Provat e reja tregojnë se punonjësi i lidhur me NSA-në qëndron pas sulmit kibernetik në universitetin kinez
2023-09-14 20:22:10

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina ka identifikuar punonjësin e Agjencisë së Sigurisë Kombëtare (NSA) të ShBA-së përgjegjës për sulmet kibernetike në Universitetin Politeknik Veriperëndimor të Kinës gjatë analizës së një programi kompjuterik spiun, sipas analizës më të fundit teknike nga Qendra Kombëtare e Përgjigjes Emergjente ndaj Viruseve Kompjuterike (CVERC) në bashkëpunim me kompaninë e sigurisë së internetit "360", raportoi të enjten Grupi Mediatik i Kinës (CMG).

Sipas analizës, programi spiunues, i quajtur "SecondDate", është një armë e spiunazhit kibernetik e krijuar nga NSA. 

Ai është në gjendje të kryejë veprime të dëmshme, të tilla si përgjimi dhe ndërprerja e trafikut të rrjetit, sulmet e ashtuquajtura "njeriu në mes" dhe futja e kodeve dëmtuese. Kur kombinohet me programe të tjera keqbërëse, ai

mund të lehtësojë veprimtari të komplikuara spiunazhi të rrjetit.

Gjatë hetimit të sulmit kibernetik, CVERC ka nxjerrë me sukses kampione të shumta të programit spiun dhe ka mbyllur identitetin e punonjësit të NSA-së që qëndron pas operacionit të spiunazhit kibernetik.

"SecondDate" është një mjet i sofistikuar spiunazhi kibernetik që u lejon sulmuesve të marrin plotësisht kontrollin e pajisjeve të rrjetit të shënjestruar dhe trafikut të rrjetit që kalon nëpër këto pajisje, i tha CMG-së Du Zhenhua, inxhinier i lartë në CVERC.

"Kjo lejon vjedhjen afatgjatë të të dhënave nga pritësit dhe përdoruesit në rrjetin që është si objektiv dhe në të njëjtën kohë shërben si një 'bazë e përparme' për fazën tjetër të sulmeve, duke lejuar që më shumë armë kibernetike të futen në rrjetin e shënjestruar në çdo kohë," shtoi ai.