Një simfoni prej druri i jep mobiljeve një harmoni të veçantë
2023-09-18 10:01:20

Mobiljet klasike kineze shihen nga entuziastët si një shembull i martesës harmonike midis të thjeshtës dhe të komplikuarës, inxhinierisë dhe estetikës.

Pamja e parë e një karrigeje, tavoline, kabineti, stoli, kuti kozmetike, krevati ose ndonjë mobilie tjetër e bukur e bërë në stilin klasik  dhe shpesh prej druri të çmuar  bën përshtypje me siluetën e saj minimaliste. Sekreti i formës së këndshme është më pak i dukshëm dhe qëndron në sistemin e sofistikuar sunmao (mortise-and-tenon), i cili lejon që komponentët e ndryshëm të montohen mirë pa ngjitës ose gozhdë.

foto/VCG

foto/VCG

Këto forma në dukje të thjeshta dhe mobilimi  i ndërlikuar i japin hijeshi dhe qetësi hapësirave të brendshme dhe në një vend të madh, me larmi kulturore si Kina, stilet klasike të mobiljeve ndryshonin natyrshëm nga rajoni në rajon. Suzhou, një qytet piktoresk dhe paqësor në Jiangsu, një provincë e njohur prej kohësh për pasurinë e saj, ka zhvilluar traditën e vet të dizajnit klasik të mobiljeve gjatë shekujve.

Sipas Xu Jianping, një nga trashëgimtarët e dizajnit klasik të mobiljeve në qytet, stili Suzhou paraqet bukurinë në të njëjtën mënyrë delikate të qytetit dhe mishëron filozofinë e jetës së njerëzve të tij për të arritur "përsosje përmes llogaritjeve të kujdesshme dhe të përpikta. ".

Vendasja nga Suzhou u rrit dhe u trajnua për të qenë prodhues mobiljesh në këtë atmosferë kulturore. Shembuj të mobiljeve të stilit Suzhou janë aktualisht të ekspozuara si pjesë e Urtësisë Orientale në Sun Mao, një ekspozitë grupore në Muzeun e Pallatit të Princit Kung në Pekin.

Duke vazhduar deri të dielën, shfaqja demonstron mënyrën se si është përdorur teknika komplekse sunmao në prodhimin e mobiljeve, si dhe variacionet që u zhvilluan në pjesë të ndryshme të vendit. Ai vë përballë pjesë të bëra nga trashëgimtarë të trashëgimisë si Xu në tre stilet kryesore klasike, të cilat e kanë origjinën në Suzhou, Pekin dhe Guangzhou, provincën Guangdong.

Gjithashtu të ekspozuara janë modele të llojeve të ndryshme me llambë dhe gërshërë, si dhe përbërësit e çmontuar të dy karrigeve të vendosura për t'u dhënë vizitorëve të muzeut një pamje të qartë të strukturës së brendshme të mobiljeve klasike. Në ekspozitë janë gjithashtu pjesë të cilësisë së mirë përfaqësuese të tre stileve nga koleksioni i muzeut.

foto/VCG

foto/VCG

Stili Suzhou lulëzoi gjatë Dinastisë Ming (1368-1644) dhe dikur dominonte tregun në Jiangnan, rajoni jugor përgjatë rrjedhës së poshtme të lumit Yangtze.

Ai përfshiu kontributin e klasës intelektuale, të cilët mbuluan idealet e tyre në lidhje me hapësirat e jetesës dhe parajsat shpirtërore në dizajnin e saj.

Mobiljet e stilit Guangzhou zakonisht bëhen prej druri të fortë tropikal, dhe format dhe motivet e tyre dekorative tregojnë ndikimin e stileve evropiane të mobiljeve që rezultojnë nga historia e Guangzhou si një port tregtar ndërkombëtar.

Ai shquhet edhe për detajet e tij të gjalla skulpturore. Për shembull, këmbët janë gdhendur që t'i ngjajnë kthetrave të tigrit dhe druri ka guaskë dekorative me smalt dhe elemente mermeri.

Stili i Pekinit, i cili është më imponues, përfshin elemente estetike dhe stilistike si nga Suzhou ashtu edhe nga Guangzhou.

foto/VCG

foto/VCG

"Ndërsa stili Suzhou është i lehtë në peshë dhe elegant në skicë, mobiljet në stilin e Pekinit janë më të bollshme dhe madhështore, pasi dikur bëheshin për mbretër dhe aristokraci," thotë Xu.

Kuratori i ekspozitës, Sun Dongning, thotë se mobiljet janë vënë në skenë në mjedise që përfshijnë piktura kineze, vazo me lule, temjan dhe guqin (një lloj qeramike), për të "rritur përvojën e filozofive klasike pas hapësirave të jetesës dhe të kulturës, stili i jetesës i mbajtur nga klasa intelektuale e së shkuarës”.

Xu thotë: "Në fund të fundit, njerëzit jetojnë me mobiljet e tyre, kështu që parimi i mobiljeve cilësore është që ato të jenë të përshtatshme me hapësirën."