Papa Françesku lumturon familjen polake për strehimin e hebrenjve gjatë LIIB
2023-09-12 14:12:03

Papa Françesku lumturoi të dielën familjen polake Ulma, e cila u vra nga forcat pushtuese gjermane në Poloni, për strehimin e hebrenjve në fermën e tyre, gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Çifti katolik Wiktoria dhe Jozef Ulma dhe gjashtë fëmijët e tyre morën një familje hebreje dhe dy motra hebreje, por u tradhtuan dhe u vranë nga nazistët në vitin 1944.

Hebrenjtë që fshiheshin në pronën e tyre u vranë gjithashtu nga nazistët.

Një fëmijë i palindur ishte gjithashtu në mesin e atyre që u lumturuan gjatë një shërbimi në famullinë Markowa, në juglindje të vendit.

Wiktoria Ulma ishte shtatzënë në muajin e shtatë kur u vra.

Papa lavdëroi familjen Ulma në lutjen e tij në sheshin “Shën Pjetër”, në Romë, si një rreze shprese në Luftën e Dytë Botërore, një model i denjë për imitim për impulsin e së mirës.

Wiktoria dhe Jozef Ulma u dekoruan edhe me medaljen “Të Drejtat e Kombeve” nga Memoriali i Holokaustit Yad Vashem në Izrael.

Pakica e madhe hebreje e Polonisë prej më shumë se tre milionë u shkatërrua praktikisht gjatë Luftës së Dytë Botërore. Një total prej katër deri në gjashtë milionë polakë vdiqën në konflikt.

Marrëdhënia e Vatikanit me Gjermaninë naziste mbetet një temë e diskutueshme mes historianëve. (Fatosi)