Kina publikon imazhin e parë të kapur nga teleskopi i ri i vëzhgimit me fushë të gjerë
2023-09-19 15:50:04

CFP

CFP

Një teleskop me fushë të gjerë i aftë për të vëzhguar të gjithë qiellin e Hemisferës Veriore u vu në veprim të dielën në provincën Qinghai të Kinës veriperëndimore dhe imazhi i tij i parë, Galaktika Andromeda, e vendosur mbi 2 milionë dritë vite larg, tashmë është liruar, njofton “Xinhua”.

Zhvilluar nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë i Kinës dhe Observatori i Malit të Purpurt nën Akademinë e Shkencave Kineze, Teleskopi Vrojtues me Fushë të Gjerë (WFST) është tani objekti më i madh i studimit të domenit kohor në hemisferën veriore.

CFP

CFP

WFST, i cili kombinon një fushë të madhe shikimi dhe aftësi imazherie me rezolucion të lartë, ka prodhuar një imazh shumëngjyrësh të Galaktikës Andromeda dhe rajoneve të saj periferike.

Teleskopi gjeneroi imazhin duke përdorur 150 foto të marra në net të shumta vëzhgimi.

Teleskopi, i aftë për të vëzhguar të gjithë qiellin verior një herë në tre net, pritet të ndihmojë shkencëtarët të monitorojnë ngjarjet dinamike astronomike dhe të kryejnë kërkime vëzhgimi astronomike në fushën e kohës. Gjithashtu pritet të përmirësojë monitorimin e objekteve afër Tokës dhe aftësitë e paralajmërimit të hershëm të Kinës. (Fatosi)

CFP

CFP