Një vizion i realizuar me progres në të ardhmen
2023-09-18 10:50:17

Nisma kineze “Një Brez, një Rrugë” ka hyrë në 10 vjetorin e parë të saj dhe studiues ndërkombëtarë botojnë artikuj që fokusohen në ecurinë prej një dekade të kësaj nisme të rëndësishme, zgjerimin e saj si dhe pritshmëritë e veprimtarisë në dekadën e dytë. Në China Daily komentohet artikulli i kryeredaktores së “The Diplomat” Shannon Tiezzi me titull "Si “Një Brez, një Rrugë” e Kinës pushtoi botën"

Nisma “Një Brez, një Rrugë” në 10 vjetor: Një vizion i realizuar me progres në të ardhmen

Artikulli i fundit "Si “Një Brez, një Rrugë” e Kinës pushtoi botën" nga Shannon Tiezzi, kryeredaktore në “The Diplomat”, ofron një studim të hollësishëm të rritjes së shpejtë dhe përhapjes globale të Iniciativës kryesore të Kinës “Një Brez, një Rrugë” (BRI) mbi dekadën e parë që nga fillimi i saj në 2013. Duke gjurmuar zgjerimin vit pas viti të anëtarësimit formal në iniciativë, Tiezzi përshkruan një pamje të gjallë të transformimit të BRI-së nga një korridor tranziti rajonal që lidh Euroazinë në një vizion të vërtetë zhvillimi global që përfshin 154 vende në Afrikë, Lindjen e Mesme, Azi, Evropë. dhe Paqësorit Jugor. 

CFP

Hekurudha e shpejtësisë së lartë Xhakartë-Bandung në Indonezi që ndërtohet nga Kina/CFP

Kjo përmbledhje gjithëpërfshirëse mundëson vlerësimin e bazuar në prova të arritjeve, kufizimeve dhe potencialit të ardhshëm të iniciativës, ndërsa ajo hyn në dekadën e saj të dytë.

Në metrikën e pjesëmarrjes formale në nivel shtetëror, BRI me të vërtetë ka pushtuar pjesën më të madhe të botës. Tiezzi dokumenton sesi anëtarësimi vjetor u dyfishua nga 2017 në 2020, më pas u dyfishua përsëri deri në vitin 2023, duke vendosur shifra konkrete në perceptimin cilësor të rritjes shpërthyese të nismës. 

Ajo vë në dukje modele të mprehta se kush u bashkua kur, me vendet në zhvillim me të ardhura më të ulëta që më herët kërkonin investime në infrastrukturën kineze, ndërsa ekonomitë e përparuara vonuan mbi shqetësimet strategjike për ambiciet e Kinës përpara se të zbusnin më vonë rezistencën. 

Autorja Tiezzi gjithashtu vlerëson shtrirjen gjeografike të iniciativës, duke theksuar Azinë Qendrore, Azinë Juglindore dhe Afrikën si rajone pothuajse plotësisht të regjistruara, ndërsa Evropa Veriore më e pasur, Amerika e Veriut dhe pjesë të Amerikës së Jugut mbeten të munguara.

CFP

Hekurudha e shpejtësisë së lartë Xhakartë-Bandung në Indonezi që ndërtohet nga Kina/CFP

Një tjetër vëzhgim i thellë është në kundërshtim me disa kritika; BRI jo vetëm që shfrytëzoi në mënyrë oportuniste nevojat e infrastrukturës, por katalizoi rritjen eksponenciale në financimin e zhvillimit ndërkombëtar të Kinës mbi nivelet e SHBA. Huadhënia kineze jashtë shtetit arriti në 28 miliardë dollarë në 2017 përpara se të rritej në 60 miliardë dollarë deri në vitin 2021, pasi BRI u rrit. Tiezzi argumenton bindshëm se iniciativa shërbeu si një pikë qendrore që përqendron përpjekjet e ndryshme në një strategji të madhe koherente. Kjo zgjeroi shkallën dhe shpërndarjen gjeografike të investimeve kineze jashtë vendit.

