Profesionet e reja duhet të rregullohen ligjërisht
2023-09-14 10:55:12

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Një numër në rritje kinezësh po zgjedhin të punojnë në emër të dikujt tjetër për një komision si karrierë. Biletat e trenit me shpejtësi të lartë dhe të linjës ajrore janë të vështira për t'u marrë para dhe pas pushimeve, siç është festa e Festivalit të Pranverës, kur shumica e njerëzve udhëtojnë në vendlindjet e tyre për një bashkim familjar dhe më pas kthehen në vendet e tyre të punës. Nuk është e pazakontë që njerëzit që nuk arrijnë të rezervojnë një biletë treni ose fluturimi të kontaktojnë agjentët e udhëtimit përmes telefonit ose përmes internetit për të marrë një tren ose një biletë fluturimi. Pasi të jepni emrin, numrin e identitetit, datën e udhëtimit, mund t'ia lini "agjentit të rezervimit" punën e vështirë për të marrë një biletë. Me përvojë dhe të pajisur me kompjuterë me shpejtësi të lartë të ngarkuar me softuer profesional, njerëz të tillë kanë një shans shumë më të mirë për të marrë një biletë fluturimi ose treni për ju. Sigurisht, ju duhet të paguani për shërbimin, duke filluar nga 20-30 përqind e çmimit të biletës dhe ndonjëherë më shumë në varësi të nivelit të vështirësisë për të marrë një biletë.

Në shtëpi, nëse jeni ende beqarë, prindërit, gjyshërit dhe të afërmit mund të duan të dinë nëse keni një të dashur.

Ndërsa në metropolet si Pekini, mund të jetë normale që një 30-vjeçar të mos ketë një partner të qëndrueshëm, në qytetet e vogla dhe zonat rurale, ku njerëzit martohen më herët, të qenit beqar mund të shkaktojë pyetje të padëshiruara.

Mos u shqetësoni për këtë! Ju mund të "punësoni" një të dashur ose të dashur për t'i mbijetuar bombardimeve të pyetjeve gjatë festave nga prindërit dhe të afërmit. Në internet mund të gjesh njerëz të gatshëm të luajnë rolin e të dashurës apo të dashurit për një “shpërblim” që varion nga disa qindra deri në disa mijëra juanë.

Megjithëse marrëveshje të tilla janë të kufizuara në përqafimet dhe sjelljet e turpshme para pleqve, shumë marrëveshje të tilla kanë lulëzuar më vonë në marrëdhënie të vërteta dashurie, megjithëse në disa raste, sipas raporteve, kanë shpërthyer mosmarrëveshjet  nga prindërit që kanë shpenzuar për dhurata të shtrenjta për nusen apo dhëndërrin e ardhshëm, që në fakt nuk janë realë.

Pirja e birrës në një mbledhje të të afërmve apo miqve ka qenë pjesë e jetës shoqërore prej kohësh. Por më pas e kupton, si një qytetar që i bindet ligjit, se nuk duhet të kthehesh në shtëpi me makinë, nëse ke pirë. Në raste të tilla, gjithmonë mund të përdorni telefonin inteligjent për të punësuar një “daijia”, ose një shofer të caktuar, për t'ju çuar në shtëpi me makinën tuaj për një tarifë të vogël.

Sipas raportimeve, ka rreth 170,000 kompani që ofrojnë shërbimin e shoferit të caktuar në Kinë, të cilat punësojnë më shumë se 770,000 shoferë. Vitin e kaluar, kompanitë morën 250 milionë kërkesa shërbimi dhe mblodhën rreth 25 miliardë juanë (3.42 miliardë dollarë), që do të thotë mesatarisht 100 juanë për çdo porosi.

Përveç kësaj, shumë njerëz  punojnë si "agjentë blerës". Diferenca e madhe e çmimeve të produkteve të markave me famë botërore brenda dhe jashtë vendit ka ndihmuar në rritjen e "agjentëve blerës". Në internet, mund të gjeni lehtësisht platforma që ofrojnë shërbimin e blerjes në emrin tuaj. Shumë njerëz që studiojnë, punojnë ose jetojnë jashtë vendit dhe ata që udhëtojnë shpesh midis Kinës dhe vendeve të tjera besohet se janë të angazhuar në këtë biznes.

Pas marrjes së një porosie, veçanërisht produkte luksoze si një çantë, një palë këpucë, kozmetikë apo edhe formula për foshnjat, të cilat shpesh janë shumë më të lira se mallrat shtëpiake, ata njerëz që studiojnë, punojnë ose udhëtojnë jashtë vendit i blejnë artikujt dhe i dorëzojnë te " klientët" në Kinë.

Edhe pasi të paguajnë një komision prej rreth 10 për qind të çmimit, konsumatorët mund të kursejnë shumë, sepse çmimi i produkteve të tilla në tregun vendas kushton shumë më tepër. Sa i përket "transportuesve", ata mund të fitojnë shumë më tepër nëse mund t'i blejnë produktet e përmendura në shitje ose me zbritje.

Ndërsa bizneset e mësipërme janë ose të ligjshme ose ndërmjet të ligjshme dhe të paligjshme, ka njerëz që shkelin ligjin në disa "profesione" jotradicionale, për shembull, duke përdorur mjete të paligjshme si kërcënimet dhe dhuna për të detyruar debitorët të shlyejnë kreditë që kanë marrë ose shlyejnë pagesën për blerjen që kanë bërë në emër të huadhënësve dhe/ose shitësve. Disa njerëz madje ofrojnë shërbime me pagesë për të shkruar detyrat e shtëpisë ose tezat e doktoratës. Duke qenë se shumë prej këtyre të ashtuquajturave shërbime profesionale janë të paligjshme, autoritetet duhet të marrin masa për t'i rregulluar, nëse jo për t'i dhënë fund, në mënyrë që të nxisin zhvillimin e shëndetshëm të tregut.

Autori Kang Bing  është ish-zëvendëskryeredaktor i China Daily.