Fondet e huaja rriten ndërsa perspektivat ndriçohen
2023-09-12 09:44:04

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Numri i fondeve të përbashkëta tërësisht të huaja në Kinë është dyfishuar në nëntë këtë vit, duke sugjeruar se tregu i dytë më i madh në botë i menaxhimit të aseteve vazhdon të jetë një destinacion i preferuar i menaxherëve globalë të aseteve, thanë ekspertët e industrisë të premten.

Fakti që fondet e huaja po rriten në Kinë, pavarësisht rregullimeve të fundit operacionale të disa institucioneve financiare, tregon se tregu i kapitalit të vendit ofron mundësi afatgjata "të paharrueshme", thanë ata.

Fondi i përbashkët i fundit që ka hyrë në treg është Allianz Global Investors, i cili mori miratimin për të krijuar një firmë të menaxhimit të fondeve në pronësi të plotë në Kinë në gusht. Schroder Fund Management (China) Co Ltd filloi veprimtarinë në Kinë në qershor.

Ndërkohë, BlackRock, menaxheri i parë global i aseteve që krijoi një kompani të menaxhimit të fondeve të përbashkëta në pronësi të plotë në Kinë pasi vendi hoqi kufirin e pronësisë së huaj në sektor në vitin 2020, rriti kapitalin e regjistruar të filialit të saj të fondeve të përbashkëta kineze me 300 milionë juanë. (40.87 milionë dollarë) në 1 miliard juanë në korrik.

Morgan Stanley, Fidelity International dhe Neuberger Berman gjithashtu rritën kapitalin e regjistruar të filialeve të tyre të fondeve të përbashkëta në pronësi të plotë në Kinë me përkatësisht 350 milionë juanë, 30 milionë juanë dhe 94 milionë juanë, përkatësisht këtë vit.

Këto shifra, thanë ekspertët, duhet të ndihmojnë në largimin e shqetësimeve se Kina po humbet tërheqjen e saj për menaxherët globalë të aseteve.

Shqetësime të tilla u nxitën nga vendimi i fundit i BlackRock për të përfunduar një fond offshore me temë Kinën dhe mbyllja e zyrës së saj në Shangai nga fondi sovran i pasurisë së Norvegjisë.

BlackRock njoftoi më 31 gusht masën e saj për të ndërprerë Fondin Flexible Equity China, një fond offshore me temën e Kinës me një vlerë neto të aseteve prej vetëm 21.4 milion dollarë. Duke cituar se vlera e aseteve të menaxhuara nga fondi ishte relativisht e vogël, BlackRock tha të enjten se likuidimi i fondit është pjesë e "operacionit rutinë të menaxhimit të fondeve".

Gjigandi i menaxhimit të aseteve mohoi raportet e mediave se po tërhiqet nga Kina. “Angazhimi ynë ndaj tregut kinez mbetet i palëkundur”, tha BlackRock në një përgjigje.

Ndërkohë, Bloomberg raportoi të enjten se Norges Bank Investment Management i Norvegjisë ka filluar mbylljen e zyrës së saj në Shangai pasi zyra e saj në Singapor tani mbulon veprimtarinë e saj të biznesit aziatik. Lëvizja nuk do të thotë se fondi sovran i pasurisë do të tërheqë investimet në Kinë, pasi kompania theksoi se masa nuk ndikon në strategjinë e saj të investimeve në Kinë.

Zhou Maohua, analist i China Everbright Bank, tha se të dy rastet mund të kenë krijuar një përshtypje të gabuar në treg se luhatjet drastike të tregut financiar në vitet e fundit kishin shkaktuar "një mospërputhje midis kthimeve dhe kostove" në operacionet e disa institucioneve të huaja financiare, duke i shtyrë ata të bëjnë rregullime operacionale.

Por tendenca e menaxherëve globalë të aseteve që shtojnë investime në tregun kinez për të kapur potencialin e rritjes së industrisë së aseteve dhe menaxhimit të pasurisë së Kinës mbetet e paprekur, tha Zhou, pasi më shumë se 400 milionë popullsia e vendit me të ardhura mesatare ka kërkesa të konsiderueshme për produkte të menaxhimit të pasurisë.

Yan Xiaoqing, menaxher i përgjithshëm i Lubomai Fund Management (China) Co Ltd, filial i Neuberger Berman në Kinë, tha se kompania ka besim strategjik dhe të fortë në tregun kinez.

"Kina është ekonomia e dytë më e madhe në botë dhe tërheqja afatgjatë e investimeve të tregut të kapitalit të vendit është e padiskutueshme," tha Yan.

Megjithatë, Yang Haiping, studiues në Institutin Qendror të Financave dhe Ekonomisë të Letrave me Vlerë dhe të Ardhme, bëri një shënim të kujdesshëm, duke thënë se tregu i kapitalit të Kinës është nën presione të shumta; Prandaj, nevojiten përpjekje sistematike për të promovuar një zhvillim më të shëndetshëm të tregut dhe për të rritur besimin e investitorëve të huaj.

Një fond i përbashkët është një mjet financiar që u ofrohet publikisht investitorëve, mbledh para prej tyre dhe investon në letra me vlerë si aksione, obligacione, instrumente të tregut të parasë dhe aktive të tjera.