Kina për të financuar projekte infrastrukturore me shpresën se mundësitë e shtuara tregtare do të pasojnë së shpejti. Më e rëndësishmja, njerëzit në vendet e përfshira në nismë mund të përfitojnë nga rrugë më të mira, spitale, shkolla dhe infrastruktura të tjera që gjenerojnë të ardhura, tha Zhang.

foto/VCG

foto/VCG

"Ne jemi shumë të lumtur të shohim se njerëzit vendas mund të gëzojnë të drejtat e tyre më të mira njerëzore me ndihmën e projekteve të nismës “Një brez, një rrugë”.

 Kjo nismë është një shembull i mirë i ndërmarrjes së hapave përmes bashkëpunimit ekonomik ndërkombëtar për të arritur në mënyrë progresive realizimin e plotë të të drejtave ekonomike, sociale dhe kulturore",- tha Zhang.

Shang Haiming, profesor i asociuar i Institutit të Kërkimit të të Drejtave të Njeriut të Universitetit Jugperëndimor të Shkencave Politike dhe Ligjit, tha në simpozium se Kina gjithashtu i ka kushtuar rëndësi të madhe promovimit të mbrojtjes së mjedisit në projektet e nismës “Një brez, një rrugë”.

"Përveç mbrojtjes së mjedisit gjatë ndërtimit të projekteve të nismës “Një brez, një rrugë”, si rrugët dhe hekurudhat, Kina ka ndihmuar gjithashtu në promovimin e përdorimit të energjisë së qëndrueshme në vendet e përfshira në iniciativë, gjë që ka ndihmuar në uljen e emetimeve të karbonit globalisht",- tha Shang.