Hapja më e madhe e tregut RCEP inkurajon rezultatet e dëshiruara me përfitime reciproke
2023-09-21 16:20:18

Anëtarët e Marrëveshjes Rajonale të Partneritetit Gjithëpërfshirës Ekonomik duhet të punojnë për tregje më të hapura dhe të promovojnë bashkëpunimin me përfitime reciproke në Azi-Paqësor, thanë zyrtarët dhe udhëheqësit e biznesit.

“Duke pasur parasysh pasiguritë globale, RCEP është e rëndësishme për të forcuar besimin në sistemin e tregtisë shumëpalëshe, në rimëkëmbjen pas Covid-19 dhe integrimin ekonomik global rajonal, bazuar në parimet fitimprurëse dhe përfitimet reciproke”,- deklaroi kryeministri kamboxhian, Hun Manet, në Samitin e 3-të të Biznesit për Bashkëpunimin Ekonomik dhe Tregtar RCEP, i zhvilluar në Nanning, rajoni autonom i Guangxi Zhuang.

foto/VCG

foto/VCG

Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore dhe Kina duhet të rrisin më tej qëndrueshmërinë e bashkëpunimit të tyre ekonomik, tha Hun Manet, duke shtuar se përveç tregtisë së mallrave, të dy palët duhet të fokusohen në promovimin e tregtisë së shërbimeve dhe tregtisë digjitale. Ai theksoi se rëndësia e RCEP për sektorin privat mbetet thelbësore. Sekretari i përgjithshëm i ASEAN, Kao Kim Hourn, tha se komuniteti i biznesit duhet të përfitojë nga marrëveshja RCEP për të diversifikuar dhe integruar më tej zinxhirët e tyre të furnizimit në rajonin e ASEAN-it.

“Është gjithashtu e rëndësishme të vlerësohen praktikat moderne tregtare për të vlerësuar se si teknologjitë digjitale mund të përdoren për të promovuar tregtinë sipas RCEP”,- tha Kao, duke vënë në dukje se marrëveshja duhet të jetë gjithëpërfshirëse dhe e dobishme për të gjithë, veçanërisht për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, vendet në zhvillim dhe vendet në zhvillim dhe vendet më pak të zhvilluara në RCEP.

“Përmes aksesit të zgjeruar në treg të të gjitha mallrave në rajon, rregullave transparente dhe mekanizmave të qartë për zgjidhjen e çështjeve tregtare, ne parashikojmë përfitime për bizneset”,- tha nënsekretari i Tregtisë së Filipineve, Ceferino Rodolfo.

Sipas tij, mjedisi i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm i biznesit nën RCEP do të inkurajojë më shumë investime dhe aktivitet ekonomik në rajon.

foto/VCG

foto/VCG

Didi Sumedi, drejtori i përgjithshëm i Zhvillimit të Eksporteve Kombëtare në Ministrinë e Tregtisë së Indonezisë, tha se marrëveshja RCEP eliminon tarifat për 90 për qind të mallrave të tregtuara, thjeshton shumë procedura doganore, rregullore të investimeve dhe tregtisë elektronike dhe paraqet masa më miqësore ndaj tregtisë. “RCEP do të zhbllokojë zhvillimin e zinxhirëve të vlerës rajonale dhe globale dhe do të nxisë ndjeshëm rritjen ekonomike”,- tha Sumedi, duke shtuar se duhet të inkurajohen më shumë programe informuese dhe dialog gjatë zbatimit të hershëm të RCEP, për të rritur shkallën e përdorimit.

RCEP është marrëveshja më e madhe në botë e tregtisë së lirë deri më sot, që përfshin 10 shtete anëtare të ASEAN-it dhe pesë partnerë tregtarë - Kina, Japonia, Koreja e Jugut, Australia dhe Zelanda e Re. Marrëveshja është tani në fuqi për të 15 anëtarët e saj, pasi hyri në fuqi për Filipinet në qershor. Raporti i Rezultateve të Bashkëpunimit Rajonal të RCEP dhe Perspektivave të Zhvillimit 2023 u prezantua gjatë samitit.

Në samit u bë e ditur se RCEP është bërë një faktor i favorshëm në nxitjen e rritjes së investimeve të tregtisë globale dhe stabilizimin e zinxhirëve të furnizimit gjatë krizave të shumta.

Folësit theksuan gjithashtu zhvillimin e gjelbër dhe atë digjital midis anëtarëve të RCEP në Forumin dhe Konferencën e Liderëve të Biznesit Kinë-ASEAN, në Nanning.

Kryeministri i Laosit, Sonexay Siphandone, deklaroi se vendi është bërë një qendër që lidh anëtarët e ASEAN dhe Kinën, veçanërisht pas inaugurimit të hekurudhës Kinë-Laos në dhjetor, e cila ndihmon në mbështetjen e lidhjes rajonale të anëtarëve të RCEP.

Me Laosin që planifikohet të marrë kryesimin e ASEAN-it në vitin 2024, Sonexay tha se ai mirëpret investitorët që të vizitojnë vendin për të zbuluar mundësi të reja dhe për të shfrytëzuar hekurudhën.

foto/VCG

foto/VCG

Soh Thian Lai, president i Dhomës Kombëtare të Tregtisë dhe Industrisë të Malajzisë, tha se duhet të krijohet një qendër e madhe e analizës së të dhënave për RCEP, për të ndihmuar në mënyrë efektive vendet e ASEAN-it të përdorin më mirë paktin e tregtisë së lirë.

Drejtori ekzekutiv i Federatës së Biznesit të Singaporit, Kok Ping Soon, tha se RCEP ka forcuar zinxhirët e furnizimit rajonal dhe ka stimuluar tregtinë duke ulur kostot.

Për shembull, sipas marrëveshjes, të paktën 65 për qind e sektorëve të shërbimeve do të jenë plotësisht të hapura ndaj investimeve të huaja. RCEP është një hap drejt krijimit përfundimtar të një zone të tregtisë së lirë Azi-Paqësor, tha Kok, duke shtuar se marrëveshja demonstron angazhimin e palëkundur të rajonit për të ndjekur prosperitetin e përbashkët.