Trenat e mallrave Kinë-Evropë aktivizojnë lidhjen dhe tregtinë
2023-09-20 11:26:26


Foto nga VCG

Ndërsa Rruga e lashtë e Mëndafshit dikur nxiti lulëzimin e tregtisë dhe shkëmbimit kulturor midis Lindjes dhe Perëndimit, një "Rrugë e Mëndafshit prej çeliku" është shfaqur në kohët moderne. Bëhet fjalë për rrjetin e trenave të mallrave Kinë-Evropë. Duke përshkuar kufijtë e largët përgjatë tokës Euroaziatike në bordin e kësaj karroce të teknologjisë së lartë, Lindja takohet përsëri me Perëndimin në një epokë të re të lulëzimit të prosperitetit.

Një dekadë që nga konceptimi, Iniciativa vizionare e Kinës “Një Brez, një Rrugë” (BRI) po jep përfitime të prekshme nëpër kontinente, të nxitura nga zhvillimi i infrastrukturës dhe lidhjet më të ngushta ekonomike. Ndër piketa të shumta, linjat e gjera hekurudhore që lidhin Kinën dhe Evropën dallohen si një mrekulli logjistike. Duke transportuar gjithçka, nga telefonat inteligjentë te shishet e verës, nga makinat te avokadot, trenat gjarpërojnë nëpër peizazhe të mbuluara me borë dhe shkretëtirë, duke përshkuar 11 vende në një udhëtim prej 12,000 kilometrash.

Foto nga VCG

Vetëm në vitin 2021, rreth 15,000 trena realizuan udhëtimin, më shumë se trefishi i vëllimit në vitin 2019. Ata transportuan 1.46 milionë njësi ekuivalente prej njëzet këmbësh (TEU), një rritje prej 31% nga viti në vit. Kjo rritje mbresëlënëse nuk tregon shenja ngadalësimi - rrjeti tani krenohet me mbi 60 rrugë që u shërbejnë 200 qyteteve në dy duzina vende. Chongqing, Chengdu, Zhengzhou dhe Xi'an shërbejnë si qendra kryesore në anën kineze, ndërsa Duisburgu, Hamburgu, Varshava dhe Vjena janë ndër destinacionet kryesore në Evropë.

Përparimi i jashtëzakonshëm nuk ishte i rastësishëm pasi investime të rëndësishme përcaktuan infrastrukturën fizike dhe dixhitale, duke mundësuar lidhje të pandërprerë. Qytetet kineze derdhën mbi 300 miliardë dollarë në hekurudhat e shpejtësisë së lartë dhe objektet logjistike të përshtatura për të mbështetur vëllimet në rritje të tregtisë.

Vendet evropiane gjithashtu sponsorizuan platforma bashkëpunuese dhe përmirësuan kapacitetet portuale për të qetësuar doganat dhe për të rritur përfitimet rajonale. Memorandumet e mirëkuptimit zyrtarizuan hartat e rrugëve afatgjata, duke i lidhur palët e ndryshme të interesit drejt prosperitetit të përbashkët.

Shpërblimi nga këto përpjekje ka qenë i jashtëzakonshëm. Transporti i mallrave me hekurudhë kushton gati 80% më pak se transporti ajror, ndërsa është 5-10 herë më i shpejtë se rrugët detare. Zinxhirët e furnizimit janë më të përgjegjshëm dhe më të besueshëm, nevojat për inventar janë më të ulëta dhe kapitali qarkullues lirohet. 

Për klientët evropianë, ai zhbllokon akses të përshtatshëm në produktet kineze premium, nga mallrat shtëpiake te makineritë dhe pajisjet e teknologjisë. Për eksportuesit kinezë, ajo hap rrugë në tregun e përbashkët evropian. Shembuj të dukshëm ilustrojnë shtrirjen: qendra e mallrave të Duisburgut shërben si portë hyrëse gjermane për në Evropë, duke trajtuar vëllime deri në 300% që nga viti 2013.

Foto nga VCG

Objektet e IKEA në Moskë disponojnë mbi 2 milionë artikuj të transportuar nga Kina me hekurudhë. Në më pak se dy ditë, ushqimet e freskëta të detit nga Kina lindore arrijnë në tregjet në Budapest për të kënaqur njohësit e ushqimit. Verëbërësit spanjollë përdorin produkte të sofistikuara në të gjithë Kinën, duke eksportuar mbi 2.4 milionë shishe në vit. Zgjidhjet intermodale që kombinojnë transportin hekurudhor, rrugor dhe detar krijojnë logjistikë të gjithanshme, të përshtatura për ndërmarrjet e të gjitha shkallëve dhe sektorëve.

Në thelb, hekurudha prodhuese Kinë-Evropë ilustron fuqinë e lidhjes për të ngritur ekonomitë dhe shoqëritë. Ndërsa teknologjia zvogëlon distancat, njerëzimi nuk është afruar kurrë më shumë kur ofrohen kanale që mundësojnë shkëmbim konstruktiv. Ashtu si karvanët e lashtë të mëndafshit krijuan dialogë që formojnë qytetërimet sot, çdo tren mallrash që kalon në Euroazi sjell prosperitet përmes partneritetit dhe afërsi të thelluar midis popujve. Duke kanalizuar energjitë bashkëpunuese për të hapur kanale të reja, BRI rindez frymën e Rrugës historike të Mëndafshit, jo thjesht si një korridor tregtar, por një kalim i hapur që lidh kulturat.

Autori Xu Ying është një komentator me bazë në Pekin.