Kina nis ndërtimin e stacionit të kohës në Dunhuang
2023-09-12 12:18:17

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Ka nisur ndërtimi i stacionit të kohës në Dunhuang, në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, i cili do të jetë pjesë e sistemit të matjes së kohës me precizion të lartë të Kinës, njofton “Xinhua”.

Stacioni përfshin një investim total prej 180 milionë juanë (24.95 milionë dollarë amerikanë). Në gati tre vjet, do të ndërtohet një sistem antenash, një dhomë transmetimi dhe një stacion monitorimi i kohës.

Duke shtuar tre stacione kohore me valë të gjata, përkatësisht në Dunhuang, qytetin Korla në Rajonin Autonom Xinjiang Ujgur të Kinës veriperëndimore dhe Nagqu në Rajonin Autonom të Tibetit të Kinës jugperëndimore, në sistemin ekzistues të kohës së valës së gjatë, Kina mund të realizojë mbulimin e plotë të territorit të sinjalet e kohës me valë të gjata.

Ndërkohë, saktësia e kohës së valës së gjatë të sistemit mund të arrijë në rendin e 100 nanosekondave, një nivel udhëheqës në botë.

Sipas ekspertëve, duke kombinuar sistemin e kohës me precizion të lartë në tokë me sistemin e satelitit të navigimit BeiDou dhe sistemin e eksperimenteve shkencore të stacionit hapësinor me frekuencë kohore, Kina do të ndërtojë një sistem unik kombëtar të kohës, i cili është tredimensional dhe përforcues reciprok. (Fatosi)