Ambasadori kinez nxit palët të punojnë së bashku për të mbrojtur të drejtat e njeriut
2023-09-14 20:40:29

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ambasadori Chen Xu, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Zyrën e Kombeve të Bashkuara në Gjenevë dhe organizata të tjera ndërkombëtare në Zvicër, foli të mërkurën në debatin e përgjithshëm mbi pikën 2 të sesionit të 54-t të Këshillit të të Drejtave të Njeriut të Kombeve të Bashkuara, duke u bërë thirrje të gjitha palëve që të bashkohen për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe për të kontribuuar në zhvillimin e shëndetshëm të kauzës së të drejtave të njeriut në botë. 

Chen Xu vuri në dukje se është një aspiratë dhe një mision i përbashkët për të bërë që nga paqja dhe zhvillimi të përfitojnë çdo vend e çdo individ dhe që të realizohen të gjitha të drejtat e ndryshme të njeriut, duke përfshirë të drejtat ekonomike, shoqërore dhe kulturore. Të gjitha palët duhet të shfrytëzojnë rastin e 75-vjetorit të Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut dhe 30-vjetorit të Deklaratës së Vjenës dhe Programit të Veprimit për të punuar së bashku për të promovuar dhe mbrojtur të drejtat e njeriut.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Chen Xu tha se të drejtat e njeriut kanë konotacion gjithëpërfshirës dhe të pasur. Është e nevojshme të mbrohen të drejtat politike të qytetarëve, si dhe të drejtat ekonomike, shoqërore dhe kulturore, duke përfshirë të drejtat individuale dhe kolektive. Të gjitha palët duhet të promovojnë të gjitha të drejtat e njeriut në mënyrë të balancuar mbi bazën e barazisë dhe respektit të ndërsjellë. Duke parë sistemin shumëpalësh të të drejtave të njeriut, vëren se investimet e burimeve dhe pjesa e të drejtave ekonomike, shoqërore dhe kulturore është shumë më e ulët se e të drejtave civile dhe politike. Kjo padrejtësi historike duhet të trajtohet urgjentisht.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Chen Xu theksoi se Kina i përmbahet një rruge të zhvillimit të të drejtave të njeriut që u përshtatet kushteve të saj kombëtare. Për herë të parë në histori, varfëria është çrrënjosur plotësisht, kauza e të drejtave të njeriut ka bërë përparim të madh dhe të drejtat dhe interesat e të gjitha kombësive janë mbrojtur plotësisht. Ligji i Sigurisë Kombëtare për Hong-Kongun çoi në një kalim të madh nga kaosi në qeverisje në Hong-Kong, duke hedhur themelet për begatinë e vazhdueshme të këtij rajoni administrativ. Kina nuk pranon asnjë akuzë të bazuar në informacion të rremë dhe është e gatshme të punojë me vendet e tjera në bazë të respektit të ndërsjellë dhe trajtimit të barabartë, për të sjellë energji pozitive në zhvillimin e shëndetshëm të kauzës së të drejtave të njeriut në botë.

Në fjalën e tij, përfaqësuesi kinez vlerësoi gjithashtu përpjekjet e Sri-Lankës për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe i bëri thirrje Këshillit të të Drejtave të Njeriut që të luajë rolin e duhur në dialogun konstruktiv dhe bashkëpunimin.