Pasioni për kafshët i Gen Z kontribuon në zhvillimin e biznesit të kafshëve shtëpiake
2023-09-11 11:42:03

Të  lindur midis viteve 1995 dhe 2009, Gjenerata Z janë shumë të ndikuar nga interneti dhe mediat sociale. Sipas Raportit Vjetor të Industrisë së Kafshëve të Kinës 2022 të lëshuar nga Instituti Asia Pet Alliance, numri i kafshëve shtëpiake dhe pronarëve të kafshëve shtëpiake në Kinë vazhdon të rritet, me të rinjtë e moshës 19 deri në 30 vjeç që janë demografia kryesore për pronësinë e kafshëve shtëpiake.

CFP

CFP

Pasioni për kafshët i Gen Z kontribuon në zhvillimin e biznesit të kafshëve shtëpiake

"Le të shohim, cili prej jush do të bashkohet me mua në zyrën time sot?" Çdo ditë, Wang Jingqi sjell një nga shoqëruesit e saj të qenit në dyqanin e saj të sapohapur për kafshët shtëpiake Marsmart në Qendrën Rinore të Energjisë THE BOX në lagjen Chaoyang të Pekinit.

28-vjeçarja është bashkëthemeluese e dy dyqaneve të kafshëve në kryeqytet dhe kujdestare e gjashtë qenve të adhurueshëm. Historia e saj me miqtë e saj qen filloi në vitin 2015, kur ajo u nis për të studiuar në Shtetet e Bashkuara, e shoqëruar nga qeni i saj i parë. . "Qeni u bë një pjesë integrale e familjes sime, një burim ngushëllimi i jashtëzakonshëm në një tokë të huaj," thotë Wang.

Kjo aventurë jashtë shtetit i dha Wang një pikëpamje unike për të ardhmen e ekonomisë së kafshëve shtëpiake në Kinë. Duke parë potencialin e saj të jashtëzakonshëm, pas kthimit të saj në 2020, ajo e kaloi karrierën e saj nga arsimi dhe teknologjia në shitjen me pakicë të kafshëve shtëpiake.

CFP

CFP

Duke u bashkuar me tre partnerë që kishin lënë punën e tyre në klube nate dhe festivale muzikore, Wang shfrytëzoi mundësinë për të dhënë një kontribut domethënës në këtë industri në zhvillim.

Ajo aktualisht shërben si shefe e produkteve në Marsmart, një zinxhir dyqanesh kafshësh shtëpiake me një estetikë të veçantë marsiane. Ajo thekson se përzgjedhja e pamjeve vizuale marsiane është në përputhje me preferencat moderne të shitjes me pakicë të Gjeneratës Z të "artit plus teknologjinë plus përvojën individuale".

Të  lindur midis 1995 dhe 2009, Gjenerata Z janë shumë të ndikuar nga interneti dhe mediat sociale.

Sipas Raportit Vjetor të Industrisë së Kafshëve të Kinës 2022 të lëshuar nga Instituti Asia Pet Alliance, numri i kafshëve shtëpiake dhe pronarëve të kafshëve shtëpiake në Kinë vazhdon të rritet, me të rinjtë e moshës 19 deri në 30 vjeç që janë demografia kryesore për pronësinë e kafshëve shtëpiake.

CFP

CFP

Ndërsa më shumë Gen Z i bashkohen komunitetit të kafshëve shtëpiake, "të konsiderosh kafshët shtëpiake si anëtarë të një familjeje" po bëhet një trend, thuhet në raport.

Në një dyqan Marsmart është e zakonshme të shohësh individë të rinj të shoqëruar nga miqtë e tyre me gëzof. Ambienti i dizajnuar mirë i ndihmon kafshët shtëpiake të gjejnë me lehtësi produktet e tyre të preferuara. Për të përmbushur nevojat e tyre, raftet e ekspozitës në dyqan janë projektuar posaçërisht në lartësinë e kafshëve shtëpiake, duke siguruar një përvojë të këndshme blerjeje për të gjithë.