Megjithatë, Tiezzi balancon dokumentacionin e saj të përshtatjes mbresëlënëse të BRI-së me paralajmërime të rëndësishme. Ajo thekson rrezikun që shumë kombe u bashkuan kryesisht për solidaritet simbolik ose me shpresa joreale për të hyrë në kapitalin kinez. Përhapja e memorandumeve të mirëkuptimit shpesh mungonte në projektet aktuale. Nëse përfitimet konkrete do të materializohen varet nga përzgjedhja dhe mbikëqyrja e kujdesshme e projektit, jo vetëm nga nënshkrimet. 

Tiezzi gjithashtu vë në dukje se standardet dhe masat mbrojtëse të BRI-së mbeten po aq punë në progres ashtu siç Kina vazhdon të mësojë duke vepruar. Qëndrueshmëria do të kërkojë ngritjen e praktikave korporative dhe mjedisore për të përmbushur pritjet në rritje globale.

Ndërsa BRI hyn në dekadën e dytë, disa rekomandime dalin nga sondazhi i plotë i Tiezzi-t për të udhëhequr zhvillimin e saj të vazhdueshëm. Para së gjithash, BRI duhet të zhvendosë theksin nga zgjerimi gjeografik në cilësinë dhe ndikimin e projektit. 10 vitet e ardhshme duhet të fokusohen në kompletimin e infrastrukturës, qëndrueshmërinë e borxhit dhe ndërtimin e kapaciteteve lokale në shtetet anëtare ekzistuese. 

CFP

CFP

Arritja e rezultateve të dukshme të zhvillimit do të jetë më e rëndësishme në vijim sesa shifrat simbolike të anëtarësimit.

Së dyti, realizimi i potencialit të plotë të BRI-së kërkon përshtatjen e modelit të tij të zbatimit për të adresuar shqetësimet legjitime të ekonomive të përparuara. Shumë vende perëndimore ndajnë synime zhvillimi me Kinën, por hezitojnë për çështjet e qeverisjes. 

Zgjidhjet si skemat e sigurimit të palëve të treta, modelet e bashkëfinancimit dhe përqafimi i standardeve të larta ndërkombëtare për transparencën dhe qëndrueshmërinë mund të ndihmojnë në kapërcimin e këtij hendeku besimi. Një BRI më gjithëpërfshirëse që mirëpret kontributet nga të gjithë për të përmbushur sfidat e përbashkëta do të zgjasë më shumë se një qasje me në qendër Kinën.

Së fundi, BRI duhet të evoluojë përtej një ndërtuesi të porteve dhe hekurudhave drejt një lidhësi zhvillimi që fuqizon komunitetet globale. Shtimi i infrastrukturës dixhitale, ndihmës humanitare, shëndetësisë, arsimit dhe shkëmbimeve kulturore në kuadrin BRI mund ta bëjë atë shumëdimensionale. Investimet e përqendruara te njerëzit për të ngritur aftësitë dhe standardet e jetesës duhet të qëndrojnë krahas diplomacisë së fortë të infrastrukturës.

CFP

CFP

Në mbyllje, Tiezzi ofron një analizë të ekuilibruar, të bazuar në mënyrë empirike të dekadës së parë të rëndësishme të Iniciativës “Një Brez, një Rrugë”. Ajo arriti një shkallë të paprecedentë të pjesëmarrjes dhe financimit global, por tani duhet të japë rezultate të zhvillimit të qëndrueshëm. Me hapjen ndaj partnerëve dhe prioriteteve të reja, vizioni i saj për përfitim të ndërsjellë nëpërmjet lidhjes mund të hyjë në një dekadë të dytë edhe më të frytshme. Trashëgimia e qëndrueshme e BRI do të përcaktohet nga cilësia e bashkëpunimit, jo vetëm nga sasia e kontratave. Kjo nënvizon potencialin e nismës kur përshtatet për të përmbushur sfidat tona të përbashkëta.

Autori  Xu Ying është një komentator me bazë në Pekin.