Forumi i animacionit kino-arab frymëzohet nga trashëgimia kulturore
2023-09-12 10:23:18

Subjektet qeveritare, institucionet e arsimit të lartë dhe kompanitë nga Kina dhe vendet e Lidhjes së Shteteve Arabe do të bashkëpunojnë për të nxitur zhvillimin e industrisë së animacionit.

Foto nga organizatorët e aktivitetit

Forumi kino-arab i industrisë së animacionit u zhvillua në Suzhou, provincën Jiangsu të Kinës Lindore, nga 30 gusht deri më 1 shtator, i organizuar nga Ministria e Kulturës dhe Turizmit, qeveria provinciale Jiangsu dhe Sekretariati i Përgjithshëm i Lidhjes së Shteteve Arabe.

Përfaqësues nga nëntë vende dhe rajone, duke përfshirë Egjiptin, Algjerinë, Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Jordaninë dhe Tunizinë, së bashku me të ftuar kinezë, morën pjesë në forum.

Me takime dhe diskutime, ngjarja synoi të nxiste bashkëpunimin në industrinë e animacionit midis Kinës dhe Ligës Arabe, duke përfshirë bashkëprodhimin, kultivimin e talenteve dhe zhvillimin e teknologjisë.

Në ceremoninë e hapjes, organizata të shumta nga Kina dhe Liga Arabe nënshkruan së bashku një propozim për të krijuar një aleancë të industrisë së animacionit, me marrëveshje për bashkëprodhimin e serialeve televizive dhe filmave të animuar, bashkëpunim në digjitalizimin e filmave dhe shërbime teknike.

"Kina dhe vendet arabe janë të dyja në faza vendimtare të zhvillimit ekonomik dhe social dhe ndajnë qëllime të përbashkëta në fushën e industrive kulturore, me perspektiva premtuese për bashkëpunim," tha Zëvendësministri i Kulturës dhe Turizmit, Lu Yingchuan në  fjalën e mbajtur në Forum.

Foto nga organizatorët e aktivitetit

Foto nga organizatorët e aktivitetit

Lu tha gjithashtu se Kina është e gatshme të punojë me vendet arabe për të zbatuar së bashku Iniciativën e Qytetërimit Global, për të rritur shkëmbimet kulturore, për të promovuar bashkëpunim me cilësi të lartë në sektorin e industrisë kulturore dhe për të krijuar pika të reja në ndërtimin e përbashkët të Iniciativës “Një Brez, një Rrugë”.

Tetë institucione të arsimit të lartë nga Kina dhe vendet arabe nënshkruan marrëveshje të dyfishta bashkëpunimi, të tilla si Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë Suzhou dhe Universiteti i Petrës në Jordani, që synojnë të avancojnë kolektivisht trajnimin e talenteve në fushat e animacionit dhe artit.

Haifa Abu Ghazaleh, ndihmës sekretare e përgjithshme e Lidhjes së Shteteve Arabe, tha në fjalimin e saj video se kultura luan një rol të rëndësishëm në promovimin e mirëkuptimit të ndërsjellë midis njerëzve dhe formimin e identitetit kulturor.

Duke qenë se vendet arabe dhe Kina kanë një trashëgimi të pasur kulturore, Liga Arabe vlerëson zhvillimin e marrëdhënieve miqësore me Kinën në fusha të ndryshme, përfshirë kulturën.

Foto nga organizatorët e aktivitetit

Foto nga organizatorët e aktivitetit

Ajo u bëri thirrje gjithashtu organizatave përkatëse që të ofrojnë mbështetjen e nevojshme për industrinë e animacionit, në mënyrë që të forcohet forma e artit, e cila po fiton popullaritet në rritje si në audiencën e re ashtu edhe në atë të rritur.

Gjatë tre ditëve, një konferencë për promovimin e investimeve në industrinë e kulturës dixhitale urbane, si dhe tre forume me temë, përkatësisht, mbi biznesin, institucionet e arsimit të lartë dhe profesionistët e rinj, u mbajtën për të lehtësuar bashkëpunimin e gjerë dhe të thellë të animacionit kino-arab.