Përveç qenve dhe maceve, Gen Z mban një gamë të larmishme kafshësh shtëpiake jokonvencionale. "Ne kemi mirëpritur edhe hardhucat, rosat, papagajtë dhe lloje brejtësish për të marrë lodrat e tyre," vëren Wang me entuziazëm.

Si vendas dixhitalë, Gen Z po lidhen gjithnjë e më shumë përmes mediave sociale dhe platforma sociale e Marsmart është e përmbytur me entuziastë të rinj që pyesin për produktet për kafshët shtëpiake, informacionin dhe postojnë meme të lezetshme për kafshët shtëpiake.

Ndërsa telefonat celularë kanë padyshim komoditet të shtuar, Wang thekson se Gen Zers kanë një dëshirë të fortë për ndërveprim ballë për ballë. Pavarësisht se kryen 30 për qind të biznesit në internet, Marsmart organizon në mënyrë aktive aktivitete sociale personalisht si për kafshët shtëpiake ashtu edhe për pronarët e tyre.

CFP

CFP

"Individët me mendje të njëjtë mund të ndajnë histori dhe dashurinë e tyre për kafshët së bashku," shpjegon Wang.

"Kafshët shtëpiake janë gjithashtu të ngazëllyer që takohen me njëri-tjetrin në festat tona të kafshëve shtëpiake jashtë linje."

Sipas Wang, peizazhi i pronësisë së kafshëve shtëpiake në Kinë është riformuar nga numri në rritje i të rinjve që jetojnë vetëm, duke çuar në një rritje të kafshëve shtëpiake si anëtarë të dashur të familjes.

Qarkullimi mujor i dy dyqaneve Marsmart me tulla dhe llaç arrin një shifër mbresëlënëse prej 1.8 milionë juanë (250,000 dollarë), që Wang beson se ushqehet kryesisht nga dëshira e Gjeneratës Z për mbështetje emocionale dhe një ekuilibër punë-jetë.

Sipas iiMedia Research, ekonomia e kafshëve shtëpiake në Kinë parashikohet të arrijë në 592.8 miliardë juanë këtë vit, pas një norme rritjeje të përbërë prej 20.2 përqind nga 2015 në 2020.

Në një ndryshim të mprehtë nga një dekadë më parë, Wang ka vërejtur se pronarët e rinj të kafshëve shtëpiake nuk u japin më përparësi verbërisht markave prestigjioze ose produkteve të importuara. Ata tani zgjedhin edhe produkte vendase me cilësi të lartë. "Kjo prirje është pjesërisht e ndikuar nga dashuria dhe vlerësimi në rritje për kulturën kineze dhe produktet e bëra në shtëpi tek të rinjtë," thotë ajo.

CFP

CFP

Në përputhje me këtë trend, Wang dhe ekipi i saj kanë dizajnuar produkte të ndryshme me karakteristika të dallueshme kineze. Lugët e kafshëve shtëpiake, për shembull, janë krijuar në forma të favorshme reje, duke marrë frymëzim nga mitologjia tradicionale kineze.

"Gjenerata Z është shumë e vetëdijshme për çështjet mjedisore dhe etike," thotë Wang. Ajo thotë se Gen Z ka treguar një preferencë për ushqimin e gjelbër për kafshët shtëpiake dhe produktet e teknologjisë së lartë që promovojnë qëndrueshmërinë. "Më të shiturit tanë përfshijnë lodra miqësore me mjedisin, produkte të mbeturinave të biodegradueshme dhe paketa të riciklueshme për katering."

Të udhëhequr nga një kuptim i thellë i vlerave të konsumit të Gjenertës Z, Wang dhe ekipi i saj janë në ballë të formësimit të së ardhmes së shitjes me pakicë të kafshëve shtëpiake në Kinë. "Ka kaq shumë forca shtytëse pas qasjes së Gjeneratës Z për pronësinë e kafshëve shtëpiake," thotë Wang, "për shembull theksi i tyre i fortë mbi shoqërueshmërinë dhe individualitetin."

Menjëherë pas kësaj, qeni i Wang doli nga poshtë tryezës, duke kërkuar me padurim një përqafim. Me një buzëqeshje, ajo shton: "Dhe sigurisht, shoqërinë dhe ndjenjën e familjes."